Haberin İngilizcesi için tıklayın
Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği (Börsenverein) CEO'su Alexander Skipis ve John Steinmark, İstanbul’u ziyaret ederek tutuklu yazar Aslı Erdoğan’la ilgili temaslar bulunacak.
2005'den beri Almanya'daki yayınevleri, kitabevlerinin çatı kuruluşu olan Birlik'ten Alexander Skipis, gelmeden önce gönderdiği notta şöyle dedi:
"Türkiye hükümeti ifade özgürlüğü üzerinde büyük bir saldırı başlattı. Almanya hükümeti ve AB Komisyonu artık bu konuda sessiz kalamaz. İfade özgürlüğü temel bir insan hakkıdır ve tartışılamaz. Politikacılar ve hükümetlerin bu temel hakkı, kullanılması onların politikalarına uysun ya da uymasın taahhüt ve teyit etmek zorunluluğu vardır. Biz siyasi çıkarlar için a ifade özgürlüğü nün çiğnenmesine izin veremeyiz. Biz, bu sessizliği kırmak ve ifade özgürlüğüne destek vermek adına açık bir sinyal göndermek için geliyoruz ve bu konuda hep birlikte çalışmamız gerekiyor.”
Panel ve açıklama
Skipis 13 Kasım Pazar, sat 15:00-16:30 arası, İstanbul Kitap Fuarı Karadeniz Salonu’nda, Aslı Erdoğan’a vurgu yapacağı “For Speech and Freedom” (Söz ve Özgürlük İçin) paneline katılacak.
Eğer Bakanlık’tan izni çıkarsa Aslı Erdoğan’la görüşecek olan Skipis, 14 Kasım Pazartesi sabahı Aslı Erdoğan’ın avukatıyla görüşüp bilgi alacak ve görüşme izini alsın ya da almasın Pazartesi saat 14:00’de Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi kapısında Aslı Erdoğan’a dair bir basın açıklaması yapacak.
Bakana dilekçe
Skipis, Dış İşleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya resmi birer dilekçeyle başvurup, hapishanede Aslı Erdoğan’la görüşmeyi talep etti.
Skipis’in dilekçesinde “Tutuklu yazar Aslı Erdoğan’ı 12, 13 veya 14 Kasım 2016’da ziyaret etmeyi talep ediyorum. Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği’nin bir temsilcisi olarak, Aslı Erdoğan’ın külliyatı ve basım şartlarıyla ilgili görüşme amacıyla kendisini ziyaret etmek niyetindeyim” deniyor.
Almanya hükümetine çağrı
Skips, bir süre önce Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği adına , Türkiye'de ifade özgürlüğü ve Aslı Erdoğan’ın serbest bırakılmasına yönelik girişimlerde bulunmaları için Almanya hükümeti adına Angela Merkel ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’a bir online dilekçeyle çağrı yapmıştı.
Uluslararası Yayıncılar Birliği de (IPA) Aslı Erdoğan derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
Avrupa Parlamentosu, Aslı Erdoğan’a atıf da bulunulan Türkiye’deki gazetecilerin durumuna ilişkin hazırladığı ortak karar tasarısında, 15 Temmuz darbe girişimini güçlü şekilde kınayıp meşru kurumlara desteğini beyan ederken haklarında suç işlediklerine dair zorlayıcı delil olmaksızın tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılmasını istemişti.
Ne olmuştu?
İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi 16 Ağustos'ta Özgür Gündem Gazetesi'ni "örgüt propagandası" suçlamasıyla kapattı.
Gazetenin kapatılmasından kısa süre sonra Özel Harekat Polisi, gazetenin Beyoğlu'ndaki binasına baskın yaptı.
Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve yazar Aslı Erdoğan 19 Ağustos günü tutuklandı.
Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya 22 Ağustos'ta tutuklandı.
Necmiye Alpay 31 Ağustos'ta tutuklandı. (BK)