Hükümet krizden çıkış için yurtdışında yaşayanların varlıklarını ülkeye çekmeyi planlarken, 3 milyona yakın Türkiye kökenlinin yaşadığı Almanya'daki iş insanları bu planın işlemeyeceğini söylüyor.
Varlık Barışı Yasası, çeşitli vergi kolaylıkları ve avantajlar tanıyarak yurtdışından ve "yastık altı" paranın sisteme sokulmasını sağlayacağı öne sürülen yasa Mecliste kabul edildi.
Hükümet önceden de küresel krizden etkilenmemek için yurtdışında, özellikle Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilere çağrıda bulunmuştu.
Ancak Avrupa Türk İş Adamları ve Sanayicileri Deneği (ATİAD) Başkanı Recep Keskin bu çağrıya kulak veremeyeceklerini söyledi.
Kriz Almanya'yı da etkiledi
Almanya'nın da krizden etkilendiğini fakat bununla birlikte devlet güvence verdiği için kimsenin parasını bankalardan çekmediğini vurgulayan Keskin, Türkiye'de böyle bir güvence bulunmadığını, dolayısıyla para yollamakta tereddüt edeceklerini söyledi.
Keskin, krizle birlikte Almanya ekonomisinin yüzde 1,3 daraldığını; devletin ilk etapta bankaları iflastan kurtarmak için 500 milyar avroluk destek sunduğunu, yeterli olmaz ise 250 milyar avroyu da piyasaya sokacağını belirtti.
"Vatandaş 10 bin ya da 5 bin Avro yastık altı parasını Türkiye'ye götürmek isterse Almanya hükümeti de ihtiyacı olduğu için bunu engellemek isteyecek."
İkili vergi de sorun
"Kişi işsizlik sigortası alıp da kenara köşeye para koymuşsa Almanya hükümeti 'bu para nereden çıktı?' diye sorar" diyen Keskin bir başka soruna daha dikkat çekti:
"Resmi kanalardan bu parayı götürme hakkımız olsa bile her iki ülke de vergilenmesini isteyecek. Böylece vatandaş zor durumda kalacak."
Robert Bosch Vakfı ile Türkiye Almanya Kültür Forumu’nun düzenlediği Gazetecilik Programı toplantısında konuşan Keskin, Türkiye'de THY gibi tamamıyla özelleşmemiş çok şirket olduğunu, Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilerin özelleştirmelere yatırım yapmaları kolaylaştırıldığı takdirde sorun çıkmayacağını belirtti.
Ortadaki para 100 milyar avro
Almanya'daki Türkiyeli girişimcilerin ne kadar parası olduğu sorusunu Keskin "Her Türkiyelinin cebinden en az 5 bin Avro çıkar. Toplam yastık altı da dahil yaklaşık 100 milyar Avro" diye cevapladı.
Keskin 1960'lardan bu yana Almanya'ya giden Türkiyelilerin önce işçi, sonra küçük iş sahibi daha sonra da girişimci olduklarını vurguladı.
"Her krizde Türkiye bu insanlardan para istedi. Geçmişte birgün Türkiye'ye döneceklerini düşünerek burada kazandıklarıyla orada yatırım yapan insanlar birşey kazanamadı. Şimdi, artık kimse dönmeyi de düşünmüyor. Dolayısıyla, ancak kar etmek için Türkiye'ye para gönderirler, yoksa birikimlerini Almanya'da, yaşadıkları yerde tutacaklardır." (EZÖ)