Eyalet seçimlerinde aldığı yenilginin ardından erken seçime gitme kararı alan Başbakan Gerhard Schröder'in Sosyal Demokrat Partisi (SPD) yüzde 34.2 oy toplarken, Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin ise yüzde 3'lük oy kaybıyla yüzde 35.2 oy toplamış görünüyor. Her iki parti de 2002 yılındaki seçimlere oranla oy kaybetmiş durumda.
Elde edilen sonuçların memnun ettiği iki parti ise oylarını arttıran ve mecliste üçüncü güç konumuna gelen Hür Demokratlar (FDP) ile yeni Sol Parti oldu. Oyunu yüzde 2,6 oranında yükselten Hür Demokratlar yüzde 10 oy toplarken, Sol Parti ise oyunu yüzde 4 arttırarak yüzde8.6'lık oy aldı. Şu andaki hükümetin koalisyon ortağı Yeşiller ise yüzde 0.5 oy kaybına uğrayarak yüzde 8.2'de kaldı.
Bu sonuçlara göre parlamentoda tahmini sandalye dağılımı ise şöyle: Daha önce 247 sandalyeye sahip olan Birlik partilerinin 224, bir sandalye kaybeden Sosyal Demokratlar'ın ise 221 milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyor. Oylarını attıran ve daha önce 47 sandalyeye sahip olan Hür Demokratlar 62, oy kaybeden Yeşiller'in 50 ya da 51, Sol Parti'nin ise 54 milletvekiliyle parlamentoya gireceği sanılıyor.
Koalisyon olasılıkları
Sandıktan çıkan tahmini oranların işaret ettiği kesin tablo ise mutlak çoğunluğu hiçbir partinin sağlayamadığı. Sosyal Demokratlar ve Yeşiller koalisyonunun iktidara devam etmesinin mümkün görünmediği seçimlerde en büyük hayal kırıklığını yaşayan Hıristiyan Birlik partilerinin de iktidara gelebilmesi tamamen olasılıklara bağlı. Angela Merkel liderliğindeki muhafazakarlar, Sosyal Demokratlar'la büyük koalisyona gitmesi durumunda hükümeti kurma çoğunluğunu elde edebiliyor.
Nitekim, Hıristiyan Birlik partilerinin lideri ve başbakan adayı Angela Merkel, tahmini sonuçların belli olmasından sonra yaptığı açıklamada, Sol Parti dışında, diğer tüm partilerle koalisyon görüşmeleri yapmak istediklerini söyledi ve büyük koalisyon olabileceğinin işaretini vermiş oldu. Ancak bu noktada ortaya çıkan sorun, kimin başbakan olacağı. Çünkü her iki lider de sonuçlar belli olduktan sonra yaptıkları açıklamalarda, başbakan olmak istediğini açıkça dile getirdi.
Siyasi gözlemcilerin çoğu ise tüm aksi açıklamalara rağmen, gelecek Alman hükümetinin Birlik partileri ve Sosyal Demokratlar'ın ortaklığında büyük koalisyondan oluşacağı görüşünde birleşiyor. Ancak diğer olasılık ise Sosyal Demokratlar ve Yeşiller'in yanlarına Hür Demokratlar'ı alarak kırmızı-sarı-yeşil renklerinden dolayı "trafik lambası koalisyonu" oluşturmaları.
Olasılıklardan bir diğeri de Hıristiyan Birlik partileri, Hür Demokratlar ve Yeşiller koalisyonu. Ancak Yeşiller'in karizmatik lideri ve Dışişleri Bakanı Joschka Fischer bu seçeneğe sıcak bakmıyor.
SPD doğuda oylarını arttırdı
Seçimlerde ortaya çıkan çarpıcı sonuçlardan biri de Sosyal Demokratlar'ın doğu eyaletlerinde oylarını arttırması oldu. Tahmini sonuçlara göre, Sosyal Demokratlar yüzde 31'lik oy oranıyla doğuda en güçlü parti olurken, yüzde 25 oy toplayan Birlik partileri ikinci oldu. Sol Parti ile komünist PDS ise bölgedeki oyların yüzde 25'ini alabildi.
Nefes nefese geçen ve bundan sonra da büyük çekişmelerin yaşanacağı belli olan Almanya'da seçim sonuçlarının kesinleşmesi için ise Dresden'de 2 Ekim'de yapılacak seçimlerin beklenmesi gerekiyor. Seçim kampanyası sırasında milletvekili adaylarından birinin ölmesi üzerine, yeni adaya seçim kampanyası için belirlenen yasal süreyi tanıyabilmek için 2 Ekim'de yapılacak seçimler, şimdiki sonuçları etkileyebilir. (HK/KÖ)