Toplam para ödülünün bu yıl üç katına çıkarak tam 355 milyar liraya yükseldiğini bildiren 41. Antalya Altın Portakal Film Festivali Basın Sözcüsü Göksel Kumsal İstanbul Film Festivali'nin 45 milyar, Selanik Film Festivali'nin de 37 bin Euro ödül dağıttığına dikkat çekerek, bunun gerçek bir rekor olduğunu vurguluyor.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, "En İyi Film" ödülünün 150 milyar TL olduğunu belirten Kumsal, bu yıl yeni bir yapıya kavuşan parasal ödüllerin Türk Sinemasında üretim döngüsü yaratacağının da altını çiziyor.
Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasına Ümit Elçi "Hoş Geldin Hayat", Semih Kaplanoğlu "Meleğin Düşüşü", Çağan Irmak "Mustafa Hakkında Herşey", Eriş Akman "Ne de Olsa Çocuk", Yavuz Özkan "Hayal Kurma Oyunları", Ercan Durmuş "Gece 11:45", Olgun Arun "Tramvay"la katılıyorlar..
90 yılda 6058 film
Türkiye'de 1914'den günümüze kadar 6058 uzun metraj film yapıldı. Bu filmlerden 4425'i 1960-86 yılları arasında çekildi. İşte bu yıllar arasında çekilen ve Ankara Sinema Derneği'nin yaptığı anket sonucu belirlenen "en iyi 10 Türk Filmi", Altın Portakal Film Festivali'nin "Özel Gösterim" bölümünde, halka ücretsiz olarak gösterilecek.
Bu filmlerden Anayurt Oteli (Ömer Kavur), Anadolu'da küçük bir kasabada, otel işleten tuhaf bir kişinin, otelde bir gece kalıp ayrılan gizemli bir kadını beklemesini konu ediniyor. Masumiyet'te üç mutsuz kişinin trajedisi, Selvi Boylum Al Yazmalım'da ise bir Anadolu kasabasında geçen büyük bir aşk öyküsü anlatılıyor. Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz'ın yönettiği filmde, Türkan Şoray ve Kadir İnanır başrolleri paylaşıyorlar.
Yılmaz Güney'in, "Umut", "Yol" ve "Sürü" adlı filmleri de seçilen en iyi 10 film arasında yer alıyor ve ücretsiz olarak halkın beğenisine sunulacak.
Usta oyuncu Şener Şen'in prensiplerinden hiçbir zaman taviz vermeyen bir müzik organizatörünü canlandırdığı "Muhsin Bey" (Yavuz Turgul) yine en iyi 10 film arasında yer alarak festivalde gösterim hakkı kazandı .
Hülya Koçyiğit'in başrollerini oynadığı Anadolu'dan İstanbul'a gelen bir ailenin yaşam mücadelesinin anlatıldığı Gelin (Lütfü Akad) ve yine Anadolu'daki insanların dramının anlatıldığı, 1964 Berlin Film Festivali'nde aldığı Altın Ayı ödülüyle Türk Sineması'na ilk uluslararası başarıyı getiren "Susuz Yaz" da (Metin Erksan) festival kapsamında gösterilecek 10 film arasında yer alıyor.
Son olarak Cannes Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü ve iki erkek oyuncusu için En iyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü alan "Uzak" adlı Nuri Bilge Ceylan imzası taşıyan film de en iyi 10 Türk Filmi arasında gösterildi. Uzak, büyük kentlerde yaşayan insanların yalnızlığını ve iletişimsizliğini anlatıyor.
Uzakdoğu sineması da festivalde
Festival kapsamında bu yıl Uzakdoğu Kültür Merkezi'nin seçtiği filmler sinemaseverlerle buluşturulacak. Tayvan, Çin, Kore ve Hindistan yapımı bu yedi film 3 - 10 Ekim 2004 tarihleri arasında AKM Perge Salonu'da izlenebilecek.
Ankara Sinema Derneği'nin katkılarıyla da, Avrupa Sineması'ndan seçilen filmlerinin festivalde gösterileceği, Uzakdoğu yapımı filmlerin de buna eklenmesiyle 41. Festivalin uluslararası programı, Avrupa ve Asya'yı temel alan geniş bir coğrafyayı kapsayacak.
