*Fotoğraf: Berlin/AA (Arşiv).
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) son raporuna dayandırdığı açıklamasında, iki doz aşı olanlara testi negatif çıkanlarla aynı muamelenin uygulanacağını belirterek, bunun nasıl hayata geçirileceğini eyalet yönetimleri ile görüşeceğini bildirdi.
Sağlık Bakanı Spahn'ın açıklamalarına Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Sosyal Demokrat Partili (SPD) Karl Lauterbach'dan destek geldi.
Koalisyon ortağı SPD'nin sağlık politikaları sözcüsü Lauterbach, Yazı İşleri Ağı'na (RND) yaptığı açıklamada, "aşı olanlara çok nadiren virüs bulaştığını ve virüs bulaşması halinde de başkalarına bulaştırma ihtimalinin bulunmadığını" söyledi.
Muhalefetteki Hür Demokrat Partili (FDP) Marco Buschmann ise Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bir kişinin kendisi veya başkaları için herhangi bir tehlike olmadığı tespit edildiyse, devletin özgürlüğünü kısıtlama hakkı yoktur" ifadesini kullandı.
Sağ popülistler neden eleştiriyor?
Popülist sağ figürlerden Almanya için Alternatif (AfD) Meclis grup Başkanı Alice Weidel ise Sağlık Bakanı Spahn'ın önerisini eleştirdi.
Bu önerinin "aşı olanlara daha fazla özgürlük" verilmesi olarak satıldığını savunan Weidel, bunun aşı olmayanları veya olmak istemeyenleri etiketlemekten başka bir şey olmadığını savundu.
Weidel, bunun dolaylı olarak "aşı zorunluluğuna" dönüşmemesi gerektiğini belirtti.
- NOT: Sağlık Bakanlığının verilerine göre, nüfusu 83 milyon civarında olan Almanya'da nüfusun yaklaşık yüzde 12'si en az bir doz aşı oldu. Almanya'da yaklaşık 4,3 milyon kişiye ise iki doz aşı vuruldu.
Aşılar varyantlara karşı ne durumda?
Aşıların çoğu B.1.1.7'ye karşı etkili olsa da, araştırmacılar E484K adı verilen bir mutasyon içeren diğer varyantlar hakkında giderek daha fazla endişe duyuyorlar.
Bu mutasyon, dünya çapında birçok varyantta bağımsız olarak gelişti ve virüse güçlü bir hayatta kalma avantajı sundu.
Laboratuvar çalışmalarında, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları, Güney Afrika'da tanımlanan varyant olan B.1.351'e karşı biraz daha az etkili görülüyor. Bu varyant, virüsün vücudun bağışıklık tepkisini kısmen atlatmasını sağlayan Eek mutasyonunu içeriyor.
Johnson & Johnson, AstraZeneca ve Novavax tarafından yapılan aşılar, B.1.351'e karşı daha da az etkiliydi.
(PT)