Almanya, 2016’da serbest bıraktığı tıbbi esrar satışının ardından bugün esrarın kısmen yasallaştırılması yönünde ilk adımı attı.
Bakanlar Kurulu, Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın hazırladığı, yetişkinlerin sınırlı ölçüde esrar bulundurmasına ve yetiştirmesine izin verilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.
TIKLAYIN - Almanya da esrarı serbest bırakıyor
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Lauterbach, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında "Esrarın kontrollü kullanımı" ismini taşıyan yasa tasarısının ayrıntılarını tanıttı.
Esrar tüketiminin, siyasetin çözüm arayışlarına rağmen artmaya devam ettiğini kaydeden Lauterbach, buna bağlı olarak uyuşturucu suçlarında da artış görüldüğünü belirterek, karaborsada satılan uyuşturucuların, denetlenmeyen karışımlar nedeniyle daha tehlikeli hale geldiğini ifade etti.
Lauterbach bu sorunların önüne "kontrollü bir yasallaştırma" ile geçilebileceğini ekledi. Lauterbach, çocuk ve gençlerin uyuşturucudan korunması için daha yoğun çalışmalar yapılacağını ve daha fazla eğitim verileceğini de söyledi.
Tasarıya göre esrar, uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak. Yetişkinlerin 25 grama kadar esrar bulundurmasına ve kişisel tüketim için 3 bitki yetiştirmesine izin verilecek. En fazla 500 üyeye sahip olacak "kenevir sosyal kulüpleri" adı verilen dernekler, kenevir yetiştirebilecek ve dernek üyelerine esrar tedarik edebilecek. Bir üye bu dernekten ayda en fazla 50 gram esrar satın alabilecek.
Okul, kreş, çocuk oyun parkları ve spor salonlarının 200 metre mesafede esrar kullanımına izin verilmeyecek. 18 yaşın altında olanların yanında da esrar tüketimi yasak olacak.
Almanya’da yasa taslağın yasalaşıp yürürlüğe girebilmesi için önce Federal Meclis, ardından da Eyaletler Meclisi'nde onaylanması gerekiyor.
TIKLAYIN - Kenevir beraat etmeli mi?
Esrarın yasallığı |
Her devletin kendi yönetmeliği olmasıyla birlikte esrar/marijuana kullanımının uluslararası düzeyde kontrol altına alınması 1915'te Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Çin, Honduras ve Norveç arasında imzalanan Uluslararası Afyon Sözleşmesi ile başladı. 1919'da Versay Anlaşmasına dahil edilen düzenleme ile birlikte uluslararası alanda yürürlüğe girmiş oldu. Bundan yaklaşık 100 sene sonra dünya yavaş yavaş esrar kullanımını yasal hale getirmeye başladı. Uruguay ve Kanada ülke çapında üretimden satışa ve tüketime uzanan zinciri tamamen yasallaştıran ilk iki ülke oldu. Gürcistan, Güney Afrika'daki mahkeme kararları, kişisel üretimin ve esrar tüketiminin yasallaştırılmasına değil ama yasal satışa yol açtı. ABD'de de 33 eyalet ve Columbia Bölgesi, esrarın tıbbi kullanımını yasallaştırdı, ancak federal düzeyde, kullanımı herhangi bir amaç için halen yasak. Dünya çapında esrar tüketiminin tıbbi ya da zevk amaçlı yasal olduğu bazı ülkeler şöyle (Yasal ülkelerin hemen hepsinde gramaj sınırlaması var): Arjantin, Avustralya, Avusturya, Şili, Kosta Rica, Hırvatistan, Estonya, Lüksemburg, Moldova, Slovenya, İsviçre, Ukrayna, Rusya, Belçika, Malta, Ekvador, Paraguay, Kolombiya, Portekiz, Bolivya, İtalya, Jamaika, Danimarka, Hollanda, Meksika, Peru, Çekya ve İspanya. |
(HA)