Almanya Şansölyesi Angela Merkel liderliğinde olması planlanan seçimlerden yaklaşık beş ay sonra kurulabilecek. Koalisyonun ortağı olacak Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin'de düzenlediği basın toplantısında koalisyon anlaşmasına ilişkin oylamaya katılan parti üyelerinin yüzde 66.02'sinin "evet" oyu kullandığını açıkladı.
SPD üyelerinin Hristiyan Birlik partileri ile (CDU/CSU) koalisyon kurulup kurulmaması konusundaki oylaması iki hafta boyunca tartışıldı.
Bu onayla birlikte hükümet krizinin aşılarak Angela Merkel'in 14 Mart'ta dördüncü kez başbakan seçilmesi bekleniyor.
SPD genel başkanlığını vekaleten yürüten Olaf Scholz, oylamaya çok yüksek katılım olduğun belirtti ve kararın bağlayıcı olduğunu vurguladı.
Koalisyon anlaşmasının kabul edilebilmesi için parti üyelerinin yarısından fazlasının parti içi oylamada anlaşamaya "evet" demesi gerekiyordu.
78,39 % unserer Mitglieder haben abgestimmt – wir haben gemeinsam entschieden. Das Ergebnis: Die SPD wird den ausgehandelten Koalitionsvertrag unterzeichnen. #GemeinsamWasBewegen pic.twitter.com/XIuR7PZRPd
— SPD Parteivorstand (@spdde) 4 Mart 2018
Türkiye ile ilişkiler konusunda özel başlık açıldı
Koalisyon oluşması için Ocak ayı başlarında şartları belirleyen taslak metinde Türkiye'yi ilgilendiren bir başlık da açıldı. Bu başlık altında Türkiye'nin AB sürecinde yeni fasıl açılmaması ve açılan fasılların da kapanmayacağı kaydedildi.
Taslakta şu ifadeler yer aldı: ''Türkiye çok yönlü ilişkilere sahip olduğumuz önemli bir müttefik ve komşu. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları durumu kötüleştiği için (AB) müzakerelerde açılan fasıl kapatılmayacak yeni bir fasıl da açılmayacak.
"Türkiye gereken yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece vize serbestisi olmayacak ve Gümrük Birliği güncellenmeyecek". (PT)