Türkiye'den ve Almanya'dan yazarlar, 12 Eylül sürecinde tutuklanarak 22 yıl cezaevinde tutulan, "İnancın Sığındığı Zor Mekanlar" adlı kitabı nedeniyle 10 ay hapse mahkum edilen ve 2 Kasım 2010'de tutuklanan yazar Nevin Berktaş'a destek verdiler.
Alman yazar Günter Walraf, Almanya PEN Başkan yardımcısı Christa Schuenke ve Almanya Cumhuriyetçi Avukatlar Birliği temsilcisi Antonia Vonder Behrens ile Nevin Berktaş'ın avukatı İnayet Aksu'nun katılımıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) lokalinde bir basın açıklaması düzenlendi.
Almanya PEN yetkilisine ziyaret izni yok
Almanya PEN başkan yardımcısı Christa Schuenke, Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'nde tutulan Berktaş'ı ziyaret etmek için başvurduklarını, ancak başvurularının reddedildiğini söyledi.
Schuenke, "Bu karardan dolayı kaygılıyız, ama şuna söz verebilirim ki bu ilk denememiz olsa da son olmayacak" diyerek davanın takipçisi olacaklarını bildirdi; bianet'in "Türkiye'nin bu tutumu Almanya'dan nasıl görünüyor" sorusuna şöyle cevap verdi.
"Pınar Selek, Doğan Akınlı gibi davaları çok yakından izledik. Alman siyasilerle de görüştük. Türkiye'nin AB'ye girişi açısından bu davaların engel teşkil ettiğini söylediler. Pınar Selek davasında alınan karar bu yönde devam etsin ve baskılar kalksın."
Walraf: "Düşünce özgürlüğü demokrasinin ölçütüdür
"Yeraltındakiler"in yazarı Günter Walraf konuşmasında "Ben kendi ülkemde göçmenlerin yanında yer alıyorum, politik görüşü ne olursa olsun ben göçmenlerin yanında mücadele veriyorum. İnsan hakları için mücadele ediyorum. Özellikle düşünce özgürlüğü için. Düşünce özgürlüğü demokrasinin ölçütüdür."
2010'da tutuklanan ve ilk duruşmada tahliye edilen Doğan Akhanlı'ya da destek olan Günter Walraf, Berktaş'a da destek olmaya devam edeceğini ve desteğin arttırılması gerektiğini söyledi. Nevin Berktaş'ın kitabının belirli bölümlerini çevirterek okuyan Walraf "Nevin'in kitabını çevirteceğim ve Almanca yayımlayacağım" dedi. Türkiye'nin son zamanlarda geçmişle yüzleştiğini düşünen Walraf, " Baskılar sürüyor, biz dışarı da olanlar içerdekilere destek vermeliyiz, adım atmalıyız" dedi.
Suzan Zengin 15 Şubat'ta hakim karşısında
Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayınlama Özgürlüğü Komitesi başkanı Ragıp Zarakolu da, 28 Ağustos 2010'da gözaltına alınarak tutuklanan İşçi Köylü Gazetesi Kartal Bürosu temsilcisi Suzan Zengin'in 15 Şubat saat 10.00'da 'ta "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılanmaya başlayacağını söyledi; herkesi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan davaya destek olmaya çağırdı.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu'ndan (TGDP) Necati Abay da Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) düşünce özgürlüğünü engellediğini, düzen muhalifi basının saldırının odağında olduğunu kaydetti.
Aksu: Kitapta suç unsuru yok
Berktaş'ın avukatı İnayet Aksu, Berktaş'ın suçlamaları kabul etmediğini ve kitapta suç teşkil eden bir unsur olmadığını söyledi. Behrens ise, Berktaş'ın davası hakkında bilgi toplamak ve tutukluluk koşullarını gözlemlemek için görevlendirdi, ancak başvurusu kabul edilmedi.
Behrens, "Türkiye 12 Eylül'le yüzleşiyor, Berktaş de bunu anlatmış, ancak bu yüzden tutuklu bu tezattan ötürü dava dikkatimizi çekti. Davaya ilgi gösterilmesinin diğer nedeni de, hukukun yerini bulması ve hukukun demokratikleşmesi" dedi.
"Berktaş'ın davasında çok ciddi hukuk yanlışları var. Berktaş'ın cezaevine konması düşünce özgürlüğünün önünde ciddi bir engeldir. Kitabın tümü mahkum edilmiş, gerekçe ve açıklama yapılmamış. Kararın pasaj ya da paragraf belirtilmeksizin topyekün verilmesi kitabın yeniden yayımlanmasına engel olmaktır" diyerek konuşmasına sonlandırdı.
Hapisteki Yazarlar Komitesi başkanı Halil İbrahim Özcan'ın yürüttüğü açıklama, katılımcılara teşekkür edilerek sonlandırıldı. (EÖ)