Almanya’da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) oluşan hükümet koalisyonunun hazırladığı , kadınlara iş hayatında yönetici kotası açan yasa tasarısı Federal Meclis’te kabul edildi.
Tasarı büyük şirketlerin yönetiminde daha fazla kadının söz sahibi olmasını öngörüyor.
Deutsche Welle Türkiye’nin haberine göre, tasarı üç bin 500 kadar işletmeye de "esnek düzenleme" adı verilen, işletmelerin kadın kontenjanlarını kendilerinin belirleyeceği bir düzenleme getiriliyor.
Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig, borsaya kayıtlı 108 işletmenin denetim kurullarında 2016 yılından itibaren daha fazla kadının olacağını açıklamıştı.
Halen bu pozisyondaki kadın oranı yüzde 5 civarında. Bu oranın en az yüzde 30'a yükseltilmesi hedefleniyor.
Azalma eğilimi
Almanya'da üst düzey pozisyonlardaki kadınların oranı erkeklere oranla az. 2013 verilerine göre Alman borsası DAX'ta işlem gören 30 şirket içindeki kadınların oranı yüzde 8'den yüzde 6'ya gerilemişti.
Tepkiler
Tasarıya tepkiler ise birbirinden farklı.
"Denetim Kurulları'na Daha Fazla Kadın" (FidAR) adlı girişimin başkanlığını yapan Monika Schulz-Strelow, genç kadınlar için yönetim kadrolarındaki kadınların iyi bir örnek oluşturacağı görüşünü savunmuş, kota uygulamasının "genel olarak işletme kültüründe bir değişime yol açması" umudunu dile getirmişti.
İşverenler ise kota uygulamasını eleştirdi.
Alman İşverenler Konfederasyonu'ndan (BDA) Stefan Straesser, "Bize göre kota en önemli kriter olan meslekî vasıf konusunu dikkate alıyor" ifadesini kullanmıştı.
Türkiye
Türkiye’de ise geçtiğimiz kasım ayında açıklanan Bağımsız Kadın Direktörler Türkiye 2014 raporunda, Borsa İstanbul’da yer alan şirketlerinin yüzde 44.1’inin yönetim kurullarında hiç kadın üye bulunmadığı belirtilmişti.
Yönetim kurulu üyeleri arasında kadın oranı 2013’ten 2014’e sadece binde 2 oranında arttı, yüzde 11.7’den yüzde 11.9’a çıktı. (YY)