Göç Vakfı’nın Ocak-Nisan 2013 dönemini kapsayan Çocuk Hak İhlalleri Raporu’nda Türkiye’de çocukların maruz kaldığı çok sayıdaki hak ihlaline dikkat çekiliyor. Yasaların çocuk haklarıyla uyumlu hale getirilmesinden önleyici ve koruyucu tedbirlere kadar birçok öneri gündeme getiriliyor.
Raporda yer alan hak ihlallerine dair bazı bilgiler şöyle:
Yaşam hakkı
Raporlama döneminde yaşam hakkına yönelik ihlallerde devletin gerekli önlemleri almaktaki ihmalinden kaynaklı 75 olay yaşandı. Bu olaylarda 73 çocuk hayatını kaybetti, 32 çocuk yaralandı.
Göç Vakfı bu tablo karşısında devletin sorumluluğuna dikkat çekiyor.
“Kamu otoritesi çocuk ölümlerine yol açan olayların analizlerini yapmak ve önleyici tedbirler almak, ailelere çocukların korunması konusunda gerekli eğitimleri vermek gibi sorumluluklarını yok sayıp ‘çocukların yaşam hakkını korumak her koşulda devletlerin sorumluluğu altındadır’ ilkesini çiğnemektedir.”
Çocuğun korunması hakkı
Raporda “Erken zorla evlilik” başlığı altında devletin ihmalinden kaynaklı üç olay yaşandığı ve bu olaylardan dört çocuk etkilendiği belirtiliyor.
“Özellikle kız çocukların zorla çocuk yaşta evlendirilmesi sorunu ile ilgili kadın örgütlerinin yıllardır yaptıkları önerilere rağmen etkili önleyici mekanizma kurulmamakta aksine ‘aile rızası’ ve ‘dini nikah’ yöntemleri ile çocuk evliliklerinin yapılmasına göz yumulmaktadır.”
Cinsel istismar
Rapor çocukların cinsel istismarı ve cinsel sömürüye alet edilmeleri ilgili sekiz olayda sekiz çocuğun bundan etkilendiğini ortaya koyuyor.
Göç Vakfı’nın bu sorun karşısında devletin sorumluluğunu hatırlatıyor ve yasalarla ilgili somut bir öneri de dile getiriliyor.
“Çocukların cinsel istismarı vakalarında failleri cezalandırmayı engelleyen ‘rızası ile’ veya ‘çocuğun ruh sağlının bozulma’ şartlarına bakılmasına son verilmelidir.”
Çocuk adalet sistemi
Raporda üzerinde durulan bir konu da çocuğa özgü adalet sistemi.
“Çocukların kişisel gelişimi için yükümlülüklerini yerine getirmeyen devlet kurumları ve yetkililer kanunlarla sorun yaşayan çocukları cezalandırma yaklaşımına son verilmelidir. “Çocuklar bakımından tutuklama son seçenek olmalıdır.
Raporlama döneminde tespit edilen sekiz olayda 13 çocuk tutuklandı, sekiz çocuk gözaltına alındı, mahkemeler beş çocuk için çeşitli hapis cezalarına hükmetti.
Ayrımcılık
Göç Vakfı, Mersin’de yaşanan ve Mersin Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Mersin Çocuk Ağır Ceza Başkanlığı’na gönderilen bir raporu gündeme taşıyor.
Sözkonusu raporda Ö.B. hakkında “Bu çocuk esmer vatandaşlardan” betimlemesi yapıldığına dikkat çekiliyor.
Göç Vakfı’nın raporunda ayrıca Silahlı Çatışma Ortamında Çocukların Korunması başlığı altında da üç çocuğun etkilendiği üç ayrı olayda devletin fiili ihlalinden söz ediliyor. (YY)
Göç Vakfı’nın raporuna buradan ulaşabilirsiniz.