Haberin Kürtçesi için tıklayın
Almanya ve Türkiye’nin dışişleri bakanları Sigmar Gabriel ve Mevlüt Çavuşoğlu Berlin'de görüştü.
Gabriel, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ikili ilişkilerde kalıcı zararın iki tarafın da çıkarına olmadığını vurgulayarak, diyaloğun sürdürülmesi dışında bir alternatif bulunmadığını söyledi.
Görüşmeyi “iyi, dürüst ve dostça, ama aynı zamanda çetin” diye nitelendirdi.
TIKLAYIN - ÇAVUŞOĞLU ALMANYA’DA SEÇİM KANUNUNU İHLAL Mİ ETTİ?
"Bugünkü durum zor olsa da Türkiye-Almanya ilişkilerinin başarısını hatırlamalıyız. Görüş ayrılıklarımız derin olsa da, Türkiye ile görüşmelerin sürdürülmesinin alternatifi yok.
“Hedefimiz, adil, açık ve dürüst bir ortaklık ve iki ülke arasında dostluktur."
Gabriel Türkiye’deki görüş ayrılıklarının ve anayasa değişikliği referandumuyla ilgili kavgaların Almanya'ya taşınmamasını istedi.
"Türkiye'deki siyasi anlaşmazlıkların Almanya'ya ithaline izin veremeyiz."
Gabriel Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ardından Çavuşoğlu'nun Almanya ile ilgili yaptıkları “Nazi” benzetmesine de değindi. “Aşılmaması gereken sınırlar olduğunu” Çavuşoğlu’na açıkça ifade ettiğini söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı, Türkiye'de tutuklu bulunan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'e diplomatik destek sağlanması konusunda anlaşıldığını da belirtti.
Çavuşoğlu: Rahatsızlığımızı söyledim
Çavuşoğlu da "Son bir yılda Almanya'da yaşayan Türk toplumuna yönelik sistematik baskıdan rahatsız olduğumuzu ve Türk toplumunun da çok etkilendiğini, esasen Almanya'nın entegrasyon politikalarıyla da çeliştiğini söyledim" dedi.
"Türkiye'ye yönelik sistematik bir şekilde karalama kampanyası, cumhurbaşkanımızın adeta bir nefret unsuru haline getirilmesi ve topyekün Türkiye'ye yönelik saldırılar, Almanya'da PKK ve diğer terör örgütlerinin serbestçe faaliyet göstermesi gibi rahatsız olduğumuz konuları açık bir şekilde bu sabah gündeme getirdik."
Ne olmuştu?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılacakları referandum etkinlikleri art arda güvenlik gerekçesiyle iptal edildi.
Ardından Erdoğan, "Eyy Almanya sizin demokrasiyle uzaktan yakından alakanız yok. Sizin uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil. Biz o Nazi dünyasını görmek istemiyoruz. Almanya bunları bırakalı çok oldu sanıyorduk, yanılmışız” dedi.
Erdoğan'ın Almanya için kullandığı "Nazi" ifadesine Almanya'daki siyasi partilerden sert tepkiler geldi. Adalet Bakanı Maas, Erdoğan'ın amacının kışkırtma olduğunu belirtti ve dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Erdoğan son olarak da "“Ben Nazizmin Almanya'da bittiğini zannediyordum, meğerse halen devam ediyormuş (...) Şimdi zannediyorlar ki Tayyip Erdoğan Almanya'ya gelecekti. Ya ben istersem yarın gelirim. Gelirim ve kapıdan sokmadığınız zaman veya konuşturtmadığınız zaman da ben dünyayı ayağa kaldırırım" dedi.
Almanya hükümeti Türkiye ile gerilen ilişkilerle ilgili olarak “soğukkanlılık” ve diyalog çağrısı yaptı.
Hükümet Sözcüsü Seibert, "Demokratik bir ülke olan Almanya'nın politikalarının Nasyonalsosyalizm ile eş tutulmasını kesin bir şekilde reddediyoruz" dedi.
“Nasyonalsosyalizm ile ilgili karşılaştırmaların her zaman için 'saçma' ve 'yersiz' olduğunu” söyledi.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Juncker de Erdoğan'ın "küstahlık" ettiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Hamburg'da yapacağı referandum etkinliği de salonda yangınla ilgili önlemlerin yetersizliği gerekeçesiyle iptal edildi.