Haberin Kürtçesi için tıklayın
Almanya medyası mültecilere nasıl, ne kadar yer veriyor, mültecileri ele alış şekli değişiyor mu?
Almanya’da göç, entegrasyon ve sığınma konularında çalışan gazetecilere bilgilendirme hizmeti sağlayan Mediendienst Integration’da gazeteci Fabio Ghelli bu sorularımızı yanıtlıyor.
Hem Almanya medyasında özellikle Suriyeli mültecilerin ele alınış şekli ve Mediendiest Integration’un çalışmalarını aktardı.
Mediendiest Integration
Ghelli, Mediendiest Integration’un 2012’de kurulduğunu ancak 2014’te aktif hala geldiğini anlatıyor.
Burası bir çeşit bilgilendirme platformu. Göç, sığınma, entegrasyon konularında çalışan gazetecilerin bu konudaki sorularına cevap olabilecek kişiler ve kurumlarla iletişimini sağlıyorlar.
Dünyanın her yerinden gazeteciler iletişime geçebilir. Almanca olan internet sayfalarında yakın zamanda İngilizce seçeneği de olacak. Böylece daha uluslararası hale bürüneceğini belirtiyor.
Mediendiest Integration’un aynı zamanda araştırmalar yapıp veri sağladığını ve gazetecilere göçmenlerle ilgili turlar düzenlediklerini anlatıyor.
Entegrasyon bakanlığının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı bir fonlama havuzları var.
"Mülteciler hakkında konuşan çok, mültecilerin sözleri az"
Ghelli, Almanya medyasının göçmenlerin entegrasyonuyla yakından ilgilendiğini, Ekim’de gazetelerin yarısı bu konuya ayrılmışken şimdi de her gazetede bu konuda her gün iki-üç makale olduğunu anlattı.
Ancak buralarda “Mülteciler hakkında” konuşulurken “Mültecilerin sözlerinin” yer almadığını belirterek medyada mültecilerin seslerini duymanın zor olduğunu söyledi.
Suriyeli mültecilerin medyada yer buluş şekli
Suriyeli mültecilerin Almanya’ya gelmesiyle medyanın bu konuya yer verişinin zamanla değişip değişmediğini soruyoruz. Ghelli, üç aşamadan bahsediyor:
“Geçtiğimiz yaz, pozitif ve Almanların yardım edebilirliğine odaklı haberler vardı. İnsanlar göçmenleri karşılamaya giderek onlara yardım etti.
“Köln’le başlayan süreç (Köln’de kadınlara dönük taciz) endişeler ve güvenlik problemleri gündeme geldi.
“Mayıs ayından itibaren gelen göçmenlerin sayısı düştü. Bununla birlikte medya uzun vadeli plana odaklandı. 10 yılda ne olacak, ne kadar akrabaları gelecek, iş bulacaklar mı?....”
Mülteci gazetecilere medyada yer var mı?
Ghelli, Almanya’da göçmenlik geçmişi olanların oranı yüzde 20 iken medyada bu oranın yüzde 5’te kaldığını aktarıyor.
Suriye’den gelen gazeteciler için de bu ortamda işe girmek mümkün olmamış görünüyor.
Ancak, Suriyeli gazetecilerin kendi medyalarını oluşturmaya başladıklarını belirten Ghelli, online platformların daha yaygın olduğunu söylüyor. (BK)