Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, 31 Mart yerel seçimleri için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun teklifiyle CHP'nin Beyoğlu Belediye Başkan adayı oldu.
2014 yerel seçimlerinde yüzde 47,80 oy oranı ile AKP adayı Ahmet Misbah Demircan Beyoğlu Belediye Başkanı olmuştu. Seçimlerde CHP yüzde 35,20, HDP yüzde 7,28, MHP ise yüzde 4,89'luk oy oranına sahipti.
Taş, seçim çalışmalarını 16 Şubat cumartesi günü CHP'nin Beyoğlu İlçe Başkanlığı binası önünden başlattı. CHP'nin sosyalist adayı Taş'ın bu ilk toplantısı ilgi büyüktü. "Güzel Günler Göreceğiz" yazılı pankartın önünde toplananlar "Çocuklarımız İçin Güvenli Beyoğlu", "Yaşlılar İçin Huzurlu Beyoğlu", "Esnafın Yüzü Gülecek" yazılı dövizler açtı. Taş ertesi gün de Tophane ve Okmeydanı Örnektepe mahallesini ziyaret etti.
Taş'ın iki günlük seçim gezisini adım adım takip ettik.
"Eleştirileri iyi niyetli olarak görüyoruz"
CHP ilçe örgütü Alper Taş'ı oldukça sahiplenmiş görünüyor. Seçim çalışmasını sürdüren ekibin yaş ortalaması yüksek ancak dinamik ve heyecanlı olduklarını söylemek mümkün.
Senelerdir seçim çalışmalarına katıldığını söyleyen 65 yaşındaki CHP'li bir kadın "Bu defa halkın ilgisi çok yoğun, bir girdiğimiz dükkandan uzun süre çıkamıyoruz, elbette yoruluyorum, çocuklarım anlayamıyorlar bu durumu ama çalışacağım tabii. Daha çok gencin bizimle beraber çalışması gerekiyor aslında. Gördüğüm konuştuğum gençler gündemi takip ediyorlar ve kızgınlar ama kızmakla, küsmekle sorunlar çözülmez" dedi.
"ÖDP'liler ve CHP'liler arasında bir anlaşmazlık yok" diyor Taş, "İlk etapta ÖDP içinden bir takım insanlar ve diğer sol gruplar CHP'den aday olmanızla ilgili sizi eleştirdi, siz bu konuyla alakalı ne düşünüyorsunuz?" sorumuza şu cevabı verdi:
"ÖDP içinde adaylığımla ilgili herhangi bir tereddüt ya da çelişki söz konusu değil, her yerden arıyorlar, Beyoğlu'ndaki çalışmaya omuz vermek istiyorlar. Solda da elbette eleştiriler olacak, eleştiriler haktır, biz bütün eleştirileri iyi niyetli olarak görüyoruz."
"Başarısız olursa tüm sola mal edilir"
ÖDP'li bir üniversite öğrencisine, Alper Taş'ın CHP'den aday gösterildiğini ilk duyduğunda verdiği tepkiyi sorunca şu cevabı verdi:
Açıkça söyleyebilirim ki birçok ÖDP'li adaylığı duyunca 'acaba' dedi. Bazıları açıkça karşı çıktı. Sonra yavaş yavaş oturdu bazı şeyler. Ben de 'acaba' diyenlerdenim. Sonra ikna oldum ancak hâlâ çekincelerim var. Taş'ın CHP'den aday olsa da CHP'nin adayı olmayacağı konusunda ikna oldum. Taş'ın seçilmesi durumunda 5 senelik dönemde olası bir başarısızlıkta, bu yalnızca ÖDP'nin hatası olmaz, tüm sola mal edilir" dedi.
"Beyoğlu'nu eşitsizlik olmaksızın canlandırmayı amaçlıyoruz"
Pazar günü CHP Beyoğlu ilçe binasında Alper Taş ve ekibiyle buluştuktan sonra Tophane'ye gittik.
Taş, yolda gördüğü esnafa, çocuklara, kadınlara, gençlere kendini tanıttı ve "Beyoğlu'nda nelerden rahatsızsınız, neler değişsin istersiniz" sorularını yöneltti.
