Son altı ayda kömür madenlerinde ölen emekçilerin sayısı 64 oldu.
Zonguldak'taki Karadon kuyusunda hayatını kaybeden 28 işçinin cesedi yeryüzüne çıkarıldı; sonra iki işçinin daha cesedine ulaşıldı.
13 Mayıs'ta Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Yörgüç Köyü'nde faaliyet yürüten Talya Madencilik linyit ocağında, 36 yaşındaki Süleyman Koç göçük altında kalarak hayatını kaybetti.
23 Şubat'ta Balıkesir Dursunbey'deki Şentaş Madencilik'te meydana gelen patlamada 13 işçi hayatını kaybetti. Yaralanan üç işçi daha sonra hastanede öldü. Toplam 16 emekçi hayatını kaybetti.
10 Aralık'ta, Bursa'daki Bükköy Madencilik'te meydana gelen patlamada 19 işçi hayatını kaybetti.
Son 2,5 yılda 180 madenci öldü
Maden Mühendisleri Odası'nın istatistiklerine göre 2008'de 43, 2009'da 92 kişi madenlerdeki iş kazalarında hayatını kaybetti.
Bu sayıya bu yılki kazalar da eklenince, toplam 182 kişi ediyor.
Türkiye hâlâ Maden Güvenliği Sözleşmesi'ni imzalamıyor
Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni hâlâ imzalamış değil.
Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV MADEN-SEN) Başkanı Tayfun Görgün, daha önce bianet'e "Hükümetin maden kazalarından kurtulmak gibi bir niyeti olsaydı bu sözleşmeyi imzalamış olurdu" demişti.
Sözleşme maden işletmesi sahiplerine ve hükümetlere önemli sorumluluklar getiriyor.
Sözleşme işverenlere kazaları önlemek için her türlü önlemi alma, işçileri bilgilendirme ve eğitme yükümlülüğü getiriyor. Bunlara, kaza sonrasındaki sağlık ve kurtarma etkinliklerinin kalitesi de dahil. İşverenler riski kaynağında bertaraf etmek, güvenli çalışma sistemleri tasarlamak, kaza riskleriyle ilgili işçileri bilgilendirmek ve kaza olduğunda gerekli tıbbi yardıma ulaşmalarını sağlamak zorunda.
Sözleşme, hükümetlereyse teknik kılavuzların hazırlanması, denetimlerin düzenlenmesi ve kazaların etkili soruşturulması gibi yükümlülükler getiriyor.
İşçilerin ve temsilcilerininse kazaları, riskli durumları bildirmek, güvenlik ve sağlıklarına ilişkin koşullara dair bilgi edinmek, güvenlik ve sağlık önlemlerinin karar süreçlerine katılmakgibi hakları ve yükümlülükleri var.
24 ülke onaylayıp yürürlüğe koydu
1995 tarihli sözleşme, bir ülke onayladıktan bir yıl sonra yürürlüğe giriyor. Şimdiye kadar sözleşmeyi 24 ülke onayladı: Arnavutluk, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Bosna Hersek, Botsvana, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Filipinler, Finlandiya, Güney Afrika, İrlanda, İspanya, İsveç, Lübnan, Lüksemburg, Norveç, Peru, Polonya, Portekiz, Slovakya, Zambiya, Zimbabve. (TK)