Fotoğraf: AA - Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye'den gri hizmet pasaportlarıyla yurt dışına insan kaçırıldığı iddiasıyla başlayan soruşturmalar Almanya'da da genişletiliyor.
İddialarla ilgili Almanya’da Ocak’tan beri 30 kişi hakkında soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.
DW Türkçe'den Elmas Topçu’nun haberine göre, geçen yılın sonunda Bavyera'nın Çekya sınır kapısı olan Waidhaus'tan sorumlu federal polis şubesi, gri pasaportlarla bağlantılı bir şüphe üzerine inceleme başlattı ve sorumlu başsavcılığı konuyla ilgili bilgilendirdi. Ocak ayında da sorumlu "Weiden in der Oberpfalz" kenti başsavcılığı resmen soruşturma başlattı.
Ekim-Kasım’da 213 kişi
Weiden in der Oberpfalz Başsavcısı Gerd Schäfer, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada geçen yılın sonundan itibaren yürüttükleri soruşturmanın şimdilik 30 zanlıyı kapsadığını söyledi.
Başsavcı Schäfer, Almanya'daki federal yönetim dolayısıyla kendilerinin sadece Çekya'dan Bavyera'ya geçişteki Waidhaus sınır kapısı bağlantılı şüphelileri Ekim- Kasım 2020 zaman dilimi için inceledikleri bilgisini verdi.
Buna göre kentte yürütülen soruşturma Ekim- Kasım 2020 tarihlerinde gri pasaportlarla Almanya'ya en az 213 kişiyi getirdiğinden veya getirmeye teşebbüs ettiğinden şüphelenilen 30 zanlıyı kapsıyor.
Türkiye’yle iş birliği
Savcı, normalde insan kaçakçılığı olaylarında hukuki durumun daha net olduğunu, vizesi olmayan kişi veya kişilerin kaçak şekilde ülkeye giriş yapması şeklinde görüldüğünü, buradaysa resmi hizmet pasaportları ile Almanya'ya girildiğini, dolayısıyla da hukuki yönünün daha karmaşık olduğunu ifade etti.
Henüz soruşturmanın çok başında olduklarını söyleyen başsavcı Schäfer, şimdiye kadar Türkiye makamlarıyla işbirliği yapmadıklarını, ancak soruşturmanın ilerleyen aşamalarında bunun muhtemelen gerekeceğini belirtti. Savcı, özellikle de gri pasaportların nasıl verildiği noktasının isnat edilen suça yönelik cezada belirleyici olacağını, bunun tespiti için de pasaportların nasıl çıkarıldığı konusunda gelecekte Türkiye'den bilgi alınmasına ihtiyaç duyulacağını da vurguladı.
Soylu: 804 kişi dönmediAnadolu Ajansı'nın aktardığına göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada 2018'de yani pasaportlar nüfus idaresine geçtikten sonra hizmet pasaportu ile yurtdışına çıkan toplam kişi sayısının 109 bin olduğunu, belediyelerden grup halinde, yani bir organizasyonla yurt dışına çıkan kişi sayısının 2 bin 872 olduğunu, 804 kişinin geri dönmediğini söyledi. Soylu özetle şunları dedi: "Son 6-7 ayda 4 bin 496 kişinin hizmet damgalı pasaport talebi valiliklerimizce reddedilmiştir. Valiler idari yetkisini kullanmışlar, biz bu pasaportları vermeyelim demişler. "Netice itibarıyla bu esnada gidenler de olmuş. Malatya Yeşilyurt'la ilgili bu hadise gelince 1,5 ay önce biz hemen soruşturmaya başladık. Elazığ'la ilgili soruşturmaya başladık. Oradaki bir veya iki belediye var, soruşturmaya başladık. Malatya ve Elazığ'ı da ilave edersek 19 ilde 27 belediyede şu anda 13 müfettişimiz bu soruşturmayı yapıyor. Sonuç ne çıkacak, kim gitti, kim gelmedi..." |
(EKN)