Anayasa Mahkemesi, 2005 Eylül'ünde Federal polisin gerçekleştirdiği baskılarda dergiye ait bilgisayarlardaki verilerin kopyalanmasıyla ilgili ihlal tespit etti.
"Kaynağı tehdit edilen haberci kamuyu denetleyemez"
Mahkeme kararından memnun olduğunu bildiren Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, haber kaynakları yargı baskısıyla ortaya çıkarılmaya çalışan gazetecilerin kamuyu denetleme görevlerini gerektiği gibi yerine getiremeyeceğini bildirdi.
Anayasa Mahkemesi kararının yeterli olmadığını açıklayan RSF, Alman yetkililerinin, "Devlet Sırrı'nı ifşaya iştirak" suçunu düzenleyen Ceza Yasası'nın 353-b maddesinde değişiklik yapmalarını ve gazetecilere karşı uygulanmamasını sağlamalarını talep etti.
RSF, polisin de Almanya Yüksek yargısının 12 Mart 2003 tarihinde aldığı karara aykırı olarak medya çalışanlarının telefonlarını izlemekten vazgeçmesi gerektiğini duyurdu:
"Orta vadede, yanlış anlaşılmalara yol açmayacak netlikte ve 'vahim durumlar'da telefon izlemenin gerekçelerini ortaya koyacak bir karar alınmalıdır."
El Kaide örgütüyle ilgili Alman Emniyeti'nin düzenlediği "gizli" ibareli bir raporun kesitlerine Nisan 2005'te yer veren "Cicero" dergisinde polis arama yapmıştı. Dergide ve haberi hazırlayan gazetecinin evinde yaptığı aramalarla polis, Alman Usul Yasası'nın 53. maddesinde belirtilen "haberleşme gizliliği hakkı"nı ihlal etmişti. Bunun üzerine dergi yazı işleri müdürü Wolfram Weimer, mahkemeye başvurmuştu.
Türkiye'de neyin "devlet sırrı" olduğu bilinmiyor
Türkiye'de Devlet Sırrı'na ilişkin henüz bir düzenleme bulunmuyor. Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nda vatandaşların kamu kuruluşlarından bilgi isterken devlet veya ticari sır kapsamına giren bilgilere erişemeyecekleri belirtilirken "devlet sırrı"nın ne olduğu hala tam olarak bilinmiyor.
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, önceki gün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaparak, Devlet Sırrı Yasa Tasarısı'nın hükümetin gündeminde olduğunu açıkladı.
Çiçek, "Bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliğini verme yetkisi Başbakan'ın başkanlığında Adalet, Milli Savunma, Dışişleri ve İçişleri Bakanları'ndan oluşan Devlet Sırrı Kurulu'na ait olacak" dedi.
Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nın daha önce çıkarıldığını hatırlatan Çiçek, ticari sır ve bankacılık sırrıyla ilgili tasarının daha önce imzaya açıldığını, bunun ikinci ayağını da Devlet Sırrı Yasa Tasarısı'nın oluşturduğunu belirtti. (EÖ/TK)