* Fotoğraf: Canva
Almanya Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Federal Güvenlik ve Bilgi Teknolojileri Dairesi (BSI) Başkanı Arne Schönbohm'u görevden aldı.
Alman Haber Ajansı'nın (dpa) İçişleri Bakanlığı Sözcüsüne dayandırdığı haberine göre, bakanlık, başkanın görevden alınmasını "basında çıkan iddiaların ardından ülkedeki en önemli siber güvenlik dairesinin başkanının tarafsızlığına kamu güveninin kalmaması" ile gerekçelendirdi.
Federal İçişleri Bakanlığı, konuyla ilgili açıklamasında "iddiaların Bakan Faeser ile kurum yönetimi arasındaki güveni de etkilediğini" kaydetti.
Açıklamada, Schönbohm hakkındaki iddiaların etraflıca inceleneceği ve kapsamlı şekilde değerlendirileceği, inceleme sonuçlanana kadar Schönbohm için masumiyet karinesinin geçerli olduğu ifade edildi.
İddialar neydi?
Almanya'nın Bild gazetesi ve televizyon satiristi Jan Böhmermann'ın da gündeme getirdiği iddialara göre, Arne Schönbohm'un kurucularından olduğu "Almanya Siber Güvenlik Konseyi" adlı derneğe üye bazı bilişim şirketlerinin Rusya istihbaratıyla bağlantıları vardı.
Bild gazetesi, Arne Schönbohm'un kurumundaki çalışanlara, derneğin etkinliklerine katılmayı yasakladığını ancak kendisinin bir ay önce söz konusu derneğin etkinliğinde konuşma yaptığını ileri sürmüştü.
Euronews haber sitesinin aktardığına göre, Schönbohm'un Rusya istihbarat servisi KGB'nin eski bir çalışanı tarafından kurulan, Rusya siber güvenlik şirketi O.A.O. Infotecs'in Almanya'da yan kuruluşunun üye olduğu söz konusu derneğin kurulmasına yardımcı olduğu iddia edilmişti.
Almanya Siber Güvenlik Konseyi ise internet sitesine koyduğu duyuruda iddiaların "saçma" olduğunu söylemişti.
Almanya'ya yönelik siber casusluk girişimleri
Almanya son yıllarda Rusya'yı siber casusluk girişimlerinde bulunmakla suçluyor. Şu ana kadar Rusyalı siber korsanların sorumlu tutulduğu en büyük siber saldırı 2015 yılında parlamentonun alt kanadı olan Bundestag bilgisayarlarının kitlenmesi olmuştu.
2015 yılında yaşanan bu olayın sonrasında da düzeltme sırasında binadaki tüm bilgisayarlar günlerce devre dışı kalmıştı.
Siber saldırıdan sorumlu tutulan Rusya ise söz konusu saldırının arkasında olduğu iddialarını reddetmişti.
Rusya'nın işgalinden sonra BSI ise şirketleri ve kişileri Rusya'nın siber saldırılarına karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyarmıştı.
En son yaşanan olayda, Deutsche Bahn'ın sabotaj olduğunu açıkladığı bir olay sonrası ülkenin tren yolu şebekesi 3 saat boyunca felç olmuştu. (SD)