Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin çıkardığı Alternatif Çocuk Gazetesi'nin ikinci sayısı yayınlandı.
Üç ayda bir yayınlanan ve ücretsiz dağıtılan gazetenin bu sayısının dosya konusu "çocuk ve kent". Dosyayı Gazi Üniversitesi Vakfı İlköğretim Okulu öğrencileri hazırladı.
"Çocuklar için, çocuklar hakkında, çocuklarla birlikte" sloganıyla çıkan gazete yetişkinlerin, çocukların ve gençlerin ortak ürettiği bir yayın olması ve egemen çocuk algısını sorgulamasıyla benzer yayınlardan ayrılıyor.
Farklı alanlardan uzmanların yayın kurulunda yer aldığı gazetenin yazı işleri müdürlüğünü Doç. Dr. Kemal İnal üstlenirken, fakülte dekanı Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ve Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu da editörlük yapıyor.
Gazetenin bu sayısında yazar Gündüz Vassaf, "Gençliğe hitabe" başlıklı yazısında "Düşünün ki, Türkiye gibi dünyanın en genç ülkelerinden birinde üniversite öğrencileri bile o denli edilgen bir konumda ki, bırakın eğitimlerinde öğrenci birlikleri aracılığıyla söz sahibi olmayı, seslerini duyurabilecekleri üniversite gazetelerinden bile yoksunlar" diyor.
Doç. Dr. İnal ve bianet editörlerinden, gazetenin yayın kurulu üyesi Erhan Üstündağ, egemen medya-çocuk ilişkisini eleştiren ve çocuk odaklı haberciliğin gerekli olduğunu vurguluyor.
Yön Radyo program yapımcılarından Emel Kılıç, risk altındaki çocuklar üzerine yazarken Hürriyet gazetesi yazarlarından Bekir Coşkun'la çocukluğu üzerine yapılmış bir söyleşi de gazetede yer alıyor.
Araştırma görevlisi Mehmet Toran erken çocuklukta eğitimin neden gerekli olduğunu ve nasıl düzenlenmesi gerektiğini aktarıyor. Dr. Ayhan Ural da bu yıldan itibaren Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'nın (OKS) yerini alan Seviye Belirleme Sınavları'nı (SBS) eleştiriyor.
Yrd. Doç. Dr. Neslihan Avcı'nın yazısının başlığı "Çocuk ve oyuncak". Alternatif Eğitim Derneği'nden Şule Şenol da "oyuncağı tasarlamak ve kullanmak" üzerine yazıyor.
Doç. Dr. Değirmencioğlu "kamusal başarı" programını anlatırken tarfikte çocukların emniyetli bir şekilde yer alabilmeleri için "ayaklı otobüs"ün faydalarını da aktarıyor.
Prof. Dr. Şükrü Hatun'un "Ergenlik ve annelerin telaşı", Doç. Dr. Yasemin Karaman Kepenekçi'nin "Okullarda sıklıkla karşılaşılan bir sorun: Öğrenciler arası zorbalık" yazıları da gazetenin bu sayısında.
Dilek Arucan "Çocuk yazılımlarının önemi", Mete Akoğuz "Çocuk, oyun ve yaratıcı drama", Emel Kılıç ve Selman Selman da çocuk ve göç üzerine yazıyor.
Gazetede ayrıca kitap tanıtımları, çocuk hakları alanında çalışan kurum ve kuruluşlarla ilgili bilgilerin yanı sıra Miyase Sertbarut'un "Yoğurt Kabı" başlıklı öyküsü de bulunuyor.
Alternatif Çocuk Gazetesi'ne, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden, İstanbul'da da bianet'ten ücretsiz olarak ulaşmak mümkün.(EÜ/EZÖ)
* Gazeteyi İnternet üzerinden okumak için: Alternatif Çocuk Gazetesi (pdf)