Christine Lambrecht. (Fotoğraf: Abdulhamid Hoşbaş / AA)
Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht'in 16 Ocak'ta görevinden istifa ettiğini duyurmasının ardından 'trafik ışığı' koalisyon hükümetinin Sosyal Demokrat Partili (SPD) şansölyesi Olaf Scholz, Lambrecht'ten boşalan koltuğa bir gün sonra Boris Pistorius'u atadı.
Koalisyon ortakları liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi de Boris Pistorius'a desteğini açıkladı.
Eski Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı ve SPD'li siyasetçi Boris Pistorius, yarın (19 Ocak) yemin ederek resmen göreve başlayacak.
Boris Pistorius, yeni göreviyle ilgili yaptığı açıklamada, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşa atıfla, "Almanya Federal Cumhuriyeti'nin dolaylı olarak bir savaşa müdahil olduğu bir dönemde bu görevi üstlenmek, ayrı bir sınav" değerlendirmesini yaptı.
Pistorius ayrıca Silahlı Kuvvetlerin savaşın yol açtığı "değişime adapte olması gerektiğini ve orduyu güçlendirmeyi hedeflediğini" söyledi.
Almanya Savunma Bakanlığı'ndaki bu görev değişimini yakından takip eden Avrupa basını da Boris Pistorius'un söylediği gibi "orduyu güçlendirip güçlendiremeyeceğini" ve Ukrayna'ya Leopard 2 ana muharebe tankı sevkiyatı konusundaki tutumunun ne olacağını tartışıyor.
Konuyla ilgili Avrupa basınından öne çıkan değerlendirme ve yorumları euro|topics'in çeviri ve derlemesiyle aktarıyoruz...
"Ordunun imkanları bugün daha kötü durumda"
Almanya'nın Die Welt gazetesi, "yeni bakanın en önemli görevinin Silahlı Kuvvetleri savaşmaya hazır hale getirmek olduğunu" yazdı:
"Ukrayna savaşı on ay önce başladığında, Almanya ordusunun elindeki imkânlar yetersizdi ve kapsamlı silah sevkıyatlarından sonra bugün daha da kötü durumda.
"Pistorius'un para ve silah sağlaması, ülkenin ve ittifakın savunması için uygun yapılar oluşturması ve aynı zamanda da siyasetçilerin, silahlı kuvvetlerin gözünde Lambrecht tarafından mahvedilmiş itibarlarını yeniden tesis etmesi gerekiyor.
"Pistorius'un bu zor görevin üstesinden gelip gelemeyeceği belirsizliğini koruyor. Ancak bir şans verilmesini hak ediyor."
"Yeni bakan, dönüm noktası yaratabilecek mi?"
Ukrayna'nın Ukrayinska Pravda haber portalı, yeni Almanya Savunma Bakanı'nın Ukrayna'nın çıkarları doğrultusunda hareket edip etmeyeceğinin, cuma günü (20 Ocak) Ramstein hava üssünde NATO mevkidaşlarıyla yapacağı görüşmede netleşeceğini söyledi:
"En önemlisi de Boris Pistorius, Ukrayna'nın bu savaşı kazanmasını [Mayıs 2022 gibi erken bir tarihte] alenen desteklemişti ve bu, Olaf Scholz'un şimdiye kadar açıkça yapmadığı bir şeydi.
"Peki, yeni bakan Almanya'nın Ukrayna'ya yönelik desteğinde bir dönüm noktası yaratabilecek mi? Bu sorunun yanıtını, Berlin'in Leopard tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesine nihayet onay vermesi için bakanın müttefiklerinin baskısıyla karşı karşıya kalacağı cuma günü alabiliriz."
"Şansölye de bakanı kadar amatördü"
Fransa'nın Mediapart haber sitesinin Almanya muhabiri Thomas Schnee, Pistorius'un orduda reform yapıp yapamayacağından şüpheli:
"Şansölye, savaşın başında ülke güvenliği meselesinde devrim gerçekleştirme vaadinde bulunmuş, ancak daha sonra bunu uygulamaya geçirme işini bakanına bırakmıştı. Christine Lambrecht de gördüğü hayli az yardım ve destek sonucunda bu görevinde başarısız olmuştu. Sonuç olarak, Şansölye de bakanı kadar amatörce hareket etti.
"Boris Pistorius, pek çok kışla ve askeri üssün bulunduğu sosyal demokrat bir bölge olan Aşağı Saksonya kökenli bir hukukçu. Ancak Pistorius bir askeri uzman değil, aksine siber güvenlik, iç güvenlik ve göç politikalarında uzmanlaşmış bir emniyet görevlisi."
Boris Pistorius hakkındaOsnabrück'te 1960'ta doğan Pistorius, 1978-1980 döneminde dış ticaret alanında meslek eğitimi aldıktan sonra askerlik hizmetinde bulundu. Daha sonra Osnabrück ve Münster'de hukuk öğrenimi gören Pistorius, 2006-2013 döneminde Osnabrück Belediye Başkanlığı yaptı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Pistorius, 2013'ten bu yana Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanlığı görevini yürütüyordu. |
(SD)