Türkiye'yi ziyaret eden Almanya Federal Parlamento milletvekili ve Kültür İşleri Komisyonu başkanı Profesör Monika Grütters, gazetecilerle görüştü ve izlenimlerini paylaştı.
Bu sabah Gümüşsuyu'ndaki konsolosluk binasında yapılan toplantıda Grütters özellik kültürel mirasın korunması ve Türkiye'yle Almanya arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki düşüncelerini aktardı.
Ilısu barajının suları altında kalacak Hasankeyf'in dini, kültürel ve tarihsel olarak tüm dünya vatandaşları için önem taşıyan" bir yer olduğunu söyleyen Grütters İstanbul'un Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alınması riskine de değindi.
İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş'la görüştüklerini söyleyen Grütters, özellikle Haliç'e yapılması planlanan "boynuzlu köprü" ve kentsel dönüşüm çerçevesinde Sulukule'den Romanların çıkarılmasını gündeme getirdiklerini belirtti.
Topbaş'ın köprünün yapımı konusunda tereddütsüz göründüğünü belirten Grütters "Türkiyeli yetkililerin kültürel mirasın korunmasına yeterince ilgi göstermediğini düşünüyoruz" dedi. Atatürk Kültür Merkezi örneğini de veren milletvekili, bu gibi konuların toplumsal tartışma ve katılımla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
"Holokost ders kitaplarına girmeli"
Musevi cemaatinin dini liderleriyle de görüştüklerini söyleyen Grütters, özellikle Almanya'nın yüzleştiği Holokost'la ilgili Türkiye'de ders kitaplarında yeterince bilgi bulunmamasını eleştiri olarak belirtti. Türkiye'de dini azınlıkların, Hıristiyanların hakları konusunda sorunlar olduğunu düşündüğünü ekledi. Sümela manastırının ayin için açılmasını, Ahtamar kilisesinin onarılmasını olumlu karşıladıklarını söyledi.
Alman Üniversitesi'nin sonbaharda açılacağını söyleyen milletvekili, Nazi döneminde Almanya'yı terk etmek zorunda kalan ve Mimar Sinan Üniversitesi'nde çalışan mimar Bruno Taut'un adının üniversitenin bir parçasına verilebileceğini açıkladı.
Türkiye'de Almanca ve Almanya'ya ilgi duyanların önünü açmak için daha fazla kaynak ayıracaklarını belirten Grütters, Tarabya'daki konsolosluk yerleşkesinde de sanatçıları buluşturacak bir alan açmayı planladıklarını söyledi.
İktidardaki Hıristiyan Demokratlar'ın milletvekili olan Grütters, son olarak İstanbul belediyesini 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinde daha çok tarihi birikimi öne çıkarmak ve modern sanat/ güncel sanata yeterince yer vermemekle eleştirdi. (EÜ)