Almanya medyasının, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Türkiye’deki ihlalleri haberleştirmesi tepki çekiyor.
Deutsche Welle Türkçe’den Başak Özay, Almanya medyasının tutumunu uzmanlarla konuştu, “Yorumlar doğru mu, Almanya’da Türkiye’yle ilgili sadece eleştirel haberler mi yer alıyor?” diye sordu.
Münih Üniversitesi Medya ve İletişim Ensitüsü’nden araştırma görevlisi Narin Karadaş, haberlerin gerçekliğinin önem taşıdığını belirtirken, Duisburg Essen Üniversitesi'nden siyaset bilimci ve Türkiye uzmanı Dr. Burak Çopur genelleme yapmanın yanlış olduğu düşüncesinde. Hafencity Üniversitesi’nden Göç ve Türkiye uzmanı Dr. Yaşar Aydın ise “Erdoğan’sız Türkiye güllük gülistanlık olmayacak” diyor.
Karadaş: Haberlerin gerçekliğine bakmak gerek
Münih Üniversitesi Medya ve İletişim Ensitüsü’nden araştırma görevlisi Narin Karadaş:
“Son dönemde medyada Türkiye ile ilgili olumsuz haberler ağırlıkta. Ancak bu haberlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığına bakmak gerekir. Basın özgürlüğü kısıtlanıp, idam talep edilirken negatif haber yapılmaması biraz zor.
“Olayların yoğun duygusal etkisindeki kesimler objektif haberleri dahi olumsuz algılayabilir. Bu bir azınlık fenomeni. Muhtemelen Fransa’da Araplar, ABD’de siyahlar kendileri hakkındaki haberlerin olumsuz olduğunu düşünüyordur.”
Çopur: Medyada genelleme yapmak yanlış
Duisburg Essen Üniversitesi'nden siyaset bilimci ve Türkiye uzmanı Dr. Burak Çopur:
“Medya hakkında genelleme yapmak yanlış. Almanya’da bazı gazetelerin yabancı düşmanlığına yakın haberlere yer veriyor. Önde gelen gazetelerin Türkiye muhabirleri alanında uzman isimler. Tepkilerin önemli bir kısmı yüzeysel ve duygusal.
“Medyanın darbe girişimine mesafeli tutumu, Erdoğan’ın 15 Temmuz öncesi ‘Batı karşıtı ve otoriter’ politikaları ile ilişkili. Almanya’daki olayları düşünün; Ermeni tasarısı, İncirlik, AB ile mülteci sorununda yaşananlar bunun bir örneği.”
Aydın: Haklı ve abartılı eleştiriler var
Hafencity Üniversitesi’nden Göç ve Türkiye uzmanı Dr. Yaşar Aydın:
“Son 5-6 yıldır işlerin iyi gitmediğini birçok yerde yazmış biri olarak şunu da görüyorum: Yaptığı yanlışlardan dolayı Erdoğan’a yöneltilen haklı eleştiriler var. Bir de yüzde 30-40 da olsa abartılı bir eleştiri var, bir günah keçisi etme olayı da söz konusu.
“Sanki Erdoğan’sız Türkiye güllük gülistanlık olacakmış gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Bu yanlış, bunu yaptığınızda Türkiye’deki seçmeni hiçe saymış oluyorsunuz.”
Neden Almanya medyası? |
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Alman medyasının tek bir kontrol mekanizmasından idare edildiğini” söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da Almanya’daki tartışmalarda “darbecilerin şiddetinin gözden kaçırıldığını” belirtti ve Türkiye'ye ölçülü eleştiri yapılmasını istedi. Almanya’da gazetelerde yer alan yorumların önemli bir kısmında hükümetin darbe sonrası başvurduğu önlemler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarına yönelik eleştirilerin öne çıktığını yazan Özay, tartışılan konuların başında da Avrupa Birliği (AB) ile yaşanan “idam” ve “üyeliğin durdurulması” krizi ile mülteci anlaşmasına dönük endişelerin geldiğini ifade etti. Medyada yer alan bu tartışmalara karşın sosyal medyada da “Stern, Spiegel ve Focus uluslararası darbecilerle işbirliği yapıyor”, “Türkiye’den başka meseleniz yok mu? Türkiye’yi aşağılamaya devam edin, bunu çok iyi becerirsiniz” gibi yorumlar yapıldı. Köln'de düzenlenen “Darbe Karşıtı Demokrasi” mitinginde de katılımcılar medyaya yönelik tepkilerini dile getirmişti. Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle bağlanıp halka hitap etmesinin Almanya Anayasa Mahkemesi kararıyla engellenmesi sonrasında, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Dölger, Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı. Nürnberg ve Kuzey Bavyera bölgesinde faaliyet gösteren sekiz Türkiyeliler derneği, 15 Temmuz sonrası yayınladıkları basın bildirisinde, Almanya medyasının tutumunu kınadı. Medyanın tek taraflı yayın yaptığını öne sürdüler. Darbe girişimi sonrası Almanya’da yapılan anketler de Türkiye’ye ilişkin negatif algının kamuoyunda yaygın olduğunu gösteriyor. Bild gazetesi tarafından EMNİD kamuoyu şirketine yaptırılan bir ankete göre, Almanların yüzde 52’si Türkiye ile mülteci anlaşmasının feshedilmesini istiyor. Televizyon kanalı ARD’nin yaptırdığı bir ankete göre de Almanların yüzde 80’i Türkiye’nin AB üyeliğine karşı. |
(AS)
* Fotoğraf: Dursun Aydemir – Köln / AA