Alman milli futbol takımını ırkçılıkla suçlayarak takımdan ayrıldığını duyuran Mesut Özil'in açıklamasının ardından Almanya'da "ırkçılık" tartışmaları hareketlendi.
Hollywood'da başlayan ve tacizcileri ifşa etme amacıyla yola çıkan #MeToo hareketinden esinlenen #MeTwo etiketiyle paylaşımlar artıyor.
Birçok politikacı ve tanınan isim Twitter'de #MeTwo etiketi altında yaşadıkları ayrımcı olayları anlatmaya başladı.
Twitter kampanyasının arkasında ise Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli Ali Can var. Financial Times'ın haberine göre Almanya'ya 1995'te bir çocukken giden Can, "Her gün yaşanan ırkçılıkla ilgili yeni bir tartışmaya ihtiyacımız var" dedi ve ekledi:
"Cinsel tacize karşı başlatılan #MeToo hareketi gibi biz de yaşadığımız ayrımcılığı anlatacaktık."
Can, "two" (iki) seçimini ise Almanya'da yaşayan pekçok insanın kendini iki ülkeye ait hissetmesinden dolayı yaptığını belirtiyor.
Cem Özdemir: Öğretmen ve tüm sınıf güldü
Yeşiller Partisi eski Eş Başkanı Cem Özdemir, #MeTwo etiketiyle attığı tweet'te "4'üncü sınıfta öğretmen eğitimimize nasıl devam edeceğimizi sordu. Elimi Gymnasium için kaldırdım. Öğretmen güldü, tüm sınıf da ona katıldı" dedi.
Not: Almanya eğitim sisteminde başarılı öğrenciler Gymnasium, düşük akademik düzeydeki öğrenciler "Hauptschule" tipi okullara devam ediyor.
In der 4. Klasse fragte der Lehrer, auf welche weiterführende Schule wir gehen wollten. Ich hob den Arm beim Gymnasium. Der Lehrer lachte, dann stimmte die ganze Klasse mit ein. Mein Wunsch war das eine, meine Noten das andere. In der 5. kam ich auf die Hauptschule. #MeTwo
— Cem Özdemir (@cem_oezdemir) 27 Temmuz 2018
Dağdelen: "Başarılamamış uyumun örneğisiniz" dediler
Sol Parti Meclis Grup Başkanvekili Sevim Dağdelen ise şu tweet'i attı:
"İlk görev dönemimde Federal Meclis İçişleri Komisyonu'ndan Reinhard Grindel ile bazı görüş ayrılıkları yaşadık. Her ikimiz de partimizin meclis grubunun uyum politikaları sözcülüğünü yürütüyorduk. Bana şöyle demişti: 'Başarılamamış uyumun bir örneğisiniz' #Metwo"
İçişleri Bakanı: Sesimizi onlarla yükseltelim
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas "Almanya'da ırkçılığın artık bir problem teşkil etmediğini düşünen varsa ona #MeTwo tweet'lerini okumasını tavsiye ederim" dedi ve ekledi:
"Bu kadar çok insanın sesini yükseltmesi hem etkileyici hem de acı verici. Sesimizi onlarla birlikte yükseltelim: Irkçılığa karşı her zaman, her yerde."
"Seni kaç inekle takas edecekler"
Deutsche Welle'de çalışan gazeteci Rachel Baig ise tweet'inde "Okulda öğretmenlerim bana ailemin beni 16 yaşında evlendirip evlenirmeyeceğini ve kaç inek ya da keçi ile takas edileceğimi sordular" dedi.
Oğuz Yılmaz adlı çifte vatandaş, kiralamak için başvurduğu dairelerle ilgili kendisine cevap gelmezken Almanya vatandaşı kız arkadaşına anında cevap verildiğini söyledi ve ekledi: "Evlendikten sonra adı nı değiştirdi ve şimdi ona da cevap verilmiyor" diye ekledi.
"Tek kimlik sorulan ben oluyorum"
Der Spiegel dergisi muhabiri Hasnain Kazim şunu paylaştı:
"Tıklım tıklım dolu otobüsteki tek beyaz olmayan bensem, otobüse bir polis biner ve tek kimliğini göstermek zorunda olan ben olurum. #MeTwo".
"Şimdi dinleme ve öğrenme vakti"
Spiegel Online yazarı Georg Diaz ise "#MeTwo" için "sadece başlangıç" ifadelerini kullandı ve ekledi:
"Binlerce tweet atıldı. Bunlara binlerce ırkçı cevap verildi. Ama sessizlik artık kırıldı. Tartışma başladı. Şimdi dinleme ve öğrenme vakti. Sık sık öyle görünmüyor olsa bile, değişimin önünü almak mümkün değil"
Ne olmuştu?Türkiye asıllı Alman futbolcular Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ın yanı sıra İngiltere Premier Lig'de oynayan milli futbolcu Cenk Tosun, mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Londra'da buluşarak fotoğraf çektirmiş ve formalarını hediye etmişti. Bu fotoğrafın ardından Almanya'da Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'a eleştiriler yapılmış ve Mesut Özil, Almanya Futbol Birliği (DFB) yönetiminin kendisine ırkçılık ve ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle 22 Temmuz'da Almanya Milli Takımı'nı bıraktığını duyurmuştu. Özil takımdan ayrıldığını "Kazandığımızda Alman, kaybettiğimizde göçmen oluyorum. Arkadaşlarım Podolski ve Klose, hiçbir zaman Polonyalı Alman olarak görülmedi, ben neden Türk Alman olarak görüldüm?" ifadeleriyle duyurmuştu. Özil ardından takımı Arsenal tarafından takım kaptanı yapılmıştı. Deniz Naki: Beni neden terörist gördüler?Öte yandan Özil ile ilgili bir açıklamada Amedspor'da forma giyerken PFDK tarafından 3 yıl 6 ay futboldan men ve 273 bin lira para cezasına çarptırılan ve Almanya'da uğradığı silahlı saldırı sonrası 'güvenlik' nedeniyle Türkiye'ye dönmeyeceğini açıklayan Deniz Naki'den gelmişti. Naki, "Son günlerde benim de vatandaşı olduğum Almanya'da milli takım oyuncu olan Mesut Özil'le ilgili durum elbette üzücüdür" ifadesini kullanmıştı. Futbolun etik kuralları çerçevesinde bir sporcuya görüşleri ve düşüncelerinden dolayı tepki verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi Özil'e ise şöyle seslenmişti: "Seni yerli ve milli görenler, beni neden terörist gördüler?" |
(PT)
*Kaynak: Financial Times, Die Welt, Deutsche Welle Türkçe.