Olayla ilgili biri yedeklerden baş onbaşı ya da üst onbaşı, diğeri ast subay olmak üzere iki şüphelinin sorgulandığı bildirildi. Savunma Bakanı Franz-Josef Jung, fotoğrafları tiksindirici olarak nitelendirerek, Alman askerlerinin bu tür bir davranışına asla müsamaha gösterilmeyeceğini vurguladı. Jung, suçlamaların doğru çıkması halinde gerekli tüm yaptırımların kesinlikle uygulanacağını da sözlerine ekledi.
Bakanlık, açıklamada, kafatasının muhtemelen bir Afgan mezarlığından kaynaklandığını belirtti. Kafatasının Kabil'in güneyindeki bir mezarlıkta hava koşulları nedeniyle açığa çıkmış olabileceği üzerinde duruluyor.
Fotoğraflar 2003'ten
Almanya'nın Bild gazetesinde yayımlanan fotoğraflarda kamuflaj kıyafetli Alman askerleri ellerindeki kafatasıyla poz veriyor. Birkaç asker Alman ordusuna ait bir cipin içinde oturup ellerindeki kafatasını gösteriyorlar. Bir diğeri ise elinde kafatasıyla müstehcen bir poz veriyor.
Bild gazetesi, Alman ordusundan bir kaynağın verilerine göre fotoğrafların 2003 yılı başında, bir başçavuşun kumandası altında yapılan sabah devriyesi sırasında çekildiğini belirtiyor, askerlerin Afganistan'da NATO'ya bağlı Uluslararası Güvenlik Yardımı Kuvvetleri (ISAF) bünyesinde görev yapan Alman birliklerine bağlı olduğunu kaydediyor.
Alman Ordu Derneği Başkanı Bernhard Gertz fotoğraflar ve gündeme gelen suçlamalara şu tepkiyi verdi: "Fotoğrafları yeni gördüm. Son derece tiksindirici ve iğrenç. Fotoğrafların gerçekten de Alman askerlerine ait olduğu görülüyor. Bunda akla yatkın bir şüphe yok. Olay hızla aydınlığa kavuşturulmalı, gerekli disiplin prosedürü ve cezai işlemler devreye sokulmalı. Ordumuzda bu tür insanlara yer yok. İyi eğitim ve iyi işleyen teftişlere rağmen böyle bir şeyin nasıl olduğunu da çok somut bir şekilde araştırmalıyız."
Siyasilerden kınama
Olay, Alman federal meclisi ve tüm siyasi partilerden sert tepki gördü. Almanya Başbakanı Angela Merkel, fotoğrafları kınarken, Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier de fotoğrafların tiksindirici olduğunu belirterek olayı kınadı ve bu "sorumlulukdışı ve affedilemeyecek olayın Almanya'nın itibarına ve ülkeye zarar verdiğini" söyledi.
Meclis Savunma Komisyonu'nun Sosyal Demokrat partili üyesi Rainer Arnold "bu kabul edilemez olayın en sert şekilde cezalandırılmasını" talep etti. Komisyon'un Yeşiller partili üyesi Winfried Nachtwei da fotoğrafları "utanç verici" olarak nitelendirdi.
Hıristiyan Demokrat partili Meclis Dışişleri Komisyonu başkanı Ruprecht Polenz olayın kısa sürede aydınlatılmasının Alman ordusunun Afganistan'daki itibarı açısında büyük önem taşıdığının altını çizdi. Hür Demokrat Parti lideri Giudo Westerwelle de gerekli disiplin işlemlerinin yapılmasını talep etti, ancak aynı zamanda Alman ordusuna yönelik genellemelerden kaçınılması uyarısında bulundu. (TK)