"Uzakdoğu Sinema Rüzgârı" adı altında Avrupa ve Uzak Asya arasında Antalya merkezli kültürel bir köprü oluşturacak filmlerle ilgili bilgiler şöyle:
Pekin Bisikleti (Beijing Bcycle)
Yönetmenliğini Xiaoshuai Wang'ın yaptığı 2002 Çin yapımı "Beijing Bcycle" filmi; Berlin Film Festivali'nde "Jüri Büyük Ödülü" "Yetenek Ödülü" ve 2001 Gümüş Ayı Ödülü kazandı.
Filmde Guei, köyden kente göç etmiş, bisiklet ile sipariş götüren bir çocuktur. Başarı ve güç sembolü olarak gördüğü bisikleti satın almak en büyük düşüdür; ancak bir gün bisiklet başka bir fakir çocuk tarafından çalınır.
İp Üstünde Hayat (Life on a String)
Çin Sineması'nın önde gelen yönetmenlerinden Chen Kaige'nin 1991 yapımı, duygusal ve sıra dışı filmleri sevenler için çarpıcı bir yapıt olan "Life on a String" filmi 1991 yılında Cannes Film Festivali'nde gösterildi. Chen Kaige'nin bu filminde kör bir müzisyenin hayatla mücadelesi sırasında sadece umutlarına tutunması konu alınıyor.
Ye, İç, Kadın, Erkek (Eat Drink Man Woman)
Yönetmenliğini Ang Lee'nin yaptığı 1994 yapımı "Eat Drink Man Woman" filmi, En İyi Yabancı Film dalında Oskar'a (1994) ve En İyi Yabancı Film dalında Altın Küre'ye aday oldu.
Kızların yetişkin hayatında yaşadıkları zorluklar ile babalarının kendileriyle ilgili beklentileri arasında bocalamalarını işleyen bir komedi. Film, tat alma duyusunu kaybetmiş, ünlü bir şef olan baba ve üç kızının bu komik hikayesini anlatıyor.
Şanghay Çiçekleri (Flowers Of Shanghai)
Tayvanlı başarılı yönetmen Hou Hsiao-Hsien'in 1994-Tayvan yapımı "Flowers Of Shanghai" filmi, ilk karesinden son karesine kadar eşi görülmemiş bir yapıt. Film, 1800'lü yılların sonunda Çinli fahişeleri ve müşterilerini konu alıyor. Hou filmlerinin aldatıcı büyüleyiciliğiyle birlikte karakterler çok iyi seçilmiş ve yaratılmış.
Bodhi-Dharma Neden Doğuya Gitti (Why Has Bodhi-Dharma Left For The East?)
Yönetmenliğini Yong-Kyun Bae'nin yaptığı 1989 Kore yapımı "Why Has Bodhi-Dharma Left For The East?", iki yaşlı Zen ustası, öksüz bir genç (Hae Jin) ve bir keşiş (Ki Bong) arasındaki arkadaşlığı dile getiriyor.
Son dönemlerini yaşayan yaşlı Hyegok, ölmeden önce Zen öğretisinin tüm inceliklerini öğrencileri Hae Jin ve Ki Bong'a öğretir. Usta öldükten sonraki gelişmeleri, yeni ustaların çelişkilerini anlatan film, izleyiciyi dingin bir dünyanın akıl dolu dünyasına taşıyor.
Mutlu Zamanlar (Happy Times)
2003 yılında "Hero" adlı filmiyle de ilgi odağı olan Yönetmen Zhang Yimou'nun "Happy Times" adlı filmi izleyiciye eğlenceli bir dünyanın kapılarını açıyor.
2001 Çin yapımı olan Happy Times'ın konusu şöyle: Zhao, aşkta sürekli hüsrana uğrayan ve kendini bu konuda şanssız hisseden orta yaşlı birisidir. Evlenme çağının çoktan geçtiğini düşünen Zhao vazgeçmemiştir ve sonunda bir kadınla tanışır.
Onunla sağlıklı bir evlilik yapacağını düşünen Zhao, yakın arkadaşının romantik planıyla, rüyalarının kadınını etkilemeyi düşünür. Çiftlerin rahatlıkla yalnız kalıp çok özel anlarını paylaşabilecekleri The Happy Times Hotel'in mekanı plan için çok uygundur. Ancak herşey beklendiği gibi olmaz.
