''Dersim 38'' belgeselinin tekrar yasaklanmak istenmesine yönelik tepkilerini ortaya koymak üzere bir araya gelen Altyazı Aylık Sinema Dergisi, Documentarist - İstanbul Belgesel Günleri, Sine-Sen Sinema Emekçileri Sendikası, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, YeniFilm Dergisi ve Yeni Sinema Hareketi; ortak bir basın açıklamasıyla Kültür Bakanlığı'nın tavrını kınadılar.
Bundan sonraki bütün yasakçı girişimlerin takipçisi olacaklarını da bildiren oluşumlar, "Sinema sektörünü desteklemesi ve yaratıcı filmlerin yapımını teşvik etmesi beklenen bir kurumda, belgesel yapımını akla ziyan kalıplara sokmaya çalışan, yaklaşımını beğenmediği filmleri ise yasaklamayı marifet sayan bir zihniyetin egemen olması biz sinemacıları utandırmaktadır" şeklinde açıklama yaptılar.
İletişim hukukçusu ve bianet yazarı Fikret İlkiz, Çayan Demirel'in "38" adlı Dersim olayları hakkındaki "belgesel" filminin ticari dolaşıma ve gösterime sunulmasına izin vermeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu'nun 18 Ekim 2007 tarihli kararıyla ilgili görüşlerimi ve Ankara 7. İdare Mahkemesinin bu yasak kararını hangi gerekçelerle kaldırdığını 11 Ekim 2010 tarihli "Yayıncılara Baskı Mekanizması" yazısında aktarmıştı.
Bakanlık ise, 31 Aralık 2010 tarihinde İlkiz'e bir açıklama göndermişti.
"Bakanlık yaklaşımı yasakçı ve çağdışı"
Bakanlığın açıklamasında dile getirilen ve "bir belgeselin uyması gereken kurallar" olarak sunulan argümanlar "ancak baskı rejimlerinde rastlanabilecek bir propaganda film reçetesinden farksızdır" şeklinde nitelendirilirken bakanlığın genel yaklaşımını çağdışı ve yasakçı bulduklarını bildirdiler. (ELV/EÖ)