Fotoğraf: Kreuzberg'de bir yardım toplama merkezi/berlin.de
Almanya'da yaşayan, kökleri Türkiye'deki üç milyon insanın büyük bölümü ülkedeki yıkıcı depremde mağdur olan yakınları ve sevdikleri için kaygılı ve onlara yardımcı olmak için çırpınıyorlar.
DW'ye konuşan Yasin Kesginlikimiloğlu, sabah üçe kadar Türkiye'ye yola çıkacak minibüslere soğuktan koruyacak giysiler, battaniyeler ve bebek maması yüklemeye yardım etmişti. 38 yaşındaki Kesginlikimiloğlu, Stuttgartlı. Bütün gece bir alışveriş merkezinin otoparkında Türkiye'ye gönderilecek eşyayı istifleyen yüzlerce gönüllüden biri olduğunu söylüyor. Hepsinin aklında tek bir kaygı var: Türkiye-Suriye sınırındaki depremin vurduğu yakınlarının ne olacağı.
Sevdiklerimiz için kaygılıyım
Kesginlikimiloğlu, sekiz minibüsün çoktan Türkiye'ye doğru yola çıktığını ve yol boyunca konvoya diğer Alman kentlerinden katılma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.
"4 bin kilometre uzakta olsak bile, depremden etkilenenler için iyi bir şeyler yapabiliriz" diyen Kesginlikimiloğlu, depremden etkilenen bölgede kişisel olarak kimseyi tanımadığını, ancak yardım için tanıdıklarının çoğunun bunu yapan birçok kişiyi tanıdığını da sözlerine ekledi.
DW'ye konuşan Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, "Kayseri'deki kız kardeşime ulaşmak hiç kolay olmadı ama sonunda ulaşabildim" diyor. Kardeşi depremin merkezinde yaşamasa da, ulaşmanın "yeterince zor" olduğunu anlatan Sofuoğlu "Bir de Kahramanmaraş'ta, Malatya'da yaşayanları düşünün, onlar için her şey ne kadar da umutsuz olmalı." diyor.
Birçok insan şu anda sevdiklerini ve yakınlarını arama çabalarına şahsen katılmak için Türkiye'ye uçmaya çabalıyorlar ama uçaklar dolu. Bu arada, gidemeyenlerin ihtiyacı olanlara yardımcı olamak üzere verdikleri hızlı ve güçlü çaba da büyük memnuniyetle karşılanıyor.
Sofuoğlu, "Oradaki insanların sağlık ürünlerine, battaniyelere ve uyku tulumlarına ihtiyacı var" diyor.
Asıl gerekli olan uzun vadeli yardım
Sofuoğlu, bu ihtiyacın medyanın ilgisi azaldıktan çok sonra da süreceğini düşünüyor. Onun asıl ilgisi "her şeyini kaybedenler" için uzun vadeli yardımların düzenlenmesine yönelik.
Bunun bir örneği 1999 depreminde yaşanmış. Depremin ardından Almanya'daki yardımseverleri Türkiye'deki mağdurlarla birleştiren bir yardım programı, ihtiyaç sahiplerini her ay düzenli para akışını sağlamış.
Ancak şu anda acil mesele, insanların sevdiklerini bulup kurtarmaları. Bu da Almanya'daki kimi ailelerin ilgilerini siyasal eyleme yöneltmelerini sağlamış. Seçilmişleer yönelik çağrıların adı arkası kesilmiyor.
Almanya Federal Meclis üysei SPD milletvekili Hakan Demir, DW'ye verdiği demeçte, "Birçok insan bana akrabalarıyla uzun zamandır teması kaybettiklerini ve sevdiklerinin enkaz altında olduğunu söylüyorlar" diyor. "Sinirliler ve bu da anlaşılır bir şey. Almanya'nın, Federal Meclis ve federal hükümet olarak hızlı hareket etmesi için bastırıyorlar."
İlk "resmî" yanıt
Demir, bu çağrılara ilk resmi yanıtın, kurtarma yardımının yanında 20 ton malzeme şeklinde geldiğini söylüyor.
"Elbette Türkiye'yle ve buradaki, kökleri Türkiye'de olan, orada akrabaları bulunan büyük toplulukla yakın temas halindeyiz" diye ekliyor..
Bu sefer gönüllülerin çoğu için yardım çabalarına katılmanın kişisel nedenleri olsa da, Stuttgartlı Kesginlikimiloğlu bu katılımın gene de ihtiyacı olanlara yardım ruhunun bir parçası olduğunu söylüyor. Kendisi ve diğer Türkiyelilerin 2021'de Batı Almanya'daki sellerde mağdur olanlara ya da Ukrayna'daki savaştan kaçan mültecilere de destek vermekten kaçınmadıklarını söylüyor.
(AEK)