Fotoğraf: Frauke Sandig'in Gökyüzünün Kalbi, Dünyanın Kalbi adlı belgeselinden.
Documentarist 5. İstanbul Belgesel Günleri 1-6 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek.
Dün (17 Mayıs) tanıtımı yapılan festivalin gönüllülerinden Metin Akdemir'in dediği gibi "gönüllülük ruhunu esas alarak gerçekleştirilen bir festival ve çok küçük bir bütçeyle hazırlanmasına karşın dünyada belgesele dair ne oluyorsa Documentarist programında yer alıyor."
Bu yıl dünyanın ve Türkiye'nin önemli belgesel film festivallerinden seçilen 90'a yakın film altı gün boyunca izlenebilecek.
Arap Dünyasından, Kapı Komşumuz: Yunanistan, Belleğin İzinde, Müzik Belgeselleri gibi özel bölümlerin yer aldığı bu yılın programında Uluslararası Panorama başlığı altında son dönemin ödüllü belgesellerinden geniş bir seçki sunulacak.
Anja Reiss'in yönettiği ve evlerini terk eden Süryanilerin yıllar sonra bölgeye dönüşlerini konu edinen Aramilerin Dönüşü (The Return of Arameans, 2011), Frauke Sandig'in çektiği, vahşi kapitalizm karşısında yalnızca Mayalar'ın değil, bitkileri ve hayvanlarıyla tüm dünya ve tüm insanlığın yok olduğunu savunan Gökyüzünün Kalbi, Dünyanın Kalbi (Heart of Sky, Heart of Earth, 2011), Nocem Collado'nun Afganistan ve Nepal'de dul kalan kadınların ne gibi zorluklar yaşadığını konu alan Yalnızlığın Haritası'sı (Cartography of Loneliness, 2011), vs...
Türkiye'deki güncel sorunların filmleri
Türkiye'den çoğunluğu genç yönetmenlerin filmlerinden oluşan 25 film yer alıyor. Türkiye Panorama bölümünde Mizgin Müjde Arslan'ın İstanbul'dan Mahmur Mülteci Kampı'na uzanan bir yolculuk ile gerilla babasını arayan bir kadının öyküsünü anlatan Ben Uçtum, Sen Kaldın; yönetmenliğini Veli Kahraman'ın yaptığı ve Kırmancki dilinin yok olma sürecini konu eden Anadilim Nerede?; Halil Fırat Yazar ve Metin Çelik'in yönettiği ve KCK operasyonlarını anlatan Dengê Derî, Bingöl Elmas'ın çocuk gelinler sorunsalını gözler önüne serdiği filmi Oyun Evi, Bertan Başaran'ın Barbaros Erköse'nin hayatı üzerinden Türk müziğinin çeşitliliğinin ve eklektik yapısının analinizi yapan filmi Sensiz Yaşanmaz gibi filmler yer alıyor.
İyi Koca Sevgili Oğul'un yönetmeni
Bu yılki festivalin onur konuğu, yaşayan en önemli belgeselciler arasında kabul edilen Heddy Honigmann. Yönetmen filmlerinden oluşan kapsamlı bir retrospektifle ağırlanacak. Film gösterimlerine katılarak soruları yanıtlayacak olan Honigmann ayrıca bir 'sinema dersi' de verecek.
Honigmann belgesel sinemaseverlerin yakından tanıdığı bir isim. Yönetmenin Lima'nın sokaklarını arşınlayan yoksul taksicinin hikâyesini anlatan Metal ve Melankoli (Metal and Melancholy, 1994), Rioluların cinselliğe bakışını müthiş bir neşeyle yansıtan "O Amor Natural" (1996), BM Barış Gücü'nde görev yapmış askerlerin travmalarını aktaran "Crazy" (1999), objektifini kocalarını iç savaşta kaybetmiş Bosnalı kadınlara çevirdiği İyi Koca, Sevgili Oğul (Good Husband, Dear Son, 2001) gibi çok sayıda çalışması var.
Beş mekân
Festival haftası boyunca Hollandalı eğitmenlerle gerçekleştirilen Yaratıcı Belgesel Geliştirme Atölyesi başta olmak üzere, sinema dersi, panel, söyleşi, multimedya gösterisi gibi pek çok yan etkinlik düzenlenecek.
Festival mekânları: Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı, SALT Beyoğlu, SALT Galata ve Romen Kültür Merkezi. (YY)