İnsanlar genel olarak eski Beyoğlu'nu hatırlatıp, daha yeşil, daha canlı Beyoğlu istediklerini söyledi. Taş da "2010'un Beyoğlu'su bugüne göre daha yaşanabilir, daha özgür, daha renkli, daha coşkulu, daha sesli, daha cıvıl cıvıl bir yerdi. Beyoğlu kültürün, sanatın, tiyatronun, sinemanın merkezi. AKP Beyoğlu'nun bu özelliklerini ortadan kaldırmaya çalıştı. Biz ise Beyoğlu'nu 45 mahallesiyle eşitsizlik olmaksızın güzelleştirmeyi, canlandırmayı amaçlıyoruz" dedi.
Taş'ın "kimsenin belediyede işini halletmek için CHP'den tanıdığa ihtiyacı olmayacak" vurgusu dikkat çekiciydi.
Esnaf ekonomiden şikâyetçi
İnsanların dertleri ve verdikleri cevaplar İstiklal Caddesi'nden Tophane'ye ilerledikçe değişti.
Niğde'den patates getiren ve bunları Beyoğlu'nda seyyar tezgâhıyla satan bir adam ülkenin ekonomisinden ve tanzim satış noktalarından dem vurdu.
Taş, esnafla ve diğer insanlarla konuşurken Beyoğlu'nun 45 mahallesinde Halk meclisleri kuracağını ve halkın yönetime katılmasını istediğini söyledi. Ancak vatandaşların bu vaadin üzerinde durup soru sorduklarını söylemek pek mümkün değil.
"Biz sizin sorunlarınızı sizden iyi bilemeyiz"
Tophane'ye doğru ilerledikçe esnafın ilgisi de arttı. Taş, girdiği bakkallarda ve çeşitli başka dükkânlarda uzun süre esnafla sohbet etti. İnsanlar dertlerini anlatmak konusunda pek istekli görünmezken, Alper Taş'ın konuşup çeşitli vaatlerde bulunmasını bekliyordu.
Bu sebepten olsa gerek, Taş birkaç defa "Ben kendim konuşup, sizin beni dinlemenizi istemiyorum, biz sizin sorunlarınızı sizden daha iyi bilemeyiz" diye meramını anlatmak durumunda kaldı. Özetle, Tophane halkı ekonominin durumundan rahatsızlığını dile getirdi.
"Galataport projesi halkın ihtiyaçları düşünülerek yapılmadı"
Semt esnafından sonraki durak Tophane'de bulunan Bitlis Zenderliler Derneği'ydi.
Taş, lafı uzatmadan kendini tanıtıp kampanyayla alakalı açıklama yaptı ve dernek üyelerinin şikâyetlerini dinleyip, sorularını cevapladı.
Dernekten biri "Burası eskiden göç alan bir yerdi, artık göç vermeye başladı. İnsanlar Tophane'deki evlerini satıyor, başka yerlerden birkaç daire alıyorlar, böyle böyle Beyoğlu'nun çehresi değişti" dedi.
Tophane'ye gelmişken Galataport projesinin ve bölgenin mutenalaştırma sürecinin de bahsi geçti.
Taş, bu konuda şunları söyledi:
"Beyoğlu'nda gerçekleştirilen Galataport, Tarlabaşı 360 gibi mega, çılgın projeler, Tophane'de Tarlabaşı'nda yaşayan halkın hayatını idame etme şartları düşünülerek yapılmadı. İnsanlar oturmak, içmek, sohbet etmek için büyük bedeller ödemek durumunda bırakılıyor. Çünkü yönetimde bulunanlar kendinden başka kimsenin yaşam hakkını gözetmiyor, artık kentsel dönüşüm çok tehlikeli bir hale geldi."
"Tophane'deki yoksulluğun sebebi Cihangir'de yaşayanlar değil"
Dernekte sohbet sürerken dernek üyelerinden biri; "Biz birbirimize tahammül edemiyoruz, başka inançlara başka kültürlere hassasiyet göstermiyoruz" dedi ve CHP'yi de "En büyük zaafı belirli bir kalıp içinde kalması, hassasiyet olmazsa başarı da olmaz" sözleriyle eleştirdi.
