Almanya Genelkurmay Başkanı Wolfgang Schneiderhahn ile Savunma Bakanlığı Müsteşarı Peter Wichert, Afganistan Kunduz'daki saldırıdan dolayı istifa etti. Alman askerlerinin yeterli bilgi olmadan, kaçırıldığı öne sürülen iki NATO tankerine ait konvoyu bombaladığı öne sürülüyordu.
Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, Schneiderhahn ve Wichert'in, kendisinden önce bakanlık koltuğunda oturan Franz Josef Jung'a Afganistan'da düzenlenen hava saldırısına ilişkin bazı önemli bilgileri aktarmadıklarını belirlediklerini, bunun üzerine sorumluluğu üstlenen Genelkurmay Başkanı Schneiderhahn ve Savunma Bakanlığı Müsteşarı Wichert'in görevden azledilmeyi kendilerinin talep ettiğini açıkladı.
DW/dpa'nın haberine göre Savunma Bakanı Guttenberg, Bild gazetesinin bugünkü nüshasında yer verdiği ve Genelkurmay Başkanı Schneiderhahn'ı kendisinin istifaya zorladığına dair haber hakkında "bu iddialarla ilk kez karşılaşıyorum" yorumunu yaptı.
Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Müsteşarı'ndan şimdi dönemin Savunma Bakanı, şimdiki Çalışma Bakanı Franz-Josef Jung için de istifa isteniyor. Jung'u “olayın birincil sorumlusu” ilan eden muhalefet temsilcileri, kabinedeki tüm görevlerinden ayrılmasını talep ediyorlar.
Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Kunduz olayıyla ilgili ortaya çıkan yeni gelişmelere tepki gösterirken Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Jan van Aken, Bakan Franz Josef Jung'un istifasını istedi. Aken şunları söyledi: “Sivillerin öldürülmesini, kamuoyuna bu tür olaylar hakkında yalan söylenmesini kabullenemeyiz. Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg'in ağır iddiaları doğrulamasının ardından Schneiderhahn ve Wichert gibi ikinci derecede sorumlu kişilerin kurban edilmesi yetmez: Dönemin Savunma Bakanı, şimdiki Çalışma Bakanı Jung'un da görevinden azledilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili tüm detayların kamuoyuna açıklanmasını ve operasyona açıklık getirilmesini talep ediyoruz. Bu kapsamda olayın bir federal meclis komisyonu tarafından araştırılması kaçınılmazdır.”
4 Eylül'deki olayda Taliban, NATO birliklerine yakıt götüren iki tankeri kaçırmıştı. Taliban'ın tankerlerdeki yakıtı halka dağıttığı sırada gerçekleştirildiği söylenen NATO hava saldırısında sivillerinde olduğu 142 kişi yaşamını yitirmişti. (İP)
* Bu haberde Deutsche Welle ve EurActiv'den yararlandık.