Almanya parlamentosu Bundestag, Yunanistan'ın 86 milyar euroluk yeni kemer sıkma paketine onay verdi. 119 milletvekilinin "Hayır" dediği oylamada, 439 parlamento üyesi olumlu oy kullandı.
Almanya, Euro Bölgesi'nde yardımın Yunanistan'a verilebilmesi için onay alınması gereken ülkelerden biri.
Başbakan Angela Merkel oylamadan önce yaptığı konuşmada “varılan anlaşmanın, ileriye dönük çözüm olacağına kesinlikle inandığını” belirterek, milletvekillerinden son paketi onaylamalarını istedi.
Almanya'daki oylamadan önce Avusturya Parlamentosu da kurtarma paketini onayladı. Fransa ve Finlandiya da daha önce destek vermişti.
Daha önce de Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan'a 7 milyar euroluk “köprü kredi” verilmesinde anlaşmıştı.
Yunanistan'ın 320 milyar euro borcu bulunuyor ve ülke üçüncü uluslararası kurtarma paketini almaya çalışıyor.
BBC Türkçe’nin haberine göre oylama, Avrupa Merkez Bankası'nın acil likidite desteğini 900 milyon euro artırması üzerine, üç haftadır kapalı olan Yunan bankalarının Pazartesi günü açılacağı duyurusunu izledi. Yunanistan yetkilileri, günde 60 euro ile kısıtlanan nakit çekme kısıtlamasının kademeli olarak kaldırılacağını açıkladı.
IMF’den açıklama
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Fransız Europe-1 radyo kanalına konuştu. Lagarde, “Yunanistan hükümetinin açıkladığı reform paketini güçlü bir şekilde uygulamasının ve sağlam bir bütçe politikası izlemesinin yine kurtarma planına katkı vermelerini sağlayacağını” ifade etti.
“Borçların tamamen silinmesi tartışma dışı. Borç yapılandırması olmadan Yunanistan için hiçbir çözüm imkanı yok. Yunanistan'ın borçlarının sürdürülebilir olması için borç yapılandırması gerekli. Biz her zaman programın iki ayak üzerine yürütülmesini tavsiye ettik. birinci ayak, önemli temel reformların yapılması ve mali konsolidasyon. Diğeri ayak ise Yunanistan'ın borçlarının sürdürülebilir olması için gerekli olduğuna inandığımız borç yapılandırması.”
Yeni gelişmeler çerçevesinden durumun biraz daha karışık olduğu ve bu yüzden Yunanistan ile yeni müzakerelerin en az dört hafta süreceğini söyleyen Lagarde, “Yunanistan heyeti ile 6 aydır görüşmüyoruz, hiçbir bilgiye sahip değiliz, örneğin mali yapının son durumu ile ilgili bir fikrimiz yok” dedi.
Yunanistan, 3. Kemer sıkma planına başlayabilmek için KDV oranlarını ve emeklilik yaşını artırmayı, kamu borçlarını düşürmeyi ve özelleştirmeye ağırlık verme taahhüdünde bulunuyor. Yunanistan'a, bunun karşılığında 86 milyar Euro kredi verilecek. (AS)