Uluslararası Göç Örgütü'nün, Türkiye hükümetiyle girdiği koordineli çalışmayla, Doğu Avrupa, Türkiye ve Eski Sovyet ülkeleri üzerine yoğunlaşıyor. İnsan ticaretinin önlenebilmesi için başlatılan kampanyayla, Türkiye'ye işçi olarak gelen ama bir çok sorunla karşılaşan işçilerin aydınlatılması amaçlanıyor.
IOM'nin önce "Alo 157" olarak Türkiye'de başlattığı kampanyanın ilk sonuçlarının olumlu olduğuna dikkat çeken Selin Ünal, bu kampanyanın Türkiye'de işçi olarak çalışanların ülkelerini de kapsayacağını söyledi.
"Türkiye'yle insan ticareti en fazla olan ülkelerden Moldova ve Ukrayna da dahil olmak üzere, komşu ülkeleri kapsayacak şekilde kampanya genişletildi. 10 gün önce 'Alo 157' ile başlayan kampanyanın afiş ve bilboardları, bu ülkelerin havaalanlarına dağıtıldı.
Türkiye'nin insan ticareti mağduru bireylerin kurtarılmasına yönelik 157 Yardım Hattının bu ülkelerin medyasında da tanıtılması için girişimlerde bulunduk. Bu hat fuhuş için açılmış bir hat değildir. Aynı zamanda yasal konularda da rehberlik yapılmakta, insan ticareti yapanlara karşı gelenler uyarılmaktadır".
IOM Türkiye Misyon Şefi Marielle Sander-Lindstrom ise, "İnsan ticareti, uluslararası sınırların ötesine geçmiş bir sorundur. Bu kampanyayla bölgedeki insan ticareti kabul ediliyor ve önlenmesine yönelik kapsamlı bir çalışma gerçekleştiriliyor" diyor.
Türkiye'ye komşusu ülkelerin ana sınır kapılarında, ülkeye giriş yapan kişilere küçük el ilanları ya da pasaport eklerinin dağıtılması planlanan kampanyada, pasaport eklerinin, 157 telefon numarasını tanıttığı ve insan ticaretine ilişkin ihtar işaretlerini içerdiği belirtiliyor.
IOM Basın Sözcüsü Selin Ünal, benzer el ilanlarının, Ukrayna'daki sivil toplum örgütleri tarafından Türkiye'ye gidenlere ve insan ticareti riski taşıması olası kişilere dağıtıldığını söylüyor:
"Dağıtım, Odessa ve Crimea deniz limanlarına ve Türkiye'ye seyahat etmek için kullanılan bölgesel hava limanlarına odaklanmıştır. Ayrıca, insan ticareti ile Türkiye'ye en fazla insan gönderen iki ülke olan Ukrayna ve Moldova'da, yerel-bazlı insan ticaretini önleme yardım hatlarının yanı sıra, 157 Yardım Hattı'nı da tanıtan 30 saniyelik televizyon reklamlarına ek olarak Türk kanallarında da 157 telefon numarasını tanıtan bir reklam filmi yayınlanacaktır".
Kampanyanın duyurulmasıyla birlikte bir çok gece kulübü, gazino, bar gibi yerlerden ihbarlar yağmaya başladığını belirten Ünal, "Yetkililer uyarılarak, polis devreye sokulmuş ve mağdurlara yardımda bulunulmuştur" diyor.(AD)