Fotoğraf: Tim Meyer/E.ON
Almanya'nın en büyük enerji üreticisi E.ON, 1 Mayıs'ta 13:00 ile 15:15 saatleri arasında yenilenebilir enerji kaynaklarıyla 10 milyar kilowatt saat'ten fazla elektrik ürettiğini duyurdu.
Bu rakam toplam enerji tüketiminin üzerine çıkarak Almanya'ya yenilenebilir enerji konusunda yeni bir rekor kazandırdı. Almanya'da 1 Ocak 2018'de de yenilenebilir enerji kaynakları birkaç saatliğine enerji tüketiminin üzerine çıkmıştı.
TIKLAYIN - Yenilenebilir Enerji Kullanımının Değeri
E.ON sözcüsü PV dergisine verdiği demeçte Nisan ayı boyunca güneş enerjisi yoluyla 3.9 milyar kilowatt saat enerji üretildiğini söyledi.
Nisan ayı boyunca ülke çapında rüzgar ve güneş enerjisinden toplam 5.26 milyar kilowatt saat enerji üretildiği belirtildi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarıGüneş enerjisi: Dünya atmosferinin dışında güneş enerjisinin şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m² değerinde, ancak yeryüzünde 0-1100 W/m2 değerleri arasında değişim gösteriyor. Güneşten Dünya'ya ulaşan enerjinin en büyük özelliği sınırsız olması. Türkiye gibi çok güneş alan ülkelerde önemli bir enerji alternatifi. Bu teknoloji özellikle kırsal alanda şebeke dışı elektrik üretimi için çok kullanışlı. Rüzgâr Enerjisi: Güneş radyasyonunun yer yüzeylerini farklı ısıtmasından kaynaklaıyor. Yer yüzeylerinin farklı ısınması, havanın sıcaklığının, neminin ve basıncının farklı olmasına, bu farklı basınç da havanın hareketine neden oluyor. Rüzgâr enerjisinden elektrik üretmek için rüzgâr tribünleri, mekanik enerji yaratmak için yel değirmenleri veya kuyu pompalama için rüzgâr pompaları veya gemileri yürütmek yelkenler kullanılır. Jeotermal Enerji: Antik Romalılar ve Çinliler M.Ö. 1500'lü yıllarda doğal jeotermal kaynakları banyo, ısınma ve pişirme amaçlı olarak kullanıyorlardı. Bu enerji kaynağının büyük potansiyeli günümüzde yeniden keşfedilmeye başlandı. Jeotermal enerji yerkabuğunda biriken termal enerjiye verilen isimdir. Isı veya elektrik üretimi için yer altında çeşitli derinliklerinde birikmiş ısıdan, kimyasallar içeren sıcak sudan, buhar ve gazlardan faydalanılır. Güneş ve rüzgârdan farklı olarak jeotermal enerji devamlı elektrik sağlayabilir. Hidroelektrik enerji: Hidroelektrik santralleri barajlı veya nehir tipi olarak ikiye ayrılır. Baraj tipi santraller suyu depolarken nehir tipi santraller akan suyun kinetik enerjisi kullanırlar. Biyoenerji: Biyokütle, yeryüzünde ve biyosferde organik üretimde bulunmak için karbondioksit, su ve güneş enerjisi kullanan bitkilerin toplamı. Biyoenerji, sıvı biyoyakıt (genellikle enerji zengini ürünlerden elde edilen), atık (evsel atıklar dâhil), katı biyokütle (odun, odun kömürü ve diğer biyokütle maddeleri) veya gaz (biyokütle çürümelerinden elde edilen) formlarında biyokütleden elde edilir. Teorik olarak enerji üretimi için kullanılan bitkilerin yeniden yetiştirilmesi mümkündür. Bu nedenle biyokütle yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Okyanus Enerjisi: Yeni gelişen teknolojilerden biri denizlerde ve okyanuslarda ki dalga ve gel-git olaylarından yaralanarak enerji üretilmesi. Bu teknolojilerdeki en büyük sorun bu potansiyelin elektrik enerjisine dönüştürülmesidir. Dünya ölçeğinde bu potansiyelin kullanılması için pilot projeler başlatıldı. Kaynak: WWF |
(PT)
Kaynaklar: PV, Edie.net, WWF.