AKP'nin bir çalışma tarzı olduğundan bahseden dernek üyeleri "semt konaklarından" memnun olduklarını söyledi ve "Her salı bir encümen geliyor, not alıyor ve herkesin derdini çözüyor" diye konuştu.Bu seçimde Taş'a destek vereceklerini söylerken şunları ekledi:
"Seçimden seçime gelmeyin, öyle olursa olmaz, biz burada sürekli yaşıyoruz arada hiç değilse çayımızı içmek için gelin."
Taş da Beyoğlu'ndaki sınıfsal ve kültürel çatışmalardan sözü açıp "İlkinde uzlaşma mümkün değildir. Bu tarihin ezen-ezilen, yoksul-zengin çatışmasıdır. Biz yoksulu, ezileni koruyacağız" dedi.
Yönetimde bulunanlar aydın düşmanlığı yapıyorlar diyerek sözlerini şöyle noktaladı:
"Tophane'de Tarlabaşı'nda, İstiklal-Galata hattının altında kalan yerlerde yoksulluk var. Buralardaki yoksulluğun sebebi Cihangir'de yaşayan okumuşlar, aydınlar değil, AKP'nin uyguladığı yoksullaştırıcı politikalar."
"Milyonlarca insanın oy verdiği partinin siyaset yapma hakkını savunuruz"
Alper Taş'a HDP ve Kürt meselesiyle alakalı sorular da soruldu.
Taş ise; "HDP ve Kürt meselesine dair ne düşünüyorsak, söyleyeceğiz. Nabza göre konuşmak gibi bir durum söz konusu olamaz" dedi.
Selahattin Demirtaş'ın mahkemesine gidenlere "terörist" denildiğini söyleyen Taş; "Milyonlarca insanın oy verdiği bir partinin siyaset yapma hakkını nereye gidersek gidelim savunuruz" diye konuştu.
HDP'yi demokrasi mücadelesinde önemli bir parti olarak gördüğünü söyleyerek; "Yan yana geldiğimiz, Türkiye'ye demokrasi ve barışın gelmesi için ortak noktalarda mücadele yürüttüğümüz bir dost kurum olarak görüyoruz. İnanç, ırk, kültür ayrımı yapmayacağız" dedi.
"Toplumda bir yabancılaşma var"
Taş "ÖDP her zaman renkli ve neşeli seçim kampanyaları yürütürdü. Bu kampanya daha geleneksel ilerliyor. Kahvehane ziyaretleri gibi, böyle mi seyrecek?" sorumuza şu yanıtı verdi:
"Toplumda bir yabancılaşma var, bizim seçim çalışmalarında yüz yüze, birebir, göz göze insanlarla hemhal olduğumuz bir ilişki tarzına ihtiyacımız var. İnsanların yüzlerine gözlerine bakarak, onlara sadece anlatmak değil onları dinleyerek, Beyoğlu'nu anlayarak diyalog içerisinde çalışma yürütmek istiyoruz."
Seçim gezisi sırasında, dikkat çekici noktalardan biri de Taş'ın seçmeni ve dertlerini dinlemek konusunda oldukça ısrarcı olmasıydı. Büyük vaatlerde bulunmayarak, insanları dinleyerek ve not alarak seçim çalışmasını bu şikâyetler ve istekler üzerinden kurduğu anlaşılıyordu.
"AVM mi?"
Örnektepe Mahallesi'nde seçim çalışmalarına devam ederken seçim ekibi oldukça kalabalıklaştı. Pir Sultan Abdal Derneği Beyoğlu Şubesi'nde de, genel olarak Okmeydanı'nda da insanlar ile Alper Taş ve ekibini senelerdir tanışıyormuş gibiydiler.
Esnafı ziyareti sırasında Taş yoğun seçim temposuna rağmen gayet neşeli ve espriliydi. Yolda karşılaştığı kadınlar, pazar alanlarından şikayet edip AVM olsa iyi olurdu deyince, "AVM mi?" diyerek espri yaptı. (DE)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA kapsamında düzenlenecek olan temel gazetecilik programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik" gibi konuları kapsayacak. 2018 yılında başlayan Atölye BİA programı ile Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi,Yargı Haberciliği Atölyesi ve Gazeteciler için Haber Atölyesi gerçekleştirildi. 2019 yılının ilk programı "Temel Gazetecilik Atölyesi" 11-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti. Temel Gazetecilik Atölyelerinin ikincisi 20-27 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Yıl boyunca temel ve ileri gazetecilik atölyeleri düzenlenmeye devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.