Dün 300 kadar polis "Özgür Politika" gazetesi, Mezopotamya Haber Ajansı (MHA), Mir Müzik isimli kurumların merkezleri ile Köln'deki Mezopotamya Yayınevi'nin de aralarında bulunduğu birçok işyerine baskın düzenleyerek arama yaptı. Gazetenin yayımına yasak getirildiği bildirildi.
Özgür Politika gazetesinin kapatılmasının Türkiye'nin yaptığı girişimler ve Almanya'da yaklaşan seçimlerle ilgili bir durum olduğunu belirten gazete avukatlarından Reina Ahmes, MHA'na yaptığı açıklamada, "Kendine demokratik bir ülke diyen Almanya'da düşünceye ifadenin bu şekilde baskı altına alınması yanlış bir uygulamadır" dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise, gazetenin Almanya'da yasaklanması kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Beş yazarın evinde arama yapıldı
Düseldorf ve Bochum'da da sürdürülen operasyon sırasında, "Özgür Politika" editör ve dağıtımcıları ile gazete yazarları Maşallah Öztürk, Cemal Ucar, Abdulkadir Konuk, Selim Ferat ve Can Kasapoğlu'nun evleri de arandı.
Almanya İçişleri Bakanlığı, operasyonun militan grupların destekçilerine yönelik olduğunu bildirirken Avrupa ve Türkiye'deki Kürt kurumları, uygulamanın basın ve ifade özgürlüğünün ağır bir ihlali olduğunu savunuyorlar.
Tepkilerle, gazetenin ve MHA Ajansı'nın yıllardır Alman Basın Yasası çerçevesinde faaliyet gösterdiği ifade ediliyor.
Alman yetkililer basın özgürlüğünün büyük önem taşıdığını ancak Alman federal hükümetinin güvenliğinin öncelikli olduğunu belirttiler. Operasyon çerçevesinde, Filistinli Hamas örgütü için para toplayan bir yardım kuruluşu da kapatıldı.
Sabah 9.00 sularında başlayan ve uzun süren aramalar sırasında, gazetecilere ait fotoğraf makinesi ve kameralara el konduğu, dışarıya çıkılmasına, telefon açılmasına ve dışarıyla her hangi bir ilişki kurulmasına izin verilmediği bildiriliyor.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, geçen hafta "Roj TV"yi kastederek "PKK'nın televizyonu Danimarka'dan yayın yapıyor" demiş; Danimarka hükümeti ise konuyu araştıracaklarını açıklamıştı.
"Vakit", kışkırtıcılık iddiasıyla kapatıldı
Şubat sonunda Almanya, "Anadolu'da Vakit" gazetesinin Avrupa baskısını da yasaklamış, gazeteyi yayımlayan "Yeni Akit" şirketinin malvarlığına da el konmuştu. Almanya Federal İçişleri Bakanı Otto Schily, Frankfurt kenti yakınlarındaki Mörfelden-Walldorf kasabasında bulunan Yeni Akit Limited Şirketi'nin faaliyetlerini, "halkı sistematik şekilde kışkırttığı" iddiasıyla yasaklamıştı.
Federal İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Anadolu'da Vakit" adlı gazetenin "geçmişte, özellikle İsrail devletine, Yahudilere ve Batılı toplumsal düzene karşı kışkırtıcı makaleler yayımladığı" savunulmuştu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile Basın Konseyi, gazeteye yasaklama mahkeme kararıyla alınmadığı için uygulamayı kınamıştı. (EÖ)