Fotoğraf: Altılı Masa 11. Toplantısı/altılımasa
Haberin İngilizcesi için tıklayın
"Altılı Masa" bileşenleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Parti Genel Merkezi'nde yaptıkları toplantıda Anayasa ve yasalar çerçevesinde Erdoğan'ın gelecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olamayacağı konusunda vardıkları görüş birliğini ilan ettiler.
"Erdoğan aday olamaz, ancak..."
Toplantı sonunda yapılan ortak açıklamada Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili bu tutum şöyle ifade edildi:
Türkiye, hukuksuzluk, kanunsuzluk ve başıbozuklukla hareket eden bir hükümet tarafından yönetilmektedir. Bu çerçevede, Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüte yer vermeyecek kadar açık bir şekilde düzenlenmiş olan hükümler uyarınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanının, Anayasa'ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa'yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."
|
Bildiri, tonu, söylemi, gün boyunca gerçekleşen gelişmeler ve kamuoyuna sunulan imgeler ışığında Kılıçdaroğlu'nun adaylığının 30 Ocak'ta ilan edileceğini ima ediyor. |
Ancak, Altılı Masa "Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapmayı planladığı seçime halkımızdan aldığımız destekle, kendimize olan inancımızla ve ülke sevdamızla hazır olduğumuzu belirtmek isteriz" diyerek bu seçimden kaçmayacağını da duyurdu.
"Hodri meydan!"
Altılı Masa liderleri, "Bu tek adam düzenini sandıkta milletimizin iradesi ile değiştirmek için" ne zaman yapılırsa yapılsın katılacakları seçimleri "üstünlerin hukuku anlayışıyla hareket eden Cumhur İttifakı değil, hukukun üstünlüğüne inanan Millet İttifakı[nın] kazanaca[ğını] ileri sürdü.
Altılı Masa, "İktidar kaybettiği halk desteğini her tür hukuksuzlukla kapatmaya çalışsa da biz bu oyunu milletimizden aldığımız destekle bozacağız ve Türkiye'yi özgürlükçü demokratik bir hukuk devleti yapacağız." dedi.
Ortak Bildiride gündemdeki diğer konularla ilgili tutumlar da dile getirildi:
İsveç ve Hollanda'daki Kuran saldırıları
Altılı Masa, İsveç'te ve Hollanda'daki saldırıları "bir nefret suçu olarak gör[düğünü] ve "bunlara göz yuman hükümetleri de şiddetle kın[adığını] açıkladı. Saldırıların zamanlamasına dikkat çekilen bildiride halkın sandığa gideceği "bu dönemde dış dünyada nedense her seçim dönemine denk gelen provokasyonların da dikkatle izlendiği" belirtildi.
Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliği
Bildiride, Cumhur İttifakı'nın TBMM'ye sunduğu başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği önerisinin" başörtülü kadının 'dini inancını' sorgulayan şekilde kaleme alındığı" da dile getirildi.
"Başörtülü kadını korur gibi yapan bu madde aslında tam tersi sonuçlar doğuracak niteliktedir. Kadının kıyafet özgürlüğü ile başörtüsü kullanmasının amacını sorgulayan bu ifadeyi metinden çıkaran bir değişiklik önergesi verilmiştir. Son derece açık bir biçimde başını örten veya örtmeyen kadınlara tam bir anayasal güvence getirecek olan bu önerge Cumhur İttifakı tarafından reddedilmiştir. Bu, Cumhur İttifakı'nın her zaman yaptığı gibi samimiyetsiz bir şekilde kadınların başörtüsü hakkını siyasi istismar ve ranta dönüştürme amacını ortaya koymaktadır.
30 Ocak'ta "yol haritası" açıklanacak
Altılı Masa bildirisinde "tamamlanma aşamasına gelinen" Geçiş Sürecinin Yol Haritasının, Cumhurbaşkanı adayını belirleme süreciyle beraber "30 Ocak'ta açıklanacak Ortak Politikalar Mutabakat Metniyle beraber" ele alındığını duyurdu.
Bildiride Masanın "Cumhurbaşkanı adayını belirleme konusunda altı siyasi partinin istişare, uzlaşı ve halkın tercihlerini yansıtacak şekilde çalıştığı" duyuruldu.
(AEK)