Deutsche Welle gazetesinin haberine göre Sezer mektubunda Almanya'da yaşayan 3 milyon Türkiye kökenli vatandaşın Alman vatandaşlıklarının iptal edilmesi, Türkçe anadil derslerine Alman desteğinin kalkması ve en sonunda Göç Yasası'nda yapılan değişikliklerle kuşku ve tereddüt yaşadıklarını belirtti.
Yasa yeniden değerlendirilirse her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarının da altını çizdi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü "Diyaloğun bu hayati öneme haiz kararın 3 milyonluk bir kitleye empoze edilerek nasıl uygulanacağını aşamasında değil, karar alma aşamasında yapılmış olmasını tercih ederdik" dedi.
Köhler: "Göç Yasası ayrımcılık içermiyor"
Hürriyet gazetesinin haberine göreyse Köhler, Sezer'in Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Sözleşmesi ile bağdaşmadığına dikkat çektiği Göç Yasası'nın ayrımcılık içerdiği görüşüne katılmadığını söyledi. Köhler Alman hükümetinin yasa nedeniyle ırkçılıkla suçlanmasına da karşı çıktı.
Cumhurbaşkanının bu sözlerini Berlin'deki siyasi gözlemciler yasayı imzalayacağına dair bir işaret saydı. Köhler, yasayı anayasal ölçütlere göre inceleyip karar vereceğini söyledi.
"Almanca bilmeyenlerin ülkemize gelmelerini istemiyoruz"
Almanca bilmeyen annelerin uyuma en büyük engel teşkil ettiğini belirten Schaeuble "Topluma uyum sağlamayan ve altı ya da yedi yıl sonra tek kelime Almanca bilmeyenlerin ülkemize gelmelerini istemiyoruz" şeklinde konuştu.
Schaeuble'ye göre Almanya'ya göç edenler Alman kültürüyle ilgilenmeli.
"Anadolu köylerinde Almanca öğrenmek zor"
Deutsche Welle gazetesinden Peter Philipp'in yorumuna göreyse, "Alman hükümetinin Almanya'da yaşamak isteyen yabancıların Almanca bilmesini zorunlu tutması saçma çünkü Anadolu köylerinde Almanca öğrenilmesi pek kolay değil ve en iyi Almanca da Almanya'da öğrenilir".
Philipp'e göre hükümet protesto eden Türk derneklerini son derece normal bir gelişmeyi önlemeye çalışmakla itham ediyor. Politikacılar uyum politikasına göçmenlerle birlikte yön verme kararını Göç Yasası hazırlanırken verseydi eleştiriler önlenmiş olurdu.
Göç Yasası Federal Parlamento'da 14 Haziran, Eyaletler Meclisi'nde ise 7 Temmuz'da kabul edilmişti. Yasa yürülüğe girmek için Köhler'in imzasını bekliyor. (GG/EÜ)