* Fotoğraf: Pixabay
Almanya'nın Lufthansa havayolu şirketi ile Ver.di sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı.
Ver.di sendikası ve işveren tarafı Lufthansa'dan yapılan açıklamalarda, daha önce daha iyi ücret ve çalışma şartları için bir günlüğüne greve çıkan, farklı havalimanlarında çalışan yaklaşık 20 bin yer personelinin ücretlerinin üç aşamalı olarak arttırılacağı duyuruldu.
Der Spiegel'in aktardığına göre, görüşmelerde anlaşmaya varılmasıyla birlikte havalimanlarındaki yer personeli tekrar greve gitmeyecek.
Sendika ve işveren arasında varılan anlaşma, 1 Temmuz 2022'den itibaren işçilere geriye dönük aylık sabit 200 Euro verilmesini, 1 Ocak 2023'ten itibaren maaşlara yüzde 2,5 oranında zam yapılmasını ve 1 Temmuz 2023'ten sonra yüzde 2,5'lik bir zam daha yapılmasını öngörüyor.
31 Aralık 2023'e kadar geçerli olacak anlaşmaya göre, söz konusu yüzde 2,5'lik ücret artışı aylık sabit olarak en az 125 Euro seviyesinde olacak.
Ver.di Sendikası Başkan Yardımcısı Christine Behle, bu anlaşmanın tüm çalışan gruplarında ücretlere aylık en az 377 Euro'dan 498 Euro'ya kadar bir artış anlamına gelen iyi bir sonuç olduğunu söyledi.
Lufthansa yöneticilerinden Michael Niggemann da çalışanlar için iyi bir çözüm bulunduğundan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Peki ya pilotlar?
Öte yandan, Lufthansa'nın yer personeli ile varılan bu anlaşma, Almanya'daki havayolu grevlerinin tamamen biteceği anlamına gelmiyor.
Almanya Pilot Sendikası Cockpit, 31 Temmuz'da bir açıklama yaparak Lufthansa'da çalışan pilotların büyük çoğunluğunun düzenlenen oylamada greve gitmekten yana oy kullandığını duyurmuştu.
Der Spiegel'in aktardığına göre, Lufthansa ile pilot sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri önümüzdeki hafta (8-12 Ağustos) devam edecek.
Grev ve anlaşmaya giden süreç
Ver.di, Lufthansa'da çalışan yer personeli için 12 ay için yüzde 9,5 oranında ücret artışı talep etmişti. Lufthansa ise çalışanlara iki aşamalı olarak 18 ay için toplam 250 Euro maaş artışı önermişti.
Brussels Times'ın aktardığına göre, konuyla ilgili konuşan Ver.di Başkan Yardımcısı Christine Behle, "Havaalanlarındaki durum tırmanıyor: Çalışanlar, her geçen gün biraz daha çalışan eksikliği, yüksek enflasyon ve üç yıllık ücret kesintisi yükü altında eziliyor" demişti:
"Çalışanların acilen daha iyi ücretlere ve işe alınacak yeni insanlara ihtiyacı var; hem kendileri hem de yolcular için... İşverenin teklifi yetersiz kalıyor."
Ver.di sendikasının çağrısı üzerine Lufhansa şirketinde yer personeli 27 Temmuz'da uyarı grevine gitti ve ülkenin en önemli havalimanlarından olan Münih ve Frankfurt havalimanları grevden özellikle etkilendi.
Grevde binin üzerinde uçuş iptal oldu, 134 bin yolcu da etkilendi. Grev, Lufthansa'ya yaklaşık 35 milyon Euro'ya mal oldu.
Ver.di sendikası yöneticilerinden Holger Rössler de son grevle ilgili özetle şu açıklamada bulunmuştu:
"Lufthansa bugüne kadar kabul edilebilir bir teklif sunmadı. Bu yüzden önümüzdeki hafta yapılacak olan görüşmelerden önce çalışanların taleplerinin arkasında olduğunu göstermemiz gerekiyor.
"Greve katılımın çok yüksek olduğunu görebiliyoruz. Çünkü çalışanlar gelirlerinde artış bekliyor. Enflasyon yüksek. Son 3 yılda havacılık sektörünü büyük ölçüde etkileyen pandemi nedeniyle ücret artışı olmadı. Şimdi çalışanların makul bir dengelemeye ihtiyacı var."
Öte yandan, Almanya havalimanlarında yaşanan personel sıkıntısına karşı Türkiye'den geçici olarak eleman getirmeye hazırlanıyor.
İş ve işçi bulma kurumu Çalışma Ajansı, 2 bin havalimanı çalışanının geçici olarak gelmesinin planlandığını, bu özel düzenlemenin en geç 6 Kasım'da sona ereceğini açıkladı. Konuyla ilgili bilgilere göre, Almanya'ya gelecek yabancı personel bagaj taşıyacak ve uçaklara yükleme yapacak. (SD)