Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger Bakanlar Kurulu toplantısından sonra, sünnetin doktorlar tarafından tıbbi kurallara uygun olarak yapılmasını öngören yeni yasal düzenlemenin kabul edildiğini açıkladı.
"Yeni yasal düzenlemeyle Yahudiler ve Müslümanlar çocuklarını sünnet ettirmeye devam edebilecek."
Adalet bakanı açıklamasında, yeni düzenlemeye göre, yetişkin olmayan çocukların ailelerinin sünnete onay vermesi gerektiğini ve çocukların en az şekilde acı çekerek sünnet olmasının öngörüldüğünü bildirdi.
Tıbbi koşulların sağlanması ve ebeveynlerin bilgilendirilmesi vurgusunun yapıldığı tasarının kabulüyle birlikte Almanya'da tıbbi bir gerekçe olmadan da sünnetin yapılması yasal hale geldi.
Alman Çocukları Koruma Birliği de yaptığı son açıklamada, sünnet yasağının merdiven altı sünnet yapılması gibi tehlikeleri doğuracağı konusunda uyarmıştı.
Birliğin başkanı Zainhofer, kararı ailelere bırakmanın daha doğru olacağını belirtmişti.
"Prensip olarak sünnetten vazgeçmenin mümkün olup olmadığı konusunda bir tartışma yapılmasını istiyoruz çünkü bu müdahalelerin kaçınılabilir olduğu görüşündeyiz. Öte yandan, bu tabii ki dört bin yıldır yürütülen bir gelenek ve sünnete izin veren ailelerin, bu kararın sorumluluğunu taşıyacaklarına inanıyoruz."
Almanya Etik Konseyi Başkanı Christiane Woopen ise sünnet edilen çocukların onayının alınması gerektiğini savunuyordu.
"Eğer çocuk açıkça istemiyorsa, o zaman ebeveynler bundan vazgeçmelidir."
Geçtiğimiz mayıs ayında Köln Eyalet Mahkemesi'nin verdiği sünneti yaralama suçu olarak kabul eden karar ülkede tartışma başlatmış, ülkedeki Müslüman ve Yahudiler tepki göstermişti. (YY)