*Fotoğraf: Wikimedia
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Almanya Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Gökay Akbulut, Türkiye'nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerinde kimyasal silah kullandığı iddialarıyla ilgili Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) başvurdu.
22 Ekim'de Almanya'nın OPCW’deki temsilcisi Büyükelçi Thomas Schieb’e gönderilen mektupta, Atom Savaşına Karşı Uluslararası Doktorlar Birliği’nin (IPPNW) raporu ile yaşamını yitiren PKK’lilerin görüntülerine işaret edildi ve inceleme talep edildi.
Milletvekili Akbulut, yaptığı başvuru ve taleplerine dair Mezopotamya Ajansı'ndan Müjdat Can’a konuştu.
"Bölgeye heyetlerin gönderilmesini ve bağımsız bir şekilde araştırmaların yapılmasını talep ettiklerini” söyleyen Akbulut, "Muhalefet partisi olarak Almanya'nın, BM'nin ve OPCW'nin harekete geçmesi için mektup göndererek, başvuruda bulunduk” dedi.
"IPPNW raporu bizim için esas"
OPCW'nin Alman Temsilcisi Thomas Schieb ile önümüzdeki hafta görüşme yapmayı planladıklarını aktaran Akbulut, şunları söyledi: "IPPNW raporu bizim için esastır. Bölgede incelemeler yapılarak rapor hazırlanmış. Hazırladığı raporlarda var.
“Buraya bağımsız bir heyetin gönderilmesini talep ediyoruz. Burada sistematik şekilde Kürtlere karşı savaş suçu işleniyor. Bir soruşturma yapılması lazım. Almanya hükümeti bir yandan Rusya'nın yaptığı savaş suçları ile ilgili araştırmalar yapılmasını talep ediyor ama maalesef Türkiye'nin işlediği savaş suçlarına karşı sessiz.”
"OPCW devletlerin üye olduğu bir kurum"
Akbulut, SPD (Almanya Sosyal Demokrat Parti) ve Yeşiller Partisi ile de hem kimyasal silah kullanımı hem de bölgeye dönük saldırıların incelenmesi talebiyle görüşeceklerini belirtti ve ekledi: "Almanya da OPCW'nin üyesi olduğu için burada harekete geçmesi gerekiyor. Türkiye için bir mekanizma oluşturulması lazım. Savaş suçlarıyla, kimyasal silah kullanımıyla ilgili araştırmaların yapılması çok önemli.”
Başvurularına dair OPCW'den halen dönüş yapılmadığını belirten Akbulut, "OPCW üye olanların hepsi ülke. Yani devletlerin dahil olduğu bir kurum. Dolayısıyla saldırıların bir devlet ordusuna karşı yapılmamış bir saldırı olduğu gerekçesi önümüze sürülüyor. Şuan tam netleşmedi gerekçeleri ama önümüzdeki süreçte bir cevap bekliyoruz" dedi.
(RT)