Günümüzde Danışman Geçidi ya da Hazzopulo Pasajı diye anılıyor. Pasajın üç kapısından biri Meşrutiyet Caddesi'ne biri Galatasaray Meydanı'na diğeri ise Panayia İsodion Kilisesi'ne açılıyor. Galatasaray Meydanı yıllardır kayıp yakınlarının her cumartesi toplanarak göz altına alındıktan sonra kaybedilen yakınlarının mezarına ulaşmak ve faillerini ortaya çıkarmak için eylem yaptıkları yer. Kayıp yakınları 700.hafta Galatasaray Meydanı'nında toplanmak için bir araya geldiklerinde polisin sert müdahalesiyle karşılaştılar. Hazzopulo Pasajına sığınan göstericilerin üstüne gözyaşartıcı bomba atıldı ve pasaj girişleri kapatıldı.
147 yaşındaki pasaj, bir zamanlar kuaför Valentin kardeşler, halıcı Flipoviç, terzi Matmazel Adel gibi kentin meşhur tüccar ve sanatkarlarına ev sahipliği yapmış. Ahmet Mithat Efendi'nin matbaası bu pasajdaymış, Namık Kemal de İbret Gazetesi'ni buradaki matbaada bastırmış. Jöntürklerin sık sık bu pasajda toplandığı biliniyor. Hacopulo Pasajı son yıllara kadar Galatasaray Meydanı'ndaki basın açıklamalarına ve hak arama eylemlerine katılanların, kayıp yakınlarının cumartesi oturmaları öncesinde ve sonrasında buluşma görüşme mekanlarından biri olarak biliniyor.
Zaman geçtikçe dükkanlar el değiştirmiş, pasaj üst katları viraneyken avlu katı mamur görünüme bürünmüş. Avlunun etrafında kafeler, kitapçı, berber, çantacı ve gümüşçü dükkanları bulunuyor. Pasajın en eski kiracısı Şapkacı Madam Katia dükkanını işletmeye devam ediyor. Üst katlar çoğunlukla boş ve harap vaziyette.
Pasajın meşhur esnaflarından birisi de Kahveci Mustafa Amca. Mustafa Kayacan pasaja dair kendi hikayesini şöyle anlatıyor: "1985'te burayı devraldık. Birçok farklı alanda faaliyet gösteren esnaflar vardı. 2000'lerle birlikte bazı işletmeler kapanmaya başladı. Giderek açık havada çay kahve içilen bir mekan oldu. Kafeler çoğaldıkça sandalye ve masalar avluya yayılarak buralara kadar genişledi."
2000'den sonra Beyoğlu'nun sosyo-ekonomik profili değişir. Bir tür gençlik patlaması yaşanır. Müzik dükkanları, sanat galerileri, kitabevleri, barlar ve kafeler açılır. Son birkaç yılda süreç tersine döner. Dükkanlar hızla el değiştirir, gençler daha hareketli hale gelen Beşiktaş, Kadıköy, Karaköy gibi semtlere kayar.
Hacopulo Pasajı bu değişime en uzun süre direnen yerlerden biri. Kitabevleri ve gençlerin itibar ettiği çay ocakları, kafeleriyle yaşamaya devam ediyor.
Müllkiyet sorunu nedeniyle davalı olan pasaj sekiz yıldır kayyum tarafından yönetiliyor. O günden beri Hazzopulo Pasajı'nın geleceği belirsizliğini koruyor.
Hazzopulo pasajının en çok kullanılan girişi Galatasaray Meydanı’na açılıyor.
Hazzopulo pasajı, orta avlusu ile tipik bir üstü açık pasaj örneği.
Pasaj Beyoğlu’ndaki dönüşüme hem tanık oluyor hem de bu dönüşümü yaşıyor.
Birçok kez el değiştiren pasaj avlusundaki dükkanların çoğu günümüzde kafe olarak hizmet veriyor.
Pasajın üst katları virane durumda.
Öğle saatlerinden itibaren pasajda yoğunluk artıyor.
Pasaj esnafından Kahveci Mustafa Amca çay servisi yapıyor.
Pasajın orta avlusu, giderek geişleyen kafelerin masa ve sadalyeleri ile kaplanmıış durumda.
Geçtiğimiz haftlarda girişi polis tarafından kapatılan pasaj kayyuma devredildiği için dükkanların geleceği bilinmiyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Gazeteciler için Haber Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyeleri gerçekleştirildi. Yargı Haberciliği atölyesi 8 Ekim'e kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.