Pakistan'ın Pencap eyaletinde yaşayan Alla Rakhi 32 yıl sonra estetik ameliyat sonrası bir burun sahibi oldu. Kocası 32 yıl önce Alla Rakhi'nin burnunu kesmişti.
Alla Rakhi 13 yaşındayken evlenmişti, yıllar boyu şiddet görmüş ve en sonunda 19 yaşındayken kocasından ayrılmak istemişti.
32 yıl önce yaşanan bu olay yüzünden yıllardır yüzünü peçeyle gizleyen Alla Rakhi, Hepatit C hastası olduğu için yıllarca ameliyat olamadı. Ancak Asit Kurbanları Vakfı'nın aracı olmasıyla bu yıl mart ayında bir estetik cerrah sayesinde yeni burnuna kavuştu.
BBC muhabiri Orla Guerin, Pencap'ın merkezine giderek Rakhi'yi ziyaret etti. Ve Rakhi ameliyatından aylar sonra yeni burnuyla verdiği röportajda kocasının kendine yaptığı eziyeti ve burnunun nasıl kesildiğini anlattı. Rakhi kendisini o hale getiren kocasıyla aynı çatı altında yaşamak zorunda çünkü oğlundan uzak olmak istemiyor. Kocasıysa tüm olanlar için sadece 10 ay hapis yattı ve hala Rakhi'nin başına gelenlerin kendi suçu olduğunu savunuyor.
İki yıl önce Afganistan'da Rakhi'nin dramıyla ortak bir olay daha yaşandı. Afganistan'da kocasının ailesi tarafından kötü muamelelere maruz kalan ve kaçmaya kalktığı için kocası tarafından burnu ve kulakları kesilerek cezalandırılan 19 yaşındaki Aisha'nın hikayesi.
Burnu kesildikten sonra dağlık alanda terk edilen Aisha daha sonra Afgan Kadınlar için Çalışan Kadınlar (Women for Afghan Women) kuruluşu tarafından bir barınağa götürülerek burada tedavi edildi. Psikolojik yardım alan Aisha daha sonra ameliyat olmak için Amerika'ya gönderildi. 2010 Ekim ayında Amerika'da yapılan estetik ameliyat sayesinde protez bir burna kavuşan Aisha, travma sonrası stres hastalığı ile mücadele ediyor ve rehabilitasyona devam ediyor. Time dergisine de kapak olan Aisha, bu direnişi için 2010 Eylül ayında Grossman Burn Vakfı'nın düzenlediği bir hayır gecesinde "Güçlü Yürek" ödülünü almak için kamera karşısına çıkmıştı.
"Burun" onur timsali olarak görülüyor.
BBC ve Time dergisinin araştırmalarına göre Pakistan'da, Afganistan'da boşanmak isteyen, kocasını aldattığından şüphelenilen, ya da uygunsuz kıyafet giyen kadınlar burnu kesilerek cezalandırılıyor. Aile içi şiddet olaylarında "burun kesme" yıllardır kayıtlara geçen koca şiddeti. Burun "aile şerefi, namusu" anlamına geliyor. Genç kızlara nasihat verilirken "burnuna dikkat et, onu iyi koru" deniliyor, bir kadın cezalandırılacaksa "burnu kesilerek" cezalandırılıyor.
Pakistan'ın İnsan Hakları Komisyonu Örgütü'ne göre; 2011'de en az 943 kadın öldürüldü, dokuzunun burnu kesildi, 98'i işkenceye uğradı, 47'si yakıldı, 38'i asit saldırısına uğradı. (SŞK/HK)