Der Spiegel dergisinin haberine göre Almanya'da geçen yılın Eylül ayında yapılan genel seçimlerden beri devam eden müzakerelerden sonra Başbakan Angela Merkel'in Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti SPD koalisyon hükümeti kurmak için uzlaşmaya vardı.
Bild gazetesinin verdiği bilgiye göre ise, koalisyon sözleşmesinde Sosyal Demokrat Parti (SPD), Dışişleri, Maliye ve Çalışma bakanlıklarını aldı.
Dışişleri Bakanlığı'na Schulz düşünülüyor
Almanya basınının kulis bilgilerine dayandırdığı ilk bilgilere göre SPD Genel Başkanı Martin Schulz'un yeni hükümette Sigmar Gabriel yerine Dışişleri Bakanı olacağı, Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz'un ise Maliye Bakanlığı'na getireleceği düşünülüyor.
Schulz'un yeni hükümette Dışişleri Bakanı olarak yer alması halinde SPD Genel Başkanlığını bırakacağı da belirtiliyor.
Yine aynı kulis bilgilerine göre koalisyon hükümetinin en küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik CSU'nun lideri Horst Seehofer, İçişleri Bakanı olacak.
Başbakan Angela Merkel'in partisi ise Ekonomi ve Savunma Bakanlıkları'ndaki pozisyonunu koruyacak.
"Türkiye ile yeni fasıl yok" şartı
TIKLAYIN - Almanya'da Koalisyon Şartı: Türkiye ile Yeni Fasıl Yok
Almanya'daki koalisyon anlaşmasının taslak metninde AB üyelik müzakerelerinde Türkiye ile yeni bir fasıl açılmaması konusunda bir madde yer alıyordu. Haberlere göre Merkel ve Schulz bu konuda da görüş birliğine vardı.
Merkel ve Schulz arasındaki anlaşma süreci tamamlamaya yetmiyor. SPD, koalisyon anlaşmasını parti üyelerinin onayına sunma sözü vermişti. SPD, koalisyon anlaşmasına imzayı atmadan önce 463 binden fazla üyesinin anlaşma ile ilgili fikrini soracak.
Seçimin tek sevineni AfD olmuştu
2017 Eylül'ünde yapılan seçimlerde Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümetini oluşturan partiler toplam yüzde 14 oy kaybıyla, büyük gerileme göstermişti. Hıristiyan Demokrat kardeş partiler CDU ve CSU'nun toplam oyu, önceki seçime göre yüzde 8,7 oranında gerileyerek, yüzde 33'ün altında kaldı.
Sosyal demokratlar da yüzde 5,5'lük bir düşüşle yüzde 20,4'e kadar geriledi. Aşırı sağcı protest partisi AfD (Almanya İçin Alternatif), ise kamuoyu yoklamalarında öngörülen oy oranlarını fazlasıyla aşarak yüzde 13'lük bir oy oranıyla 3'ncü büyük siyasal güç haline gelmiş oldu.
Koalisyonun taslak metninde şu maddeler vardı:EKONOMİ/ VERGİ ALANINDAKİ DÜZENLEMELER • 1990'daki yeniden birleşmenin ardından yürürlüğe giren yoksul Doğu eyaletlerini destekleme amacıyla alınan dayanışma vergisi aşamalı olarak kaldırılacak. Böylece yurttaşlar için 10 milyar euroluk bir vergi indirimi olacak. • 2021 itibarıyla eğitim, araştırma ve dijitalleşme için 5.95 milyar dolar yatırım yapılacak. • Borçsuz dengeli bütçe amacına bağlı kalınacak. İKLİM/ÇEVRE HEDEFLERİ • 2020, 2030 ve 2050 iklim hedefleri tanınacak. • 2030 itibarıyla karbon dioksit emisyonlarının yüzde 55 oranında azaltılması amacını garanti altına alacak yasa geçirilecek. • 2030 itibarıyla enerjinin yüzde 65'inin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi amaçlanacak. GÖÇ POLİTİKALARI • 2015'teki göçmen akınının benzerinin yeniden yaşanmasını önlemek için Almanya ve Avrupa'ya yönelik göçmen alımı sınırlandırılacak. Yıllık mülteci sayısı 180 bin ile 220 bin arasında kalacak. • Almanya'da yaşayan mültecilerin yakınlarının ailelerinin ülkeye alımı ayda 1000 kişi olarak sınırlandırılacak. • Almanya'nın göçmenleri entegre atme kabiliyetini inceleyen özel bir hükümet komisyonu kurulacak ve komisyon parlamentonun alt kanadına rapor verecek. • Göçmenler yerine göçmenliğin nedenlerine odaklanılacak. • Göçmenlerin Avrupa genelinde adil olara dağıtımı için ortak bir Avrupa mültecilik sistemi desteklenecek. AVRUPA İLE İLİŞKİLER • Korumacılık, izolasyon ve milliyetçilik reddedildi. Daha fazla uluslararası iş birliğine ihtiyaç olduğu vurgulandı. • Fransa- Almanya iş birliğinin güçlendirme- Almanya ve Fransa'nın yenilikçi olması gerektiği ifade edildi ve yapay zeka araştırmaları konusundaki niyetlerini göstermeleri belirtildi. • Avrupa Parlamentosu'nun ve Avrupa Birliği'nin finans kurumlarının güçlendirilmesi- Almanya'nın AB bütçesine daha fazla ödeme yapmaya hazır olması gerektiği belirtildi. TARIM POLİTİKALARI • Ülke genelinde genetiği değişitilmiş bitkilerin ekilip biçilmesinin yasaklanmasında uzlaşıldı. |
(PT)