Fotoğraf: AA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu kararına ilişkin, "AYM’nin aldığı kararla Meclis'te sözde kesinleşmiş hükmün okunması işlemi yok hükmüne düşmüştür. Hem bize hem de hukuka göre Berberoğlu an itibarıyla CHP'nin İstanbul Milletvekilidir" dedi.
AYM, dün MİT TIR'ları davasında 5 yıl 10 ay hapis cezası alan Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
TIKLAYIN - AYM’den Enis Berberoğlu'na ‘hak ihlali’ kararı çıktı
Altay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, AYM’nin, durdurulan MİT TIR'ları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl 10 ay hapis cezası alan Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine yönelik AYM kararını değerlendirdi.
AYM’nin, Berberoğlu'nun hak ihlaline uğradığına oy birliğiyle karar verdiğine dikkat çeken Altay şöyle devam etti:
“Yok hükmündeki kararın sonuçları da yoktur”
"AYM’nin oy birliğiyle verdiği kararın sonuçları ne olacak? ‘Yok’ hükmündeki kararın sonuçları da yoktur.
“Dolayısıyla hem bizim hem de hukuk açısından CHP'nin 138 olan milletvekili sayısı, AYM’nin kararıyla artık 139 olmuştur. Enis Berberoğlu, TBMM üyeliğini sürdürmektedir.
“AYM’nin Berberoğlu kararı ‘hak ihlali’ kararı”
“AYM kararlarının geriye dönük uygulanmayacağı yönünde fikir beyanında bulunanlar da var. Bunu söyleyenlere hatırlatmak lazım. AYM’nin iptal kararlarının geriye doğru uygulanmayacağı yönünde bir hüküm olduğu doğrudur ama orada başka bir hüküm daha var.
“Çok bilmişlerin bilmesi gereken bir şey var. O da Enis Berberoğlu kararı bir kanunu iptal, bir işlemi iptal kararı değildir. AYM’nin Berberoğlu kararı, hak ihlali olduğuna dair bir karardır. Yani ihlal kararıdır. İhlal edilen karardan dolayı doğan bütün olumsuzlukların giderilmesi de anayasa hükmüdür.
“TBMM’de yok hükmünde olan karar okutuldu”
"TBMM'de okutulan sözde kesinleşmiş mahkeme kararı nerede? Bu soruya TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve yargının bütün birimlerinin cevap vermesi gerekir.
"Böyle bir karar yok artık. Çünkü 4 Haziran 2020 tarihinde TBMM'de, şu anda yok hükmünde olan kararın okunmasıyla ilgili işlem de çok doğal olarak yoktur ve yok hükmündedir.
“Böyle olunca Berberoğlu'nun 4 Haziran'dan bu tarihe kadar TBMM üyesi sıfatıyla yaşadığı özlük hakları ve siyaset yapmasının engellenmesi açısından yaşadığı mağduriyetin giderilmesi, bu Meclis'in ve Meclis Başkanı'nın namus ve şeref borcudur. Bu mağduriyeti, utancı ve ayıbı hep birlikte gidereceğiz.
“Haftaya Şentop’la görüşeceğiz”
“TBMM Başkanı Mustafa Şentop'la gelecek hafta, iki hukukçu milletvekiliyle Meclis'te görüşeceğiz.
“Önümüzdeki hafta Sayın TBMM Başkanı'na 'bu meseleyi çöz, Enis Berberoğlu'nu milletvekili olarak say' diye değil, belki şekil şartlarını konuşmak, yaşanan mağduriyetin nasıl giderilmesi gerektiğini konuşmak için randevu talep ettik.
“Yaklaşık dört ay kadar Meclis çalışmalarından alıkonulmuştur. Hem bize hem de hukuka göre Berberoğlu an itibarıyla CHP'nin 27. Dönem İstanbul Milletvekilidir. Bunun için ayrı bir yasal işleme gerek yok.
“Sayın Başkan, prosedür konusunu konuşmak isterse, bizim için üç-dört seçenek vardır. Bunları konuşacağız. Ayrıca Meclis Başkanı'mızın da olumsuz yaklaşım içinde olacağına asla ihtimal vermiyorum çünkü kendisi de bir hukuk profesörüdür."
Avukatı da “Vekilliği iade edilmeli” demişti
Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün de AYM kararının ardından “Bu karardan sonra Enis Bey’in milletvekilliği iade edilmelidir" demiş ve şöyle devam etmişti:
“Alkollü araba kullandın diye ehliyetinizi aldılar, ehliyetin iptal edildi. Mahkemeye başvurdunuz, test sonuçlarınız alkollü olmadığınızı gösterdi. ‘Ehliyetinizi aldık artık geçmiş olsun’ mu diyecekler yoksa ehliyetinizi geri mi verecekler? Buradaki ehliyet mazbatadır”
Dün gece RS FM’e konuşan avukat Ergün özetle şunları demişti:
“Enis Berberoğlu’nun Anayasa ile korunan temel hak ve özgürlükleri ihlal edilmiştir, seçme ve seçilme hakkı ihlal edilmiştir ve dokunulmazlığı ihlal edildiği için aynı zamanda özgürlüğü de ihlal edilmiştir. Çünkü dokunulmazlığı kaldırıldı diye hapse atılmıştı.
"Anayasa Mahkemesi kararıyla Enis Berberoğlu’nun hakkındaki yargılamanın hukuka uygun olmadığı ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi hak ihlallerini tespit edince, hak ihlalinin ortadan kaldırılmasına da hükmeder. Buradaki hak ihlali milletvekilliğinin düşürülmesi. Tekrardan parlamentoya dönebilir, dönmesi lazım yoksa Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı vermesinin anlamı ne?”
Ne olmuştu?14 Haziran 2017’de Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan “MİT TIR'ları” haberiyle ilgili olarak Enis Berberoğlu hakkında “Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla açılan davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 25 yıl hapis cezası verdi. Bunun üzerine Berberoğlu 14 Haziran 2017’de tutuklandı. Bu hüküm, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından 9 Ekim 2017’de bozuldu. Bozma kararında İstinaf Mahkemesi “Sırrın daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama suçunun unsurlarının oluşmayacağını” belirtti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinaf Mahkemesinin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak dosyayı iade etti. Dosyayı yeniden ele alan İstinaf Mahkemesi, bu kez Enis Berberoğlu'na "casusluk" suçundan değil, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 13 Şubat 2018’de 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti. Bu kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı temyiz etti. Savcılık, Berberoğlu'nun "casusluk" suçundan cezalandırılması talepli temyiz dilekçesini Yargıtay’a gönderdi. Dilekçede, Berberoğlu'nun, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan cezalandırılması talep edildi. Berberoğlu, 24 Haziran Milletvekilliği Seçiminde yeniden CHP İstanbul Milletvekili seçilince, yargılamanın durdurulması talebiyle Yargıtay'a başvuru yaptı. Başvuru 20 Temmuz'da reddedildi. Fakat Yargıtay 20 Eylül 2018'de Haziran seçiminde yeniden CHP İstanbul Milletvekili seçilen ve hala tutuklu bulunan Enis Berberoğlu hakkında verilen cezanın infazının, yasama dokunulmazlığı gerekçesiyle durması istemini kabul etti ve Berberoğlu'nun tahliye edilmesine hükmetti. Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu'nda 4 Haziran 2020'de okunarak milletvekilliği düşürüldü. Ertesi günse gözaltına alındı ve yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aynı gün koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkartıldı. |
(EKN)