İspanya'nın Almeria kentinde düzenlenen Dünya Kanarya Şampiyonası'nda Türkiye'den götürülen kanaryalar 12 birincilik, 20 ikincilik ve 14 üçüncülükle toplam 46 madalya kazandı.
Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Dernekleri Federasyonu (TKKKDF) Başkanı Yılmaz Çakmak sonuçtan son derece mutlu olduklarını, en büyük amaçlarının ise bu şampiyonanın Türkiye'de yapılmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
Yarışmadan önce karantina
Dünya çapında düzenlenen kanarya şampiyonasının nasıl bir şey olduğunu, kanaryaların hangi kriterler çerçevesinde değerlendirildiğini ve Türkiye'de kanarya merakının boyutlarını merak ettik.
Her yıl ocak ayında Avrupa'nın bir ülkesinde kanaryalar arası dünya şampiyonası düzenlendiğini söyleyen Yılmaz Çakmak, şampiyonaya hazırlanma süreçlerini bianet'e şöyle anlattı:
* Dünya şampiyonasına katılmak isteyen kuş yetiştiricilerine ait kuşları şampiyonadan 45 gün önce kaydedip teslim alıyoruz. Bilezik numaralarını yarışma yapılacak ülkeye bildiriyoruz, kuşları da karantinaya alıyoruz.
* 45 gün boyunca kuşların sağlıklı olup olmadığını kontrol ediyoruz, besinlerini sağlıyoruz ve sağlıklı bulduklarımız özel kafeslerle yarışmadan 12 gün önce yarışma yapılacak ülkeye gönderiyoruz.
"'90-60-90' gibi kriterler var"
TKKKDF Başkanı Yılmaz Çakmak, Türkiye'nin 600 kanarya ile yarışmaya katıldığını ve 46 madalya kazanarak üçüncü olduğunu, gelecek yıl şampiyonanın gerçekleştirileceği Belçika'dan daha başarılı bir sonuçla dönmeyi hedeflediklerini söylüyor.
Türkiye'nin İspanya ve İtalya'nın ardından üçüncü olduğunu söyleyen Çakmak şampiyona sonunda düzenlenen töreni güreş şampiyonalarına benzeterek, "Üçüncü olduğumuz için grekoromen güreş şampiyonalarında olduğu gibi İstiklal Marşımız çalındı" dedi.
Bu noktada kanaryaların neye göre madalya kazandığını merak ediyoruz. Bunun bir yetenek yarışması mı, güzellik yarışması mı olduğunu sorduğumuz Çakmak, yarışmanın esasen güzellik yarışması olduğunu söylüyor ve şöyle örneklendiriyor:
"Kadın güzellik yarışmalarında nasıl 90-60-90 kriteri aranıyorsa burada da kanarya jürisi belli kriterlere göre değerlendirme yapıyor."
Çakmak, 28 çeşit kanarya olduğunu ve bunların kendi içlerinde dallara ayrılıp 300 çeşit dalda yarışmaya katıldıklarını söylüyor. Yani şampiyona sonunda farklı dallardan 300 birinci, 300 ikinci ve 300 üçüncü kanarya seçiliyor.
25 bin 400 kanaryanın katıldığı şampiyonada hangi dallarda değerlendirme yapıldığını sorduğumuz Çakmak, jürinin kuşları tüylerine, boylarına, gagalarına, pençelerine, sağlıklı olup olmadıklarına göre değerlendirdiğini söyledi.
Güney yarı küre katılamıyor
Çakmak, her yıl farklı bir ülkede düzenlenen şampiyonaya, yaz döneminde olan ülkeler dışındaki tüm ülkelerden katılım olduğunu söylüyor. Yaz dönemlerinde kanaryaların yumurtlama dönemi olduğunu söyleyen Çakmak, mesela Brezilya'da Ocak ayının yaz olması nedeniyle bu ülkeden katılım gerçekleşmediğini ifade etti.
Türkiye'de insanların kanarya ilgisinin çok fazla olduğundan bahseden Çakmak, Avrupa'daki kanarya yetiştiricilerinin genellikle yaşlı olduğunu, Türkiye'de ise genç nüfusun bu hobiyle ilgilendiğini söylüyor ve ekliyor:
"Federasyonumuza bağlı 74 dernek bulunuyor. Her yıl 11 yarışma yapılıyor ve en son İstanbul Feshane'de Türkiye Şampiyonası düzenleniyor." (EKN)