Son bir ay içinde uluslararası medya kuruluşlarından dört gazeteci Türkiye’ye alınmaması üzerine Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Başkanı Frank Überall, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'e yönelik mektup yazdı.
Überall, Türkiye makamlarının elinde olduğu belirtilen ülkeye alınmayacak gazetecilerin isimlerinin yer aldığı "liste”yi de sordu.
Alman Basın Ajansı (dpa), ismini açıklamadığı Türkiyeli bir yetkilinin "bazı yabancı gazetecilerin Türkiye'ye sokulmamasının görüş ve habercilik faaliyetlerinden kaynaklanmadığını" savunduğu sözlerini haberleştirdi.
“Listede kaç kişi var?”
Deutsche Welle’nin haberine göre Überall mektubunda Güneybatı Alman Radyo Televizyon Kurumu (SWR) muhabiri Volker Schwenck ile Bild gazetesi fotomuhabiri Giorgos Moutafis'in Türkiye'ye girişlerine "isimleri listede yer aldığı gerekçesiyle" izin verilmediğine değindi.
Mektupta Türkiye makamlarının elinde bulunduğu belirtilen, ülkeye alınmayacak gazetecilerin isimlerinin yer aldığı "listenin" Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde olup olmadığını sordu.
Überall, eğer Dışişleri'nin bilgisi dahilindeyse, listede kaç kişinin yer aldığını öğrenmek istediklerini belirtti, eğer değilse, Alman Dışişleri'nin bu belgeyi Türk makamlarından almak için çaba gösterip göstermeyeceğini sordu.
Türkiyeli yetkiliden yorum
Deutsche Welle’nin Alman Basın Ajansı’na (dpa) dayandırdığı bir başka haberinde konuyla ilgili ismi açıklanmayan Türkiyeli bir yetkilinin yorumu yer aldı.
Habere göre yetkili, "bazı yabancı gazetecilerin Türkiye'ye sokulmamasının görüş ve habercilik faaliyetlerinden kaynaklanmadığını" savundu.
Türkiye'ye girişine izin verilmeyen gazetecilerden bazılarının geçmişte Suriye'ye yasadışı yollardan giriş-çıkış yaptıklarının belirlendiğine dikkat çekerek bunun Türkiye yasalarının ihlali olduğunu söyledi.
Yetkili, bazı yabancı gazetecilerin ise turist olarak ülkeye giriş yapmalarına rağmen şüpheli davranış olarak kabul edilen tavırlar sergilediklerine işaret etti. Bunlar arasında ilgili kurumlara akredite olmadan aşırı grupların temsilcileriyle yapılan röportajları da saydı.
Adı belirtilmeyen yetkili, "Türk hükümetinin bu anlamda herhangi bir politika değişikliği sözkonusu değildir" dedi.
Bir ayda dört gazeteciye engel
25 Nisan’da Guardian, Al Jazeera, Foreign Affairs gibi uluslararası yayınlara haber geçen serbest gazeteci David Lepeska Atatürk Havalimanı'ndan geri çevrilerek Chicago'ya gönderildi.
23 Nisan’da Bild, Reuters, Time, El Cezire, Newsweek ve CNN'e çalışan Yunanistanlı foto muhabiri Giorgos Moutafis Türkiye’ye alınmadı.
20 Nisan’da Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un Türkiye’ye girişine izin verilmediği gibi basın kartı ve oturma iznine el konuldu.
19 Nisan’da ARD'nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck Atatürk Havalimanı’nda “Giriş yasağı” adlı bir belge verilerek sınır dışı edildi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gazetecilerin Türkiye'ye alınmamasıyla ilgili "Geçen hafta sınır dışı edilen gazetecilerden birisi zaten Türkiye'de akredite edilen gazeteci değildi. Bütün bunlarla ilgili tek tek verilen kararsa ilgili güvenlik gerekçeleri ortaya konuluyor. Bu güvenlik gerekçeleri çerçevesinde bu tür kararlar alınıyor" açıklaması yapmıştı. (BK)