Monsoon'ın Nikahı (Monsoon Wedding)
Hintli yönetmen Mira Nair'in filmi olan "Monsoon Wedding" adlı filmde, Yeni Delhi'de oturan Verma ailesinin, Kızları Aditi'yi Amerika'da yaşayan aile dostlarının mühendis oğlu Hemant'la evlendirmeye karar vermeleri, görücü usulüyle evlendirme fikrine karşı olan Aditi'nin yaşamakta olduğu aşkın geleceğinin olmadığını düşünerek ve hayatına çeki düzen vermek için bu kararı kabul etmesi konu ediliyor.
Antalya - Nürnberg'e kardeşliği
Festivalde, Antalya'nın kardeş kenti Nürnberg'ten de dokuz film sinemaseverlerle buluşuyor. Nürnberg'in dünyaca ünlü Sinema Atölyesi "Medienwerkstatt" ile AKSAV'ın müşterek organize ettiği 1. Nürnberg Sinema Günleri önemli konukları da Antalya'ya taşıyacak.
Sinema Atölyesi'nin başında bulunan yönetmen Michael Aue, Senaryo Yazarı-Kameraman Günter Wittman, Yönetmen Winfried Schumann, Bağımsız Film Yapımcısı Ulla Brit Horn, İnterforum Festival Program Yönetmeni Ayten Akyıldız da festivale geliyor.
Film gösterimlerini izleyen söyleşilerde yönetmenlerle izleyenlerle birlikte film üzerine değerlendirmelerde bulunacak.
Gösterilecek filmler arasında yer alan "Nürnberg'te Türkler" filminde bir Alman yönetmen gözüyle Türkler anlatılıyor, aynı zamanda göç olgusu ve göçün sosyolojik boyutları ele alınıyor.
Altın Portakal sergileri
Sanat galerileri, kültür salonları ve fuayelerde açılacak dokuz sergi de festivalde yer alıyor.
Antalya'da yaşayan Fikret Otyam'ın resimleri ve Filiz Otyam'ın fotoğraflarından oluşan ilk sergi Güzel Sanatlar Galerisi'nde.
Önder Kurt'un Antalya'nın güncel görüntülerinden oluşan "Bir Başkadır Benim Memleketim" adlı fotoğraf sergisi Medrese Sanat Galerisi'nde.
Aysun Aksoy'un "Sanatın Tanrıçaları" adlı resim sergisi, Eyilik Sanat Galerisi'nde.
Festival Yarışma Afişleri Sergisi Orkun&Ozan Sanat Galerisi'nde. Sergide ödül alan afişlerle birlikte jürinin sergilenmeye değer gördüğü 41 afiş yer alacak.
"Abdülhamit Düşerken" ve "Cumhuriyet" filmlerinde kullanılan kostümler Falez Sanat Galerisi'nde sergilenecek.
Agâh Özgüç'ün "Sinema Ephemera'sı" ve "En İyi On Türk Filmi" sergileri de Antalya Kültür Merkezi (AKM) Fuayesinde. "En İyi On Türk Filmi" adlı sergide Ankara Sinema Derneği'nin seçtiği ve Festival etkinlikleri arasında gösterime girecek olan En İyi Türk On Filmi'nin afişleri yer alacak.
Filmsan ve Ali Sekmeç'in 1920'lerden bu yana sinema sanatına emek veren kadın sanatçıların seçme fotoğraflarının yer aldığı "O İsimler O Yüzler" adlı fotoğraf sergisi de AKM'de..
Füsun Koyutürk'ün "Film Bitti" adlı, sanat değeri kazandırılmış objelerden, kostümlerden, fotoğraf, afiş ve çeşitli görsel düzenlemelerden oluşan sergisi AKM Fuaye'de.
Sevim Doğru'nun hazırladığı, Türk Sinemasının en önemli sanatçılarından biri olan Fikret Hakan'ın birbirinden güzel fotoğraflarının yer alacağı "Bir Sinema Sanatçısı: Fikret Hakan" adlı sergi AKM Üst Fuaye'de. (AD/BA)