Almanya'da Köln Eyalet Mahkemesi sünnetin yaralama suçu kapsamına girdiğine hükmederek yasadışı olduğu yönünde karar verdi. Mahkemeye göre tıbbi zorunlulukla olmayan sünnet hukuka aykırı ve ceza gerektiren bir eylem.
Eyalet Mahkemesi'nin kararında "çocuğun kendi bedeni üzerindeki tasarruf hakkının, dinî özgürlükten daha ağır bastığı" ifade edildi. Mahkeme tıbbi nedenlerle yapılan sünnetin bu kapsamda olmadığını belirtti.
Almanya'da bu karara kadar erkek çocukların sünnetiyle ilgili bir yasal engel bulunmuyordu. Ülkede her yıl binlerce Müslüman ve Yahudi erkek çocuk sünnet ediliyor.
Mahkemeye gör ise, sünnet bir çocuğun ileriki yıllarda dini inançları konusunda alacağı bireysel kararlara bir müdahale anlamına geliyor.
Doktor ceza almadı
Konunun mahkemenin gündemine gelmesi dört yaşında bir çocuğun sünnet olduktan sonra tıbbi komplikasyonlar yaşamasıyla oldu.
Doktor Müslüman çocuğun ailesinin isteği üzerine sünneti yaptı. Ancak iki gün sonra çocuk kanama nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Savcılık bunun üzerine doktora dava açtı.
Mahkemenin sonucunda doktor suçsuz bulundu. Eyalet Mahkemesi doktorun, eyleminin suç olduğunu ve ceza gerektirdiğini bilmediği gerekçesiyle bu kararı aldı.
Karar bağlayıcı değil
Deutsche Welle Türkiye'de yer alan habere göre, Passau Üniversitesi öğretim görevlilerinden ceza hukuku uzmanı Prof. Holm Putzke, kararın diğer mahkemeler için bağlayıcı olmadığını ancak bir işaret olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Almanya Yahudiler Merkez Konseyi de tepki göstererek kararın "dinî toplulukların kendi kaderini kendilerinin tayin etmesi hakkına eşi benzeri olmayan, çarpıcı bir saldırı olduğunu" açıkladı.
BBC Türkçe de Almanya Yahudi Merkez Konseyi Başkanı Dieter Graumann'ın Almanya Parlamentosu'ndan "dini özgürlükleri bu tip saldırılardan korumak için" sünnet konusuna yasal açıklık getirmesini istediğini yazdı. (YY)
Bu haberde Deutsche Welle Türkiye ve BBC Türkçe'nin haberlerinden yararlanıldı.