Alt Komisyon Raporuna göre Tasarının 5 inci maddesinde bulunan ve TMK'nun 6 ıncı maddesini değiştiren düzenleme hakkındaki görüşlerinin bilinmesinde yarar var. Mevcut Terörle Mücadele Kanununun 6 ıncı maddesi "Açıklama ve yayınlama" hakkında. Kısa deyişle kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklama suçu...
Hükümet Tasarısına göre Maddedeki değişiklik önerisi şöyle: "Yukarıdaki fıkralarda belirtilen fiillerin basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, basın ve yayın organlarının sahipleri hakkında da bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Sorumlu müdürleri hakkında, bu cezanın üst sınırı beşbin gündür." Yani, mevcut düzenlemedeki para cezası yeniden düzenleniyor ve ayrıca bu suç için "bir yıldan üç yıla kadar hapis" getiriliyor.
Alt Komisyonun ise bu değişiklik önerisi karşısındaki görüşü şöyle: "Tasarı Madde 5- Terörle Mücadele Kanununun değiştirilen 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında, önceki fıkralarda tanımlanan suçların işlenmesinden dolayı basın ve yayın organlarının sahiplerinin sorumluluk rejimi düzenlenmiştir. Basın ve yayın organının sahibinin tüzel kişi olması halinde, bu fıkra hükmünün uygulanamayacağı açıktır. Bu durumda, Kanuna eklenen 8/b maddesi gereğince tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri uygulanacaktır. Ayrıca, bu fıkra hükmüne göre sorumlu tutulacak kişiler arasına yayın sorumluları da dahil edilmiştir. "Yayın sorumlusu" kavramı ile "sorumlu müdür" kavramı özdeş değildir. "Sorumlu müdür", sadece süreli yayınlar bakımından Basın Kanunu hükümlerine göre belirlenen yayın sorumlusunu ifade etmektedir.
Keza, sorumlu müdürün yanı sıra, süreli yayınlarda yayın politikalarını belirleme hususunda yetkili olmak üzere, çeşitli isimler altında, başka kişiler de istihdam edilebilmektedir. Ayrıca, diğer basın ve yayın organlarının yayın sorumlularım da kapsaması bakımından, fıkra metninde "sorumlu müdür" ibaresi yerine "yayın sorumlusu" ibaresi kullanılmıştır."
Bu durum karşısında Alt Komisyon Raporuna göre 6 ıncı maddenin dördüncü fıkrası hakkındaki madde değişikliği önerisi şöyledir: " Yukarıdaki fıkralarda belirtilen fiillerin basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan sahipleri ve yayın sorumluları hakkında da bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Ancak, yayın sorumluları hakkında, bu cezanın üst sınırı beşbin gündür."
Yine Tasarıda (Madde 5) yer alan ve mevcut 6 ıncı maddeye eklenen beşinci fıkraya göre; "Terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye alenen teşvik, işlenmiş olan suçları ve suçlularını övme veya terör örgütünün propagandası niteliğinde olan içeriğe sahip süreli yayınlar hâkim kararı ile; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de Cumhuriyet savcısının emriyle tedbir olarak onbeş günden bir aya kadar durdurulabilir. Cumhuriyet savcısı, bu kararını en geç yirmidört saat içinde hâkime bildirir. Hâkim kırksekiz saat içinde onaylamazsa, durdurma kararı hükümsüz sayılır." Alt Komisyon bu düzenlemeye dokunmuyor ve tartışmıyor. Sadece Raporda denilmiş ki; "Maddenin beşinci fıkrasındaki "propagandası niteliğinde olan içeriğe sahip" ibaresi "propagandasını içeren" olarak değiştirilmiştir."
Mevcut Terörle Mücadele Kanunun 7 nci maddesini değiştiren basın yayın fiilleri ile ilgili Tasarıdaki (Madde 6) yeni düzenlemeye göre; terör örgütünün veya amacının propagandasını yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Eğer bu suç basın ve yayın yolu ile işlenirse o zaman da verilecek ceza yarı oranında artırılacaktır Tasarıdaki değişikliğe göre ayrıca, basın veya yayın organlarının sahipleri hakkında da bin günden onbin güne kadar adli para cezasına hükmolunacaktır. Sorumlu müdürleri hakkında ise bu cezanın üst sınırı beşbin gün olarak düzenlenmiştir.
Alt Komisyon Raporunda bu değişiklik önerisi değerlendirilmiş ve " İkinci fıkrada yer alan "terör örgütünün veya amacının propagandası" ibaresi, uygulamada oluşabilecek tereddütleri gidermek amacıyla, "terör örgütünün propagandası" olarak değiştirilmiştir. Bu fıkra hükmünde yapılan diğer bir değişiklikle de cezanın üst sınırı üç yıldan beş yıla çıkarılmıştır. Fıkra metninde ayrıca terör örgütünün propagandası suçunun basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde sorumluluk rejimiyle ilgili olarak, 6 ncı maddenin dördüncü fıkrasına paralel değişiklik yapılmıştır."
Sonuçta; Alt Komisyon Raporuna göre basın yayın yoluyla işlenen fiiller bakımından hapis cezası üst sınırları üç yıldan beş yıla çıkarılmıştır. Adalet Komisyonu bu cezayı yine üç yıla çekmiştir. Propaganda suçu için Adalet Komisyonunun kabul ettiği hapis cezası ise 1 ila 5 yıl arasındadır.Yayın organlarının sahipleri yani; "suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan sahipleri" de artık suçtan sorumludur. Hatta Alt Komisyon'a "sorumlu müdür"ler dahi az gelmiş ve herkesi cezalandırmak ve basını susturmak için sorumlu müdürlerle yetinmeyerek "ve yayın sorumluları" hakkında da adlî para cezasına hükmolunmasını önermişlerdir. Yayın sorumlusu kimdir? Sorumlu bu maddedeki yazım biçimine göre nasıl tayin edilecek? Önümüzdeki günlerde açılacak davalarda "sahipler" ve yeni bir kavram olarak "yayın sorumluları" ve "tüzel kişilerin" cezai sorumluluklarını da tartışma yaratacak...Böylece basın yayın fiilleri hakkındaki yeni TCK ile bağlantılı olan "ceza"lar ve diğer "vahim" durumları bir kere daha göreceğiz. Alt Komisyon ve Adalet Komisyonu bazı davalar açılmadan ve sorun çıkmadan anlamak istemiyorlar..Bu ısrarlı tutumun amacı acaba nedir? (Fİ/EÖ)