5 Ekim'e kadar sürecek festivalde 7 film Altın Portakal için yarışacak.
"Sinema sanatı aracılığı ile farklı kültürlerin birbirlerini tanıması ve anlamasının sağlanacağı" belirtilen festivalde, Yunanistan, İtalya, Fransa, Kazakistan, Azerbaycan, İsrail, Mısır ve Gürcistan'dan 16 film yarışma dışı gösterime girecek.
Turist Ömer de festivalde
Bu yıl Festivali'nin 39. yılı olması dolayısıyla Antalya'daki 39 ayrı noktada, 5 gün süreyle toplam 195 etkinlik gerçekleştirilecek. Özel gösterim programında Ali Özgentürk'ün "Su Da Yanar" ve Tayfun Pirselimoğlu'nun "Hiçbir Yerde" adlı filmleri gösterilecek. Ayrıca Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu'nda da 5 Ekim'e kadar "Turist Ömer" tiplemesinin yaratıcısı Hulki Saner'in "Turist Ömer", "Ayşecik", "Gülizar", "Uyanık Kardeşler" ve "Turist Ömer Boğa Güreşçisi" adlı filmleri ücretsiz olarak izlenebilecek.
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin kurucusu Behlül Dal'ın hayatını anlatan belgeselin etkinlikler içerisinde yer aldığı festivalde, UNESCO' nun 2002 yılını "Nazım Hikmet Yılı" ilan etmesi nedeni ile bir de "Hoşgeldin Bebek" isimli müzikal tiyatro gösterisi yapılacak. Komedi ustaları Müjdat Gezen, Halit Akçatepe ve Sümer Tilmaç'ın yer aldığı " Güldürürken Düşündürenler" adlı söyleşi gerçekleştirilecek. Sinema yazarı Agah Özgüç ise imza günü düzenleyecek.
Jüride ilk kez yabancı isim yer aldı
Antalya Altın Portakal Film Festivali jürisinde ilk kez bir yabancı isim bulunacak. Türkiye-Hollanda Kültür Sanat Vakfı (KULSAN) Başkanı Veronica Divendal, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyesi olarak hazır bulunacak.
Festivalin diğer jüri üyeleri ise; Erdoğan Tokatlı, Film Yönetmenleri Derneği'nden Mehmet Dinler, Film Yapımcıları Derneği'nden Reis Çelik, Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nden Şerafettin Gür, Hüseyin Kuzu, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği'nden Füsun Demirel, Sinema Oyuncuları Derneği'nden Ekrem Bora, Sinema Yazarları Derneği'nden Murat Özer, A.Ü. İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Uslu, Türkiye Müzik Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nden Suavi Saygan.
Türk Sineması'na yıllarca farklı dalda emek vermiş sanatçı, yapımcı, besteci ve senariste verilen Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü düzenlenecek bir törenle sahiplerine verilecek. Bu yıl Yaşam Boyu Onur Ödülüne layık görülenler ise şöyle: Selda Alkor, Kartal Tibet, İzzet Günay, Hulki Saner ve Kenan Kurt.
7 film yarışacak
Festivalde, "En İyi Film"e 30 milyar, "En İyi Yönetmen"e 7 milyar ödül verileceği açıklanırken, Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü ve Behlül Dal Jüri Özel Ödülü kazananlara da 5'er milyar lira verileceği ifade edildi.
Festivalin Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'na "Yeşil Işık", "Deli Yürek", "Gönlümdeki Köşk Olmasa", "Martılar Açken", "Sarı Günler", "Sır Çocukları" ve "Uzak" filmleri katılacak.
Festivalin tarihçesi
1950'li yılların ortalarında, tarihi Aspendos Tiyatrosu'nda düzenlenmeye başlayan konserler ve tiyatrolar, Altın Portakal Film Festivali'nin temel taşını oluşturur.
Festivalin gönüllü organizatörlüğünü Avni Tolunay yapar. Uzun yıllar "belediye tabibi" olarak görev yapan Tolunay'ın 1963 yılında aday olduğu belediye başkanlığı seçimini kazanmasıyla, o yılların Türkiye'sinde en revaçta sanat dalı olan sinemayı da bünyesine alarak, 1964 yılında "Antalya Altın Portakal Film Festivali" ni başlatır. Portakal sadece amblemin içine girmekle de kalmaz, daha önemlisi film festivalinin de ismi olur.
Olanakların sınırlı olduğu güç koşullarda, ilk Antalya Altın Portakal Film Festivali 1964 yılında gerçekleştirilir. 1964 - 1973 yılları arasında bu çizgide devam eden Altın Portakal Film Festivali 1973 yılında belediye başkanlığına seçilen Selahattin Tonguç tarafından da devam ettirilir. 1978 yılında plastik sanatları da bünyesine alan festival, bu dalda uluslararası olarak gerçekleştirilir.
Vakıf 1995 yılında düzenlediği ilk uluslararası etkinlikte ile yine bir ilke imza atarak 1. Uluslararası Altın Portakal Kısa Film/Video Yarışması'nı gerçekleştirir. Bu yıl 8.'si organize edilecek olan Uluslararası Kısa Film/Video Yarışması, Altın Portakal Uzun Metraj Film Yarışması ile birlikte festivalin en temel iki bölümünü oluşturmaktadır. (NK)