Stiftung Mercator girişimi olan ve Türkiye Program Ofisi’ne Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) ev sahipliği yapmakta olduğu Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya’nın, spor aracılığıyla Almanya ve Türkiye arasındaki toplumsal ilişkileri arttırmayı hedeflediği proje, (Get Things Moving between Germany and Turkey – Sport as a Tool to Foster Education and Social Dialogue) 26 – 30 Kasım 2014 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirildi.
Eğitim ve konferans olarak iki ayaktan oluşan projede Almanya ve Türkiye'den toplam 60 katılımcı yer aldı. Beş gün süren farklı oturumlar sonrasında sporun sosyal diyaloğu arttırması için araç olarak kullanılabileceği 20'ye yakın proje taslağı oluşturuldu.
Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya Türkiye Program Ofisi ve Deutsche Sportjugend (Alman Spor Gençliği) işbirliğinde gerçekleşen ve Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen projenin ilk ayağında, Almanya'dan 10, Türkiye'den 10 gencin katıldığı, spor ve sosyal diyaloğu bir arada kullanmayı hedefleyen projeler üretmek üzere 3 günlük bir eğitim süreci yaşandı.
Formal olmayan metotlar kullanılarak yapılan eğitimde, gençlerle sporun kişiye ve topluma faydaları üzerine konuşuldu. Bir başka uygulamada toplumlararası iletişim sorunlarının ve bunun çözümünün üzerine tartışılması sağlandı. Mevcut kurumlar ve organizasyonlar tarafından yürütülen iyi spor projeleri örnekleri paylaşıldı. Toplumlar ve bireyler arasındaki çatışmaların neler olduğu üzerine konuşulup bu sorunları spor ile çözmenin yolları arandı. Ve son olarak katılımcı gençlere proje yazımının detayları aktarıldı.
Konferanstan proje fikri taştı
Projenin 3. gününe girildiğinde akşam saatlerinde konferans kısmına geçildi. İlk olarak Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya'nın tanıtımı yapıldı. Devamında ise tüm katılımcıların birbirleriyle tanışması sağlandı. Konferans katılımcıları arasında Türkiye Olimpiyat Komitesi'nden Prof. Dr. Aysel Pehlivan, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan 2008'de Okçuluk'ta Paralimpik Oyunları Şampiyonu Gizem Girişmen ve Uzman Halit Güneri, Bartın Gençlik Merkezi Müdürü Soner Başkaya, Bursa Yıldırım Yunus Emre Gençlik Merkezi Müdürü Engin Kaya, Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi Müdürü Ömer Ataç ve Trabzon Pelitli Gençlik Merkezi Müdürü Fatih Aktürk, Taraftar Hakları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burkal Efe Sakızlıoğlu, Köln Spor Yüksek Okulu'ndan Derya Kaptan, Berlin Türkiyem Spor'dan Giovanna Krüger ve Landessportverband'tan Katja Weih gibi birbirinden farklı kurumları temsil eden kişiler yer aldı.
İkinci günün ilk oturumunda İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Adım Adım Oluşumu Kurucusu Yrd. Doç. Dr. Itır Erhart, Adım Adım Oluşumu'nu kurmasında kendisine ilham veren olayları ve bir projeye başlayıp devam ederken yaşadığı zorlukları nasıl aştığını aktardı. Ardından Landessportbund Berlin temsilcisi eğitmen Maria Acs, “Almanya ve Türkiye’de Gençlik Çalışması ve Spor” ve “Spor Aracılığıyla Eğitim” başlıkları altında sunumunu gerçekleştirdi.
Konferansın ikinci oturumunda 60 katılımcı, “Entegrasyon” , “Dahil etme” , “Ulaşılamayan ya da zor ulaşılan yeni hedef kitlelere ulaşma” ve “Cinsiyet eşitliği” başlıklarından oluşan dört farklı atölye grubuna ayrıldı. Katılımcılar kendi gruplarında bu konu başlıklarında yaşanan sorunları çözmek üzere spor projeleri üretmek için beyin fırtınası yaptı. Günün üçüncü oturumunda da, Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Kurucusu Celal Karadoğan, “Dahil etmek için şanslar ve fırsatlar” konusunda, Deutsche Sportjugend temsilcisi Prof. Dr. Seyhan Hasırcı ise “Spor yoluyla entegrasyon” başlığında konuşmalarını yaptı.
Projenin beşinci ve son gününde katılımcılar atölye gruplarında oluşturdukları spor projelerinin sunumlarını yaptılar. Toplamda 20'ye yakın proje taslağı oluşturuldu ve birbirlerinin projelerinde yer almak isteyen katılımcılar iletişim bilgilerini birbirleriyle paylaştı. Özellikle eğitim bölümünde de yer alan genç katılımcıların yerellerinde bu projeleri gerçekleştirmesi bekleniyor.
Konferans sonunda oluşan projeler, uygun başvuru koşullarına sahip oldukları takdirde Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya’nın 5000 Euro’luk hibe programından hibe alma şansına sahip olabilecekler.
Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya, bu projeler gibi iki ülke arasında gençlerin hareketliliğini ve kültürlerarası öğrenmeyi hedefleyen öğrenci ve gençlik değişimi projeleri için, finansal ve içeriksel destek sağlayan merkezi bir başvuru noktası olarak çalışıyor.
Detaylı bilgiye www.genclikkoprusu.org web sitesi üzerinden ulaşılabilir. (VA/ÇT)