Haberin Kürtçesi için tıklayın
Almanya'da bugün yapılan Federal Meclis seçimlerinde oy verme işlemi yerel saatle 18.00'da tamamlandı. 19. dönem Federal Meclis'i (Bundestag) belirleyecek seçimin sandık çıkış anketleri açıklandı.
Sandığa giden seçmenle oyunu kullandıktan sonra yapılan bir kamuoyu yoklamasına sandık çıkış anketleri adı veriliyor ve büyük oranda resmi sonuçlarla paralellik gösteriyor.
Sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Angela Merkel'in lideri olduğu Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) yüzde 32,9 oy oranı ile önde. İkinci sıradaki Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) anketlere göre oy oranı yüzde 20,2. Hızlı bir yükseliş gösteren aşırı sağ Almanya için Alternatif'in (AfD) ise yüzde13,3 ile mecliste üçüncü.
İlk sonuçlar şöyle:
Hristiyan Demokrat Birlik Yüzde 32,9
Sosyal Demokrat Parti Yüzde 20.8
Almanya için Alternatif Partisi Yüzde 13.1
Hür Demokrat Parti 10.5
Yeşiller Partisi 8,9
Sol Parti 8,9
Merkel'den ilk açıklama
Almanya Başbakanı Angela Merkel seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada partisinin seçimde stratejik hedeflerine ulaştığını söyledi.
"Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz" dedi.
Merkel, yüzde 33'ten daha iyi sonuçlar almayı umduklarını ancak sağ-popülist AfD'nin meclise girmesi sonrası kendilerine 'büyük bir görev' düştüğünü belirtti.
Hristiyan Demokrat Birlik 2013 seçimine kıyasla yüzde 9 oy kaybetti.
Schulz: Acı bir gün, muhalefette kalacağız
Seçimlerde ağır oy kaybına uğrayan Sosyal Demokrat Parti'nin genel başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada yenilgiyi kabul etti. Taraftarlarına desteği için teşekkür eden Schulz, "Alman sosyal demokrasi tarihi açısından ağır ve acı bir gün olduğunu" söyledi.
İktidar ortağı olarak girdikleri genel seçimleri kaybettiklerini belirterek,''Partinin başında kalıp Sosyal Demokrat Partiye muhalefette liderlik edeceğim" dedi ve koalisyon yapmayacağı sinyalini verdi..
Toplam seçmen sayısı
Deutsche Welle haberinde Almanya Federal İstatistik Dairesi'nin verilerini paylaştı. Verilere göre 2017 genel seçimlerinde 31 milyon 700 bini kadın ve 29 milyon 800 bini erkek olmak üzere 61 milyon 500 bin kayıtlı seçmen bulunuyor.
2013’e göre seçmen sayısı azaldı
Seçmen sayısının 2013 genel seçimlerinde oy kullanma hakkı olan 61 milyon 900 bin kişiydi. Yaklaşık 400 bin daha az oy kullanılacak.
Genç seçmen az, yaşlı seçmen yüksek
Almanya’da 18 yaşını dolduranlar oy hakkına sahip. İlk kez oy kullanacakların sayısı 3 milyon olarak açıklandı. Seçmenler arasında çoğunluğu 12 milyon 700 bin kişi ile 70 ve üstü yaş grubu oluşturuyor. İkinci büyük seçmen grubu ise 12 milyon 300 bin kişi ile 50 ile 60 yaş grubu seçmenler.
Göçmen kökenli seçmenler
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Almanya’da yaklaşık 17 milyon göçmen kökenli bulunuyor. Bunların 5,8 milyonun oy kullanma hakkı var.
Şimdiye kadar siyasette yeterince temsil edilmeyen Türkiyeliler, 3 milyonluk nüfuslarıyla en büyük göçmen grubunu oluşturuyor. Bunlardan 1 milyon 300 bini Alman vatandaşlığına geçmiş durumda. Türkiye kökenli Alman seçmenlerin sayısının 720 bin olduğu istatistik kurumu tarafından açıklanmıştı.
Aday sayısı
Federal Seçim Kurulu Başkanı Dieter Sarreither'in verdiği bilgiye göre, seçimlere ülke genelinde 1400'ü kadın olmak üzere 4 bin 828 aday katıldı.
41 parti yarıştı
Başvuru yapan 63 siyasi partiden 42’si bu yıl seçim pusulasında yerini aldı.
Sandık sayısı
Seçimlerde toplam 73 bin 500 sandıkta yaklaşık 650 bin seçim görevlisi yer alıyor. (HK)