Ayşe Elif Erson, Funda Yağcı Acar, Gülşah Şanlı, Mehtap Yüksel Eğrilmez ve Pınar Çamurlu bu yıl Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) bilimsel açıdan desteklediği L’Oréal Türkiye Genç Bilim Kadınlarına Destek burslarını alan kadınlar.
L’Oréal Türkiye Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları 10 yıldır Türkiye'de kadınların bilimsel alandaki çalışmalarını teşvik etmek için veriliyor.
Başvurular Türkiye Bilimler Akademisi üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Prof. Aslı Tolun’un başkanlık yaptığı "Yaşam Bilimleri Seçim Komitesi"yle Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fizik Bölümü’nden Prof. Ayşe Erzan’ın başkanlık ettiği "Malzeme Bilimleri Seçim Komitesi" tarafından değerlendirildi.
Kadınlar ve projeleri
Doç. Dr. Arzu Karabay Korkmaz İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji Ve Genetik Bölümü'nde öğretim üyesi. Projesi "Alzheimer hastalığı.
Korkmaz ödül töreninde "Bilim kadınlarının ne yaptığını topluma duyurmak ve toplumsal bilinci uyandırması açısından da 'L’Oreal Genç Bilim Kadınları Ödülleri'nin çok önemli olduğunu" söyledi.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde Yard. Doç. Dr. Ayşe Elif Erson'un projesi "meme kanseri". Erson törende "Ülkemizde araştırma için para bulmanın zor olduğunu" dile getirdi, "Üniversiteler çok fazla kaynak veremiyor, en fazla TÜBİTAK’tan alabiliyoruz. L’Oreal’in 12 bin dolarlık desteği bu araştırmamıza başlarken bizi kurtarır. Önümüzdeki süreçte üzerine bir şeyler ekleyip, daha büyük projelere imza atabiliriz. Yurtdışında vakıflar ve özel şirketler bilime destek oluyor, bunun bizde de başlaması güzel. Keşke başka kurumlar da bu tip ödüller verse" dedi.
Koç Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Funda Yağcı Acar'ın projesi "Kimyasallar." Acar üniversitede Polimer ve Nano Malzemeler Araştırması'nın başında.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nde Yrd. Doç. Dr. Gülşah Şanlı'nın projesi "Ağır metallerin çevresel tehlikesi".
Şanlı "Bu prestijli ödülü almanın bir kadın için onur verici olduğunu ve maddi manevi bir güç oluşturduğunu" söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Araştirma Laboratuarı'nda Uzman Dr. Mehtap Yüksel Eğrilmez'in projesi "Vücuttaki enfeksiyon veya yaralanmalar."
Dört buçuk yıl Japonya’da çalışan uzman doktor Mehtap Yüksel Eğrilmez ise törende "Japonya’da araştırmalarımı sürdürdüğüm tıp fakültesinde yalnızca bir bilim kadını vardı. Avrupa’da da bilim kadını yok denecek kadar az. Bizim Türkiye’de öyle bir sorunumuz yok" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nde Yrd. Doç. Dr. Pınar Çamurlu'nun projesi "Elektrokromik malzemelerin cihaz uygulamaları."
Çamurlu ODTÜ geliştirme Vakfı Yayınları'ndan çıkan "Plastikler" adlı kitabın yazarlarından.
Araştırmacılara 12 bin dolar değerinde birer yıllık burs desteği verilliyor. (NZ)
* Bu haberde Akşam gazetesinin haberinden yararlandık.