Fotoğraf: Almanya'da deniz taşımacıları enflasyona karşı eylemde/Business insider
Almanya'da hane halkları, yükselen tüketici fiyatlarıyla baş edebilmek için tasarruflarını eritmek zorunda kaldıkça, ekonominin görünümü DW'nin haberine göre, giderek daha iç karartıcı bir hal alıyor.
Almanya TÜİK'i ne diyor? |
▶ Temmuz enflasyon oranı yüzde 7,5 ▶ Enerji tüketici fiyat enflasyonu yüzde 35,7 ▶ Gıda tüketici fiyat enflasyonu yüzde 14,8 Almanya'nın Devlet İstatistik kurumu Statistiches Bundesamt, resmi web sitesi DIE STATIS'te 10 Ağustos'ta yenilediği enflasyon ölçümlerinde 2022 Enflasyon oranının gerilediğini, "tüketici fiyat endeksinin bir önceki yıla göre değişimi olarak ölçülen enflasyon oranının Temmuz 2022'de +%7,5 seviyesinde gerçekleşti[ğini]" bildirdi. Buna göre: ▶ Enflasyon oranı yeniden bir miktar aşağı inse de %7'nin açıkça üzerinde, yüksek bir seviyede kaldı. ▶ Enflasyon oranı Haziran 2022'de +%7,6 ve Mayıs 2022'de +%7,9 olarak gerçekleşmişti. ▶ Enflasyonun hala yüksek olmasının temel nedeni enerji ürünlerindeki fiyat artışları. ▶ Yardım paketinde yer alan iki önlem, 9 avroluk bilet ve yakıt indirimi, Haziran 2022'den bu yana genel enflasyon oranı üzerinde aşağı yönlü hafif bir etki yaptı. Ayrıca Temmuz 2022'de tüketici fiyatlarının Haziran 2022'ye göre %0,9 arttığı bildirildi. |
Merkezi Münih'teki "Ifo Enstitüsü"nün Salı günü yayınladığı rapora göre, enflasyon, COVID-19 salgını sırasında Almanların yaptığı tasarrufların elden çıkarılmasına yol açtı.
"Ifo" ekonomik araştırma kuruluşu başkanı Timo Wollmershäuser, Almanya yurttaşlarının Nisan 2020 ve Mart 2021 arasında olağan koşullarla karşılaştırıldığında yaklaşık 70 milyar Avro (69.5 milyar ABD Doları) tasarrufta bulunduklarını söyledi.
Ancak, Wollmershäuser'e göre, tüketicilerin tasarruflarını geçtiğimiz yıl sonundan "2022'nin ilk çeyreğinin sonuna [kadar] neredeyse tamamen tükettiklerini" gösteren banka bilançolarıyla eğilim artık tersine dönmüş görünüyor.
Wollmershäuser, "ikinci çeyrekte bu gelişme neredeyse hız kesmeden sürdü" diyerek, enflasyonun bunun muhtemelen en büyük nedeni olduğunu vurguladı.
Ifo yöneticisi, Almanya'da tüketici fiyatlarının dolu dizgin yükselişte olduğunu ve "özel tüketimin ne yazık ki yılın geri kalanında Almanya'da ekonominin motoru işlevini yerine getiremeyeceğini" belirtti.
Wollmershäuser, yüksek enflasyona rağmen tüketim yılın ilk aylarında güçlü bir artış gösterse de "Yıl ortasından başlayarak birçok öncü gösterge [tüketimde] açık bir düşüşün etkilerini yansıtıyor" dedi.
Yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve ekonomik belirsizlik, COVID-19 salgınının başladığı Mart 2020'den bu yana Alman ekonomisinin Ağustos'taki daralmasında, en büyük rolü oynadı.
Standard&Poors iktisatçısı Phil Smith'e göre, veriler "kasvetli bir Alman ekonomisi tablosu çiziyor."
Reel ücretler üzerinde giderek artan baskı
Yılın ilk yarısında, sendikaların toplu sözleşme görüşmelerinde müzakere edilen ücretlerde tüketici fiyatları kadar hızlı bir yükseliş olmadı. Hans Böckler Vakfınca gerçekleştirilen bir sendika araştırması, bu eğilimin öngörülebilir gelecekte değişmeyebileceğini ileri sürüyor. .
Vakfın değerlendirmelerine göre, Almanya'da sendikalarla görüşmelerde ücretler ortalama yüzde 2,9 arttı. Tüketici fiyatları eş zamanlı olarak çok daha hızlı yükselirken, reel ücret kaybı yüzde 3,6 olarak sürdü.
Almanya'daki ortalama yüzde 2,9'luk ücret artışı, henüz büyük ölçüde Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde 2021'de bağıtlanan toplu sözleşmelerden geliyor.
Çoğu yüzde 2,5'te kaldı. Daha yakın zamanlardaki anlaşmalar, çalışanlara ortalama yüzde 4,5 artış getirse de, enflasyonun çok gerisinde kaldı.
(AEK)