Tutuklu yazar Nevin Berktaş ile cezaevinde görüşen Alman Sol Parti (Die Linke) milletvekili Andrej Hunko Berktaş'ın hemen serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak "hapiste olmasının yasal bir tabanı yok" dedi.
PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) ve Nevin Berktaş'ın Arkadaşları'nın İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde bugün (6 Ocak) düzenlediği etkinlikte konuşan Hunko, görüşmenin ancak Alman Dışişleri Bakanlığı'nı devreye sokmasıyla gerçekleşebildiğini söyledi.
Hunko, "Dava ilginç; çünkü Berktaş'ın hapiste olmasının nedeni kitaptaki herhangi bir somut cümle değil. Kararda somut bir cümleye ithaf yok; kitabın bütünü üzerinden bir yargı söz konusu" dedi ve devam etti:
"Doğan Akhanlı'nın davası için geldiğimde Berktaş'la görüşmeme izin verilmemişti; Ancak önceki gün görüşebildim."
"Berktaş da darbe sonrası politize olmuş kuşaktan geliyor ve kitapta kendisi gibi gençlerin deneyimini yansıtıyor. Dava sadece onu cezalandırmak için açılmış; hiçbir yasal tabanı yok."
Türkiye'deki "anti-terör yasaları"nın çok geniş ve yoruma açık olduğunu da vurgulayan Hunko, bunun demokrasiye büyük bir tehdit olduğunu da belirtti.
Yurdatapan: "Belirsiz bir ülkede yaşama cezasına çarptırıldık"
Düşünce Suçuna Karşı Girişim sözcüsü Şanar Yurdatapan, "Nevin içerideyse ben niye dışarıdayım? 2002'de benzer bir kitabımızdan kendimizi ihbar ettik; savcı dava açmadı" diye konuştu.
Yurdatapan "Her şeyin keyfi olması vahimdir. Hepimiz, hiçbir şeyin belli olmadığı bir ülkede yaşama cezasına çarptırılmışız" diye ekledi.
Uluslararası PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Halil İbrahim Özcan "Başbakan, referandum sürecinde devrimcilerin şiirlerini okurken gözyaşı döküyordu. Bunlar sahiyse, Berktaş aramızda olmalı" dedi.
İnsan hakları aktivisti Şaban Dayanan da, konuyu sürekli gündemde tutacaklarını belirterek, "Berktaş, diğer özgürlüğünden alıkonulmuş olanlar için sembol bir insandır; Fazladan cezalandırılmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
TGDP'den Abay: "Gazetecilere asırlık cezalar veriliyor"
TGDP sözcüsü Necati Abay "Gazetecilere asırlık cezalar veriliyor" diyerek Azadiya Welat gazetesi çalışanlarına verilen cezalara ve Atılım gazetesi ve Özgür Radyo çalışanlarının dört buçuk yıldır tutuklu olarak müebbet hapisle yargılanmalarına dikkat çekerek tutuklu gazetecilere özgürlük istedi.
Düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik süren yaklaşık bin 200 dava olduğunu hatırlatan Atay, "Terörle Mücadele Yasası"nın da iptal edilmesi gerektiğini söyledi.
TGDP, İsveç PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Ola Larsmo'nun Berktaş'a gönderdiği mektubu da sitesinde yayınladı.
"İnancın Sınandığı Zor Mekanlar: Hücreler" adlı kitap nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği 10 aylık ceza nedeniyle hapiste olan Berktaş'ın, hesap hatası nedeniyle beş yıl yedi ay fazladan hapiste kaldığı ortaya çıkmıştı. (EÇ/EÖ)